De a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a száraz babok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással élik az életüket (pl. cassoulet, ribollita), Ázsiában ne lepődjünk meg, ha édesen jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk egy sütemény töltelékeként.
Az alábbi, arab ihletésű zöldbabos étel kétségkívül nem az évszázad legmutatósabb fogása. Az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. A hagyma és a fokhagyma lassan összeolvad a paradicsommal és az édeskés fűszerekkel (fahéj és szegfűbors), majd dzsemszerűen vonja be a puhára főtt zöldséget. Joghurttal meglocsolva, friss koriander- vagy petrezselyemzölddel megszórva magában, pitával vagy fűszeres húsgombóc (köfte) köreteként is sikerre számíthat.
Fahéjas-paradicsomos zöldbab
Hozzávalók (4 adag)
60 dkg zöld ceruzabab (vagy sárga)
60 dkg érett paradicsom, meghámozva, felkockázva
4 sonkahagyma (vagy 2 nagy vöröshagyma), vékonyra szeletelve
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve
1 dl olívaolaj
1 tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt szegfűbors
1 tk. őrölt római kömény
só, bors
Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldbabot megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát (az egész fej soknak tűnik, de a főzés során édesen krémesre olvad a mártásban, nem kell félni tőle) gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk: tetején éles késsel keresztet vágunk, majd kb. 20 másodpercre leöntjük forrásban lévő vízzel. Jeges vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk. Csumáját kivágjuk, végül felkockázzuk. Lábasba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és az egész gerezd fokhagymákat, csipetnyi sót szórunk rá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Beletesszük a zöldbabot, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd kb. 30-35 percig főzzük, ha szükséges, a végén fedő nélkül, hogy a paradicsom leve teljesen elfőjön, sűrűn vonja be a zöldséget. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Ez az étel tapasztalatom szerint másnapra még finomabb, nyugodtan elkészíthető előre.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com