Hogy csak a szultán és Eugénia kedvence-e, vagy az Önöké is, döntsék el október 2-án, a Narancs születésnapi buliján, ahol nemcsak a hünkar begendi, hanem a Chili&Vanília is életre kel. A török paprika már úton van Isztambulból, a bárány helyett viszont marha lesz.
Török fűszeres marharagu padlizsánpürével
Hozzávalók (4-6 adag)
60 dkg marhalábszár, felkockázva
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 doboz sűrített paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt szegfűbors
1 kávéskanál őrölt fahéj
kb. 3 dl leszűrt húsleves
só, bors, olaj
1 kg padlizsán
1 dl tejszín
5 dkg reszelt kemény juhsajt
A raguhoz fedő alatt, csipetnyi sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst, átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húslevest (vagy vizet). Lassú tűzön, kb. 1,5 óráig pároljuk, amíg megpuhul. A püréhez a padlizsánt 180 Celsius-fokos sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, húsát kikaparjuk és simára pürésítjük. Melegen hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, kissé összemelegítjük. Sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com