chili & vanilia - Zöldbab, kicsit másképp

  • .
  • 2008. augusztus 28.

Trafik

A bab hungarikum lenne? Túlzásokba éppen ne essünk, de kétségtelen, piacainkon a külföldiek csak úgy pislognak a halmokba rakott babfélék láttán. Az is tagadhatatlan, hogy régi nyári ebédjeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese magyar különlegesség.

De a nagyvilág is rajta van a hüvelyeseken. Köteteket lehetne megtölteni csak a különböző száraz és friss babok bemutatásával, több százféle változatuk számos helyi specialitás alapja. Szinte minden ország büszkélkedhet saját, jellegzetes, gyakran eredetvédett fajtával, számos régió táplálkozásában kapnak központi szerepet a száraz babok. A latin-amerikai konyha gyakorlatilag elképzelhetetlen nélküle, ott elsősorban az apró szemű fekete népszerű. A franciák és az olaszok is rengeteg rusztikus babos fogással élik az életüket (pl. cassoulet, ribollita), Ázsiában ne lepődjünk meg, ha édesen jön szembe a vörös azuki bab, mondjuk egy sütemény töltelékeként.

Az alábbi, arab ihletésű zöldbabos étel kétségkívül nem az évszázad legmutatósabb fogása. Az íze azonban kárpótol az összes esztétikai hiányosságáért. A hagyma és a fokhagyma lassan összeolvad a paradicsommal és az édeskés fűszerekkel (fahéj és szegfűbors), majd dzsemszerűen vonja be a puhára főtt zöldséget. Joghurttal meglocsolva, friss koriander- vagy petrezselyemzölddel megszórva magában, pitával vagy fűszeres húsgombóc (köfte) köreteként is sikerre számíthat.

Fahéjas-paradicsomos zöldbab

Hozzávalók (4 adag)

60 dkg zöld ceruzabab (vagy sárga)

60 dkg érett paradicsom, meghámozva, felkockázva

4 sonkahagyma (vagy 2 nagy vöröshagyma), vékonyra szeletelve

1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve

1 dl olívaolaj

1 tk. őrölt fahéj

fél tk. őrölt szegfűbors

1 tk. őrölt római kömény

só, bors

Előkészítjük a hozzávalókat: a zöldbabot megmossuk, 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát (az egész fej soknak tűnik, de a főzés során édesen krémesre olvad a mártásban, nem kell félni tőle) gerezdekre szedjük, megpucoljuk. A paradicsomot meghámozzuk: tetején éles késsel keresztet vágunk, majd kb. 20 másodpercre leöntjük forrásban lévő vízzel. Jeges vízbe tesszük, majd a héját lehúzzuk. Csumáját kivágjuk, végül felkockázzuk. Lábasba öntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és az egész gerezd fokhagymákat, csipetnyi sót szórunk rá, fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk. Beletesszük a zöldbabot, hozzákeverjük a paradicsomot és a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük, majd kb. 30-35 percig főzzük, ha szükséges, a végén fedő nélkül, hogy a paradicsom leve teljesen elfőjön, sűrűn vonja be a zöldséget. Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Ez az étel tapasztalatom szerint másnapra még finomabb, nyugodtan elkészíthető előre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk