Tartalom

Narancs XX. évf. 35. szám (2008-08-28)

Egotrip

K. történetei

Egotrip

Prága, Varsó

K. Ágival járt először Prágában, 1964-ben. Ági az utazást is úgy szervezte meg, ahogy a tudományos munkáját: semmit sem akart figyelmen kívül hagyni. Így sorra végiglátogatták az útikönyvben kiemelt nevezetességeket a "Kisoldaltól" az Altneuschulig, az U Flekútól a Svejk-vendéglőig, a végén még a fehérhegyi csata emlékhelyére is elzarándokoltak. Mindkettőjüket elbűvölte a csodálatos város, ahol az ember a barokk városrészből 19. századi polgárházak közé keveredik, majd nyomban egy középkori téren találja magát. K.-t azonban leginkább az utcák apró, faragott kockakövei lelkesítették. A pesti házban, ahol lakott, a tatarozás során feltörték az angol mozaikot, és otromba járólapokat raktak a helyére. - Nézd - mondta K. Áginak -, ezen a városon mintha nem ment volna át a szocializmus. Kőszeg Ferenc

Ingyenebéd

Egotrip

Racionális terroristák

Hogyan képzel el az olvasó egy öngyilkos merénylőt? Szegény, tizenéves és képzetlen? Ez közel sincs így. Efraim Benmelech és Claude Berrebi a 2000 és 2005 között Izraelben (és Palesztinában) öngyilkos merénylők jellegzetességeit vizsgálta a Journal of Economic Perspectives folyóiratban nemrég megjelent cikkében. Eszerint az öngyilkos merénylők jelentősen képzettebbek, mint az átlagos palesztin. A mintában szereplők 18 százaléka tanult tovább a középiskola után, ami jóval magasabb, mint a teljes lakosság 8 százalékos aránya. De nemcsak képzettebbek, hanem kevésbé szegények is, mint az átlagos palesztin. A tipikus öngyilkos merénylő ráadásul fiatal: az átlagéletkor 21 év. Mi magyarázza ezt az esztelen pocséklást, hogy éppen ezek a középosztálybeli fiatalok áldozzák fel magukat?

Publicisztika

Publicisztika

Szabadság, szer

Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. A mai phelpses, cáparuhás időkben joggal merül fel a doppingolás kérdése, Dénes Ferenc pedig csokorba gyűjti a legalizálás mellett és ellen szóló érveket.

Publicisztika

Miért nem Tolsztoj?

Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. Kedves Mancs! Nagy érdeklődéssel böngésztem a legelső irodalmi Nobel-díjasról szóló cikket, ám némi hiányérzetem is támadt, hiszen a szerző az életrajz ismertetésén kívül szinte mindvégig Sully Prudhomme irodalomtörténeti utóéletének magyarországi mozzanatait tárgyalja.

Publicisztika

Irodalmi sikerlista

Magyar Narancs, 2008. július 24. Kedves Narancsosok! Jó ötlet az irodalmi slágerlista! A szavazók személye ellen sincs kifogásom, de arra gondoltam, hogy az olvasókat is meg kellene szavaztatni témában, mert a két lista - a szakmai és az olvasói - egymás mellé helyezve szerintem elég tanulságos volna.

Publicisztika

Nyári kalandtúra

Magyar Narancs, 2008. augusztus 7. Dékei Krisztina cikkében az "Egy hegy koreográfia" című mű alkotójának neve hibásan szerepel.

Eörsi Mátyás

Publicisztika

A Putyin-doktrína

Az orosz-grúz háborúról

Az augusztusban kirobbant grúz-orosz háború kétségkívül Dél-Oszétia, a szakadár grúz tartomány birtoklásáért indult - akik a háborúról szólva a déloszét helyzetről elmélkednek, végül is nem ok nélkül teszik.

Publicisztika

Egy empatikus szurkoló

Magyar Narancs, 2008. augusztus 14. Kedves "A SZERK."! Bizonyára sokakban keltett megütközést - jó lenne hinni, hogy némelyekben esetleg lelkiismeret-furdalást is - mindaz, amit az olimpiával kapcsolatban írt.

Publicisztika

Mihez kezdjünk, mihez kezdjünk?

Nyilván föltűnt már, hogy nyár közepétől mindig "forró őszről" szokás harangozni. Idén pláne, hiszen a kisebbségi kormány készül az első költségvetési szavazására! S ahogy a magvas megnyilatkozásokból kiviláglik, vagy túléli, vagy nem. Aztán vagy nem lesz előre hozott választás, vagy lesz. Körülbelül ennyit tudhatunk (már a köz).

Publicisztika

Csurranó pálya

A félreértések elkerülésére: e közlemény nem Kozmann György, Kiss Tamás, Cseh László és a vízilabdacsapat pénzéről szól. Nem sokalljuk, nem keveselljük azt - e cikkben semmiképp. E közlemény a nevezettek pénze kapcsán egy gondolkodásmódról, egy tempóról szól. Meg a (politikai) marketingről. De biztos, ami biztos: nevezetteknek lelkesen szurkoltunk, eredményeik nagy örömünkre szolgáltak, teljesítményüket sokra értékeljük, s megtartjuk jó emlékezetünkben.

Külpol

Külpol

Pakisztán - Régi csibészek

A dél-ázsiai országban az év legörvendetesebb fejleménye nem Musarraf lemondása volt - számítani lehetett rá, hogy előbb-utóbb távozásra kényszerül -, hanem az, ahogy a februári parlamenti választások lezajlottak. Idézzük csak fel a körülményeket! 2007-ben az államfő csak úgy jelöltethette volna magát újból erre a tisztségre, ha előzőleg lemond hadsereg-főparancsnoki posztjáról. Többek között az e körüli jogi huzavona kapcsán fordult szembe vele a bírói kar jelentős része, ami végül a főbíró és vagy nyolcvan társa menesztéséhez vezetett. Mindezt a városi lakosság egyértelmű rokonszenvétől övezett tüntetések kísérték, amelyeken a talárban vonuló bíróknak gumibotokkal állták útját a rendőrök. - kovácsy -

Belpol

Belpol

Privatizáció alatt a recski ércvagyon - Réz a készben

Minden jel szerint ezúttal sikeres lesz az 1998-ban vízzel elárasztott recski ércbánya legújabb privatizációs pályázata. A korábban gazdaságtalannak tartott kitermelés a réz szárnyaló világpiaci árának köszönhetően mára sokmilliárdos üzletet hozhat a tender nyertesének. Kovács Péter

Belpol

Egy zsarolás különös története - Régen volt, felejtsük el!

Egy 1997-es zsarolási ügyben először - fura körülmények között - bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozást, majd három évvel később, a nagy olajügyi láz idején mégis emiatt tartóztatták le Ábrahám Bélát, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatóját - ugyancsak fura körülmények között. Munkatársunk a szövevényes történet rekonstruálására vállalkozott. Bod Tamás

Belpol

Nem Gyurcsány vagy Orbán, hanem mi - Dénes Ferenc sportközgazdász

Három aranyat, összesen tíz érmet hozott Pekingből a magyar csapat - ez 84 év óta a legroszszabb olimpiai teljesítmény. A posztszocialista sportfinanszírozás a legtöbb pénzt az olimpiai sportágakra költi, már ezért is blama az eredmény - mondta többek között az egykori Orbán-kormány sportért felelős helyettes államtitkára.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A sül településszerkezet

Sok a tévé, nincs mód fraternizálni, majd legközelebb. Pénteken (29-én) máris idegenben lépünk pályára, Las Vegasban vagy valahol, pechünkre fényes délelőtt: az RTL Klubon 11.35-korkezdődő Martin és Lewis (2002) a két kaszinóipari csepűrágó, Dean Martin és Jerry Lee Lewis szép és nyilván színigaz történetét meséli el, bár nekem hiányzik kicsit közülük Sammy Davis Jr. (nem is).

Trafik

csontzene - Haydn Figaróval álmodik

E csonthéten zár a Haydn-fesztivál Eszterházán, mégpedig három napon át pazar műsorral és előadókkal. Először a Salomon vonósnégyes játszik a Mester és beosztott muzsikusa, Luigi Tomasini műveiből (augusztus 29.), aztán Vashegyi György áll a Purcell kórus és az Orfeo zenekar élére, hogy eldirigálja az erős üstdobhasználat miatt a "Paukenmesse" melléknevet kapott misét (Fertőszentmiklósi katolikus templom, augusztus 30.), vasárnap pedig visszatérünk a kastélyba az Akademie für Alte Music Berlin koncertjére (augusztus 31.). Aki teheti, velünk tart. "Az egész kastély olasz ízlés szerint, látható tető nélkül, körös-körül szépen megmunkált galériával ellátva épült, a főépület galériájának pillérein vázák és mondai alakok váltják egymást.

Trafik

kertész lesek - ARÉNA GRILL

Nemrég két olyan helyen is megfordultunk (Olíva, Stex Alfréd), ahol a terasz élvezetét jócskán megnehezíti a "testközeli" autóforgalom. Azt hittük, ennél már csak az lenne durvább, ha a háromszor három sávos, leginkább kamionosok által kedvelt Hungária körút járdája is bekapcsolódna a szabadtéri ételfogyasztás helyszínei közé.

Trafik

chili & vanilia - Zöldbab, kicsit másképp

A bab hungarikum lenne? Túlzásokba éppen ne essünk, de kétségtelen, piacainkon a külföldiek csak úgy pislognak a halmokba rakott babfélék láttán. Az is tagadhatatlan, hogy régi nyári ebédjeink zöldbabfőzeléke, savanykás, tejfölös zöldbablevese magyar különlegesség.

Trafik

kulthírek

ÉJSZAKAI ÁTSZÁLLÓ Augusztus 27-31. között a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben Éjszakai Átszálló címmel "averziós terápiát" rendeznek: a képzőművészet sajátos eszközeivel vállalkoznak egy mindenkit érintő szenvedélybetegség, a párkapcsolatok kialakítására vonatkozó vágy kezelésére.

Zene

Zene

film - ZseniKém - Az ügynök haláli

Pár tucat nukleáris bomba, világuralomra pályázó főellenség, jó kocsi, ledér nő és egy aktakukacból feltörekedett ügynök: aki látott már filmet Steve Carellel (Evan, a minden6ó; Negyvenéves szűz), látatlanban is sejtheti, mi vár rá. Egyedül Anne Hathaway (Neveletlen hercegnő I-II; Az ördög Pradát visel) nevénél merülhetne fel, hogy is kerül légy a levesbe? Nem kerül, ez nem légy és nem leves, hanem díszesen szervírozott trópusi rovarfogás, bő mártással (szósszal), s hasonló technikai és gazdasági háttérrel.

Zene

báb - III. Nemzetközi Báb- és Utcaszínházi Fesztivál

A bábművészetre koncentráló fesztivál keretében háromnapos szülő-gyermek összehangolásnak (lásd még emberkísérletek) lehettünk tanúi. Míg sorban álltunk a hétpecsétes próbákért, még informálódni is lehetett a valahonnan ismerős többi szülőtől, például arról, hogyan egyeztethető össze a gyereknevelés és a rakendroll.

Zene

Rajzfilm - Kétkezi munka - Hayo Freitag: A három rabló

Ott kezdünk, ahol máskor még csak öblögetnek a szinkronhangok. A főcímek még frissen festve, az árvaház ördögi főnöknőjéhez tartozó hang még csupa bűbáj: nézd, kedves Tiffany - így az anyányi szinkronhang -, te egy kedves gyerekszereplő vagy, én meg egy színésznő, ezek a feliratok pedig itt a vásznon azokat a néniket és bácsikat jelölik, akik pénzt adtak a film elkészítéséhez... - köves -

Zene

koncert - Bent Ssrensen

dán zeneszerző volt az ötödik Arcus Temporum Művészeti Fesztivál zenei programjának fókuszában. Valószínű, hogy a szervezőkön kívül nálunk senki sem ismerte korábban az idén ötvenéves komponista munkásságát.

Zene

lemez - The Chap: Mega Breakfast

A londoni négyes immár nyolc éve nyűvi a rajongók és a laikus érdeklődők hangrendszerét: a csapat albumait rendre üdvözlik a kritikák, élő fellépéseik pedig zajos sikert aratnak - korántsem függetlenül az ilyen alkalmakkor felrobbantott hegedűktől és csellóktól. A nemzetközi brigád (az egyik multiinstrumentalista zenekészítőt Panos Ghikasnak, egy másik érdemdús kollégáját pedig Johannes Von Weizsäckernek hívják) rendkívül jó érzékkel gereblyézi össze mindazt, ami a popzene nagy-nagy raktárudvarán a földre hullott.

Zene

dvd - A sziklatanács titka

Fél Párizs benne van - a külső kerületek éppúgy, mint a belváros - minden idők egyik legnagyobb, csakis DVD-n kapható összeesküvésében. Pont az ilyen konspirációkért találták ki a házimozit (meg a Risi-, Wilder-, Truffaut-összesért - csak az egy másik írás), azért tehát, hogy ne kelljen kiöltözni minden gonoszan hunyorgó háziorvos és a mögöttük felsorakozó szektás elmebetegek kedvéért.

Zene

Könyv - Az éhes klasszikus - Nagy Lajos: Razzia. Válogatott novellák

Szegény, nem tudott jóízű lenni - sajnálkozott száz éve Mikszáth a makacsul népszerűtlen pályatárs, Tolnai Lajos emléke felett, s a jelek szerint ilyesféle fátum nehezedik Nagy Lajos munkásságára is. Hiába gyanították róla már életében is, hogy a huszadik századi magyar próza kiemelkedő alakja, írásainak gorombán keresetlen, a gyomrot megfekvő őszintesége és szemhunyást sosem engedélyező, harapós humora bizony nem tette kedveltté személyét a szélesebb olvasóközönség köreiben. László Ferenc

Zene

koncert - Made Out Of Babies

Elméletben tökéletes underground esemény lehetett volna ez a vasárnap este, hiszen a többek között a Neurosis-tagok kiadójával, a Neurot Recordingsszal is dolgozó brooklyni Made Out Of Babiest mostanában szinte a legtöbb szakmabeli az új üdvöskeként emlegeti a zajos-üvöltözős posztrockvonalon. Az énekesnővel (Julie Christmas) felálló zenekar lemezen valóban érdekes: nagyon magas labda lenne a Neurosis és Jarboe közös albumát emlegetni velük kapcsolatban, de a stílus ismerőinek talán így lehet a legjobban körbeírni a kvartettet.

Zene

Könyv - A fazekas Faust - Philip K. Dick: Galaktikus cserépgyógyász

Ön egy végtelenül egyszerű organizmus ebben a végtelenül bonyolultnak tűnő ökoszisztémában, egy egyszerű porszem csupán, aki önmaga semmisségét, feleslegességét infantilis játékok segítségével próbálja figyelmen kívül hagyni. Ön egy senki, aki, mikor megkapja az évszázad, az évezred (mindegy is, melyik), az "élet" ajánlatát, zavarba jön és mismásol, nem zavartatva magát attól, hogy már közeli öngyilkosságán elmélkedett épp. Az anyagi jólét kecsegteti annyira? Vagy a lehetőség, hogy kiléphet üres életéből? A sikert, az elismerést áhítozza? Ön egy szánalmas növény. - kkl -

Zene

lemez - BEAT DIS: KEEP STILL!

Ha közel négy éve szuperlatívuszokban beszéltem a zenekar első lemezéről (Genetik Gift), akkor most hatványozottan így kell tennem: a Beat Dis az elmúlt években nemcsak hogy sokkal határozottabb profilú, a műfaj magyar mezőnyében meszsze a legmarkánsabb hangzásvilágú zenekarrá nőtte ki magát, de immár teljesen profi terméket kapunk kézbe e lemezzel, amely teljes mértékben versenyképes (lenne) a nyugati pályatársakkal. A műfaji tájolás a trip-hop "nehezebb" vonala (Massive Attack, Tricky) és a hiphop legjobb hagyományai irányából képzelhető el, ám semmiképp sem skatulyázható be egyértelműen, hiszen néhol mintha folkelemekkel találkoznánk (Bland Blame), másutt pedig indusztriális, illetve azt imitáló zörejek ellensúlyozzák a skás hatású gitáralapot (Humanoid - ennek videoklipje nemrégiben készült el). De hallhatunk szomorkás elégiát (Conclusion), "minimalista" slágert (Just like - az MR2-n listavezető is volt), illetve metál ihlette hardcore rapet is (Make an effort). Mindez a zenekar felismerhető, saját hangján szólal meg, ismét csak kiválóan keverve.

Zene

Képzőművészet - Habkönnyű aktivizmus - Anna Toth kiállítása a Millenárison

A Fogadó épületének padlásán látható kiállításnak már a címe is ("Egy elragadó világ") idegesítően nagyképű (vagy inkább idealistán naiv?), még akkor is, ha az idézőjel használata akár iróniát is takarhat. A padlás egyik termét egészen beborító installációt, ezt a szemétdomborzati tér-képet a dél-francia Baszkföldön élő Anna Toth magyarországi, képző- és iparművész szakos fiatal művészek és gimnazisták segítségével építette fel, a másik teremben UV fénnyel megvilágított, itt-ott világító festékkel megfestett (ezért aztán szépen foszforeszkáló és csillogó-villogó) munkák, műanyag edénykékből és kupakokból épített katonák és különféle harcosok meg sajnos igen gyenge festmények láthatóak. Dékei Kriszta

Zene

budapest - "HOZOTT SZALONNÁVAL EGÉRÍRTÁST VÁLLAL VARSÁNYINÉ"

Tavasszal 157 millió forintért kívánta eladni a Terézvárosi Önkormányzat a Hegedű utcában 2001-ben bezárt iskola épületét - egyelőre sikertelenül. A jogutódot, az utca túloldalára, egy felújított épületbe beköltöző Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolát és Gimnáziumot tavaly megfosztották gimnáziumi tagozatától - minden tiltakozás ellenére.

Film

Film

"Egyszerű maradjon" - José González

Eddigi két lemezén (Veneer, In Our Nature) elbűvölő, akusztikus gitárra és énekhangra komponált, intim szerzemények hallhatók, és számos kiváló feldolgozás is kötődik a nevéhez. Közülük az egyik, a Heartbeats (eredetileg a szintén svéd The Knife dala) tette híressé: az szólt ugyanis a Sony Bravia népszerű, színes golyós reklámjában. Augusztus 17-én éjjel hat-hét ezres tömeg előtt adott kiváló koncertet a Sziget egyik sátrában; interjúnkra aznap délután került sor.

Film

"Egy nap mégis ugatást hall..." - Jeff Goldblum filmsztár

A légy, a Jurassic Park, A függetlenség napja, a Silverado, az Édes vízi élet és egy csomó egyéb kasszasiker ötvenhat éves, Oscar-jelölt sztárja most a Fay Grim című DVD-újdonságban látható mifelénk (kritikánk az augusztus 14-i Visszhang rovatban - a szerk.). A Berlinalén beszéltünk vele. Kriston László

Film

Újra feltalálják - Seun Kuti, R-K Slouani, Adrian Sherwood

Idén három fellépővel beszéltünk a világzenei színpad konténeröltözői között - olyanokkal, akik eddig még nem szerepeltek a fesztiválon. Meglehetősen különböző stílusokat képviselnek, talán csak az elkötelezettségük hasonlatos: Seun Kutié Afrika felemelkedése, R-K Slouanié a közösségteremtő vándorlás, Adrian Sherwoodé a zenei perfekció iránt. - kovácsy -

Könyv

Jud Süss

Könyv

A teremtett zsidó

Egy novella, egy regény, egy film

A Jud Süss című, 1940-ben készült antiszemita náci propagandafilm budapesti vetítése miatt büntetőeljárást kezdeményezett e hónap elején a jogtulajdonos, a wiesbadeni Murnau Alapítvány. Veit Harlan rendező munkáját Németországban - az alapítvány előírta feltételek mellett - amúgy gyakran vetítik; például annak a vándorkiállításnak a keretében, amely augusztus 3-ig Stuttgartban volt látható. Abban a városban, ahol Joseph Süss Oppenheimert 1738-ban kivégezték.

Lokál

Lokál

Lengyelek Hollandiában - Marad-e a mehetnék?

A jugoszláv vendégmunkásokat leszámítva a rendszerváltások előtt Hollandiában, a többi nyugat-európai országhoz hasonlóan, csak elenyésző számban éltek és dolgoztak kelet-európaiak. Inkább csak a politikai menekültek - például az 1956-ban érkezett körülbelül négyezer magyar - és a feleségként kitelepült nők. A kilencvenes évekre azonban megváltozott a helyzet. Bérczes Tibor

Lokál

Kudarcok és csalódások a magyar sporttörténetben - A remény habjai

Olimpiai csapatunk pekingi szereplése elmaradt a várakozásoktól, s bár nemzeti letargiának nincs jele, azért a kudarc és a felelősség magyaros feldolgozása már jó néhány nyilatkozatban megjelent. Az alábbiakban sporttörténetünk nagyobb vereségeit s az azokat követő gyászmunka sajátos jegyeit, figyelemre méltó mozzanatait idézzük. László Ferenc

Lokál

Az olimpia utolsó napjai - Álmodnak-e az androidok Coubertinnel?

Szegény jó Coubertin bárónak nem volt könnyű sorsa. Pedig gondtalan arisztokratatársaihoz hasonlóan ő is élethosszig elüldögélhetett volna párizsi palotájában; azonban mégsem így tett, sőt, magára vette az ifjúság testnevelésének nyűgét, és az olimpiai eszmére áldozta minden pénzét. A mozgalom kínkeserves indulása után átélt sokféle olimpiát, volt, amit ő maga is csak "közönséges zsibvásárként" aposztrofált, aztán megérte a húszas években a sikereket, sőt még a berlini játékokat is, csak utána halt meg svájci szegénységében; az ötletén megtollasodott olimpiai potentátok késve jött segélyét már csak a rokonok vehették át. Mélyi József

Lokál

"Hallgattuk az otthon sírókat" - Kemény Dénes szövetségi kapitány

A magyar vízipólócsapat vasárnap egy huzamban harmadszor nyert olimpiai bajnoki címet. Lapunk három éve készített interjút a harmadiknak épp nekivágó trénerrel. Hogy e beszélgetés főbb részleteit most újra közöljük, az nem csupán mélységes tiszteletünkből fakad, de azt is megmutatja, mint látott a mester "a jövőbe". A teljes interjú honlapunkon (www.magyarnarancs.hu), illetve 2005. április 7-i számunkban olvasható. Simon Andrea

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Fájlcsere - Óriási fölénnyel nyerte meg az olimpia nyitóünnepsége a Bittorrentről legtöbbet letöltött fájlok aktuális heti versenyét. A HD minőségű közvetítést több mint kétmillióan töltötték le, a NOB a hírhedt svéd torrentoldal, a Pirate Bay bezáratásáért lobbizik. Cenzúra - Feltehetően egy Tibet szabadságáért kampányoló album miatt tiltották le az Apple zeneáruházának weboldalát Kínában.

Lélek

Lélek

"Csak egy laptop kell" - Hannes Arch pilóta, a Red Bull Air Race budapesti futamának nyertese

A 41 éves osztrák pilóta párját ritkító extrémsport-karriert futott be. Sárkányrepülőként kezdte, első komolyabb eredményét azonban már hegymászóként érte el az alaszkai Mount London meghódításával. A kilencvenes évek közepén ismét "repülni kezdett": a siklóernyőzés non plus ultrájaként számon tartott Paragliding World Cup egyik legjobb versenyzője lett, ám néhány év múlva már a bázisugrás egyik legjobbjaként emlegették: az Eiger és a Matterhorn északi falán lévő csúcsokról ő ugrott le elsőként. Most meg a Red Bull Air Race... Tavaly csak a futottak még kategóriában jegyezték, augusztus 20-án Budapesten leiskolázta a mezőnyt. Kollmann András