chili & vanilia - Szép Heléna körtéje - Poires Belle Héléne

  • .
  • 2007. szeptember 6.

Trafik

Itt a szeptember, lassan kénytelenek leszünk búcsút mondani a nyárnak, megsiratni a harsogóan színes, leves nyári gyümölcsök (dinnyék, ribizlik, őszibarackok) emlékét, ízüket elraktározzuk a gondolatainkban, s szinte észrevétlenül áthangolódunk a soron következő társaikra. Ha az időjárás nem is mindig engedi meg azt a luxust, hogy elmerülhessünk az őszi színkavalkád gyönyörűségében, a piacon biztos, hogy legeltethetjük szemünket a szebbnél szebb gyümölcshalmok látványán.

A körte Európában és Ázsiában is őshonos, eredetileg a Kaukázusban termesztették, majd hamar az egész világon elterjedt. Gyorsan ínyencséggé vált, Homérosz egyenesen az istenek ajándékának nevezi. Már az ókori Rómában is nagyon szerették, a 17. században pedig a 72 évig uralkodó Napkirály egyik kedvence volt. A szakértők szerint ma több ezer fajtája ismert, közöttük a leggyakoribb a Vilmos, a Bosc és a Conference, vagy például a kikísérletezett, de nem elterjedt, viszont érdekes fantázianevű "Zöld Magdolna", "Bohusné vajkörtéje" és a "Drouard elnök". A körte az egyik legizgalmasabban használható gyümölcs, klasszikusan kiváló párost alkot vadakkal, markáns húsokkal, pl. kacsával, remek érett sajtok, camembert-ek, kékpenészes sajtok társaságában, de különleges árnyalatot adhat akár egy krumplipürének, krémlevesnek vagy rizottónak is. Nem beszélve az édességfrontról.

A körte Szép Heléna módra klasszikus francia desszert: sűrű, édes, vaníliás szirupban posírozott gyümölcs, amelyet vaníliafagylalttal és forró csokoládéöntettel tálalnak. A modern francia konyhaművészet legendás alakja, Auguste Escoffier kreálta Párizsban, az 1864-ben bemutatott és kirobbanó sikert arató, antik tárgyú, Trójai Heléna történetét feldolgozó Offenbach-operett, a Szép Heléna tiszteletére. Minő öröm, hogy a kreáció megmaradt az utókornak is.

Recept

Hozzávalók (4 személyre)

4 szép, érett körte

fél citrom leve

15 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart magjai

5 dl víz

10 dkg étcsokoládé

1 dl tejszín

1 ek. vaj

vaníliafagylalt

Az egész körtéket zöldséghámozóval hámozzuk meg, úgy, hogy egyben maradjanak, és a száruk is megmaradjon. Egy éles késsel óvatosan vágjuk ki a magházukat (vagy félbevághatjuk a körtéket, úgy könnyebb). Azonnal dörzsöljük be a citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A vizet forraljuk fel a vanília magjával és a cukorral, 1-2 percig forraljuk, majd vegyük le a lángot alacsony hőfokra. (A sziruphoz adhatunk fehérbort, fahéjat, citromhéjat.) Állítsuk a lábasba a körtéket, fedjük le, és kis lángon főzzük meg a körtéket, úgy, hogy megpuhuljanak, de ne főjenek szét. Ez a körte fajtájától függően kb. 10-15 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni (előző nap is elkészíthető). A csokoládéöntethez az étcsokoládét gőz fölött olvasszuk meg, keverjük hozzá a tejszínt és a vajat. A körtékre csurgassuk rá a forró csokoládét, tálaljunk mellé vaníliafagylaltot.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?