chili&vanília - A szultán kedvence

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Trafik

Do–a Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő véleményére gyakran számított az uralkodó fontos ügyekben.
Korabeli divatdiktátorként az ő nevéhez kapcsolódik pl. az abroncsos szoknya. Arról nem szól a fáma, hogy 1869-es isztambuli látogatásán mekkora szoknyát viselt, a háremlegenda szerint azonban neki szolgálták fel a hünkar begendi nevű ételt. A padlizsánkrémmel tálalt bárányragu állítólag annyira ízlett neki, hogy azonnal delegálta francia szakácsát, hogy tanulja el. Az Oszmán Birodalom 32. szultánja, Abdul-Aziz séfjének azonban esze ágában sem volt elárulni a titkot, és állítólag a következőt mondta recept helyett: egy udvari konyhafőnöknek nincs egyébre szüksége, mint a szívére, az orrára és szemére. Valahogy azért csak kiszivárgott a recept, és a klasszikus fogás ma is az egyik legnépszerűbb étel Törökországban. Eredetileg kimondottan nehéz, mivel a meleg padlizsánpüré besamelmártással és markáns sajttal készül. Én az előbbit elhagytam, egy-két apróságot pedig saját ízlésemre formáltam.

Hogy csak a szultán és Eugénia kedvence-e, vagy az Önöké is, döntsék el október 2-án, a Narancs születésnapi buliján, ahol nemcsak a hünkar begendi, hanem a Chili&Vanília is életre kel. A török paprika már úton van Isztambulból, a bárány helyett viszont marha lesz.

Török fűszeres marharagu padlizsánpürével

Hozzávalók (4-6 adag)

60 dkg marhalábszár, felkockázva

1 nagy hagyma, finomra aprítva

4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

1 doboz sűrített paradicsom

1 evőkanál pirospaprika

1 teáskanál őrölt római kömény

1 kávéskanál őrölt szegfűbors

1 kávéskanál őrölt fahéj

kb. 3 dl leszűrt húsleves

só, bors, olaj

1 kg padlizsán

1 dl tejszín

5 dkg reszelt kemény juhsajt

A raguhoz fedő alatt, csipetnyi sóval meghintve üvegesre pároljuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány másodpercig pirítjuk, majd hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott húst, átforgatjuk, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd a húslevest (vagy vizet). Lassú tűzön, kb. 1,5 óráig pároljuk, amíg megpuhul. A püréhez a padlizsánt 180 Celsius-fokos sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük. Meghámozzuk, húsát kikaparjuk és simára pürésítjük. Melegen hozzáadjuk a tejszínt és a reszelt sajtot, kissé összemelegítjük. Sóval, borssal, leheletnyi szerecsendióval és citromlével ízesítjük. Az ételt frissen aprított petrezselyemzölddel és pitával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt, aki munkát ad, megélhetést, sőt jólétet, nemzeti öntudatot, egységet, nagyságot – és megnevezi azokat, akik miatt mindez hiányzik.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül, mégis mintha csak a szerzőt, vele együtt az életet, a lehetőségeket búcsúztatná.