chili & vanilia - Zöldbab, kicsit másképp

  • .
  • 2008. augusztus 28.

Trafik

A bab hungarikum lenne? Túlzásokba éppen ne essünk, de kétségtelen, piacainkon a külföldiek csak úgy pislognak a halmokba rakott babfélék láttán. Az is tagadhatatlan, hogy régi nyári ebédjeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese magyar különlegesség.

De a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a száraz babok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással élik az életüket (pl. cassoulet, ribollita), Ázsiában ne lepődjünk meg, ha édesen jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk egy sütemény töltelékeként.

Az alábbi, arab ihletésű zöldbabos étel kétségkívül nem az évszázad legmutatósabb fogása. Az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. A hagyma és a fokhagyma lassan összeolvad a paradicsommal és az édeskés fűszerekkel (fahéj és szegfűbors), majd dzsemszerűen vonja be a puhára főtt zöldséget. Joghurttal meglocsolva, friss koriander- vagy petrezselyemzölddel megszórva magában, pitával vagy fűszeres húsgombóc (köfte) köreteként is sikerre számíthat.

Fahéjas-paradicsomos zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

60 dkg zöld ceruzabab (vagy sárga)

60 dkg érett paradicsom, meghámozva, felkockázva

4 sonkahagyma (vagy 2 nagy vöröshagyma), vékonyra szeletelve

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve

1 dl olívaolaj

1 tk. őrölt fahéj

fél tk. őrölt szegfűbors

1 tk. őrölt római kömény

só, bors

Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldbabot megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát (az egész fej soknak tűnik, de a főzés során édesen krémesre olvad a mártásban, nem kell félni tőle) gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk: tetején éles késsel keresztet vágunk, majd kb. 20 másodpercre leöntjük forrásban lévő vízzel. Jeges vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk. Csumáját kivágjuk, végül felkockázzuk. Lábasba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és az egész gerezd fokhagymákat, csipetnyi sót szórunk rá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Beletesszük a zöldbabot, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd kb. 30-35 percig főzzük, ha szükséges, a végén fedő nélkül, hogy a paradicsom leve teljesen elfőjön, sűrűn vonja be a zöldséget. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Ez az étel tapasztalatom szerint másnapra még finomabb, nyugodtan elkészíthető előre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.