Tartalom

Narancs XXI. évf. 39. szám (2009-09-24)

Egotrip

Öt és feles

Egotrip

Belső utak 7. (Budapest

A nyár utolsó napja, utazzunk, idén nyáron úgysem voltunk sehol, sehol se voltunk, dehogynem, a múltkor Soroksáron, vonattal.

Ekotrip

Egotrip

Egy csónakban

Most, hogy a bankok is kirukkoltak féléves beszámolóikkal, kiderült: ők is egy csónakban eveznek velünk, az ügyfeleikkel. Ezt többségüknél még nem is a megcsappant nyereségek tükrözik, hanem a hiteltörlesztések akadozása miatt már elszenvedett értékvesztések és a jövőben várható veszteségekre képzett kockázati céltartalékok megugrása. A banki eredményeket megcsapoló tétel az egy évvel korábbi hatszorosára (188 milliárd forintra) nőtt az első fél évben, és várhatóan tovább emelkedik. A jegybank illetékes alelnökének becslése szerint a nem teljesítő (90 napon túli törlesztési késedelembe eső) hitelek aránya jövőre 13-15 százalékra ugorhat a tavalyi 4 százalékról, ami jócskán meghaladná a fél évvel korábban prognosztizált 6-7 százalékot.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Kizökkent az idő

Magyar Narancs, 2009. szeptember 10. Távolodónak: "Alattuk a Cohen-lemezekről ismertOrder Of The United Heart embléma: két egymásba forduló szív - mint egy legömbölyített Dávid-csillag.Leonard Cohen hangját ritkán értékelik nagyra a kritikusok; pedig nem akármilyen az a bariton." Nekem ugyan lemezem nincs (vagyis nem eredeti), de akivetítőre Unified-ot írtak, nem United-ot.

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Erős oldalszél

Magyar Narancs, 2009. augusztus 13. Kaotikusnak látszó és valóban hisztérikus időszakokban különösen nagy kincs az önök lényeget megértő, s azt tárgyilagosan, korrekten elemző cikke.

Publicisztika

Publicisztika

Hadiösvényen (Orbán Viktor és Cseh Tamás)

Magyar Narancs, 2009. szeptember 3. Szőnyei Tamás írásának alapvető mondanivalójával egyetértek, de néhány kérdésben pontosításra, illetve tisztázásra szorul.

Publicisztika

Túl a peremen - A gondnokság alá helyezett személyek választójogáról

'98-ban a Fideszre szavazott volna, mert tűrhetetlennek tartotta, hogy a forradalom leverésében tevőleges részt vállaló egykori pufajkás újra hatalomra jusson. 2002-ben az MSZP-re, mert Nógrád megyei őslakosként a helyiekkel szeretett volna tartani. 2006-ban Gyurcsány meggyőzte, hogy változni fognak a dolgok. Amikor egy alkalommal szavazni ment, a választást felügyelő bizottság munkatársai tudtára adták, hogy nem szavazhat, és udvariasan megkérték, hogy távozzon.

Publicisztika

Elengedett kézzel

Lapzártánk táján indul az őszi Critical Mass, a több tízezer kerékpáros menete. Hogyan megyünk haza fajront után? - kérdezi aggodalmasan a redakció egyik fele. A másik fele már elindult, ők is ott karikáznak a tömegben. 'k majd holnap szereznek - újabb - rossz tapasztalatokat, hisz háborúzni hétköznapokon szokás: biciklisták a gyalogosok ellen, autósok a biciklisták ellen. Kinek van igaza? Talán annak, aki azt mondja, hogy Budapest nem Amszterdam.

Publicisztika

Megvetett háttal

Miután a Fővárosi Ítélőtábla július 2-i ítéletében jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet, és két napra rá a rendőrség felszámolta azt a demonstrációt, amit ugyan nem az ítélet elleni tiltakozásul hívtak össze, de valahogy azzá alakult, azt gondolhattuk, hogy ez lesz az úzus. Ha a törvényen kívül helyezett szervezet tagjai eztán ugyanazért, ugyanúgy, ugyanolyan viseletben összeröffennek egy jó kis gyűlöletpartira, jön a rendőrség, lobogtatja az Ítélőtábla verdiktjét, és a résztvevőket hazaküldi, előállítja, szabálysértési bírságot ró ki rájuk. Hogy a július 4-i tüntetésen speciel nem a gárdázás, hanem a gyülekezési törvény megsértése miatt lépett fel a rendőrség - hisz a demonstráció sem spontán, sem bejelentett nem volt -, mellékkörülménynek tűnt: a fontosnak a jogszerű rendőri fellépés üzenete látszott. Aki az ítélet után gárdázik, büntetést kap. Annál is inkább, mert sokan próbálták hülyének tettetni magukat az ítélet értelmezésekor, mondván, hogy az a gárda szimbólumait nem tiltotta be, és az egyenruhát sem, és a gárdistáknak csak annyit kell tenniük, hogy új néven újjáalakulnak, és minden mehet tovább. Ám e komolytalan kételyek és kifogások dacára - az ítélet egyértelmű. A gárdázás dramaturgiája és színpadi kellékei (az uszító szónoklatok, az egyenruha, az alakzatban vonulás, a vezényszavak) összességükben a közrendet és a köznyugalmat támadják, és sértik mások jogát a biztonsághoz és a szabadsághoz - ezért be vannak tiltva.

Külpol

Külpol

Az egyiptomi Muzulmán Testvériség - Merre billen?

A Közel-Kelet legjelentősebb pánarab platformjának taglétszámát több millióra becsülik, támogatottságuk gyakran meghaladja a kormányzó pártokét. Bár egyre inkább nemzetközi jellegű, fő bázisa mindmáig Egyiptom. Mohamed Mahdi Akíf, az egyiptomi Testvériség "legfelső vezetője" pár hete bejelentette visszavonulását. Utóda megváltoztathatja a politikai iszlám szerepvállalását a régióban.

Külpol

Kolumbia Venezuela ellen, és viszont - Pistoleros

Oliver Stone, a híres és idegesítő amerikai rendező új filmje állítólag az (őszerinte) igazi, Washington által méltatlanul túldémonizált Hugo Chávezt állítja elénk, akinek a társaságában végig is lépdelt a hónap elején a velencei filmfesztivál vörös szőnyegén. Ezután a venezuelai elnök folytatta körútját, amely érintette például Líbiát, Szíriát, Iránt és Fehéroroszországot (itt már negyedszer járt három év alatt), a hab a tortán azonban kétségkívül Oroszország volt.

Válság és választások Németországban

Külpol

Tumultus a centrumban

Négy éve a kereszténydemokrata CDU és a szociáldemokrata SPD nagykoalíciója irányítja Németországot. A német politika irigylésre méltóan udvarias, kooperatív és higgadt - ez a jó oldala a dolognak. A rossz az, hogy eléggé unalmas is. A hét végi országos választás előtt az alacsony részvételi hajlandóság Angela Merkelnek és a CDU-nak kedvez: a kérdés jószerivel csak az, hogy kivel folytatja majd az eddigi kancellár.

Belpol

Belpol

A banki kódex megalkotása - Magatartási zavarok

Több hónapos tárgyalás után a múlt héten tizenhárom pénzintézet aláírta a hitelezési gyakorlatot összehangolni igyekvő magatartási kódexet. A szabályzat fogadtatása ellentmondásos: a bankok egy része elégedetlen, a szocialista frakció pedig további szigorítást követel. Az aláírás előtt pár nappal a bankok közti nézetkülönbségekre hivatkozva lemondott Felcsuti Péter, a Bankszövetség elnöke.

Interjú

Belpol

"És máglyát is raknak?"

Geréb Ágnes nőgyógyász, az otthon szülés hazai népszerűsítője

A múlt héten egy otthon szülő anyát kellett kórházba szállítani, mert majdnem elvérzett. Nem kizárt, hogy a szakmájától eltiltott Geréb Ágnes ellen kuruzslásért indítanak eljárást. Ő viszont állítja, nem orvosként volt jelen, hanem dúlaként, attól pedig nincs eltiltva. Szerdán áll bíróság elé két korábbi ügy miatt Geréb Ágnes, aki a Narancson kívül senkinek nem nyilatkozik.

Zene

Zene

"Nem kellett bezáródnunk" - Beck Zoltán, Gradvolt Endre - 30Y

A szombathelyi buszjáratról elnevezett 30Y pályafutása pedáns és példaértékű karriertörténet, a kétezres évek egyik legszebb pályájú felívelése hazai viszonylatban. Az énekes-gitáros Beck Zoltánnal és a szólógitáros Gradvolt Endrével a pécsi zenekar múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk. A 30Y következő koncertje a Magyar Narancs huszadik születésnapi buliján lesz, október 3-án a Dürer Kertben.

Zene

Mozisorozat - Elveszett részletek - A rövidfilmes forma - magyar filmek tükrében

Míg fiatal rendezőink (Kenyeres Bálint, Nemes Jeles László, Esztergályos Krisztina stb.) sorra nyerik rövidfilmjeikkel a fesztiváldíjakat külföldön, addig itthon alig is jut közönség elé a műfaj - még a közszolgálati televíziók sem törik érte túlságosan magukat. Esetleges ebbéli hiányérzetünket enyhítheti ez a tizenkét héten tartó sorozat az Örökmozgóban (Zöld Holló Filmklub a Magyar Filmintézettel együttműködésben). Az előzetes információk szerint hol egy alkotó, hol egy műhely, hol egy stílus köré csoportosítva vezetik majd elő a filmeket.

Zene

dvd - NYUGAT-MOZI

A múzeumshop fontos megállója a tárlatlátogatásoknak, egyes iskolák szerint érdemes rögtön itt kezdeni, hogy boldog tulajdonosi tudattal vághassunk neki a további látnivalóknak. A Nyugat-év lezárása alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai komoly érveket szolgáltattak a boltlátogatás mellett: lemezre írták például a 100 éves a Nyugat kiállításukon is bemutatott archív felvételeket, melyeken a Nyugat írói birkóznak a reflektorfénnyel - ki-ki vérmérséklete és promóciós hajlandósága szerint.

Zene

Tévésorozat - Tíz karcsú néger - Harper sziget

Mondhatjuk, hogy a horrort a krimitől az áldozatok száma különbözteti meg, de akkor mit csináljunk a Psychóval - ahhoz persze egy Hitchcock kell, hogy e téren a kevés is sok legyen. Ráadásul mire ment vele? Szerintem sokra: zuhanyfüggöny nélkül azóta nem lehet horrort csinálni (képzeljék el ugyanezt a festészetben, a zenében vagy az irodalomban). Mégis van ennél egy jobb megkülönböztetési módszer is - pofonegyszerű. Ahol a lőfegyver a támadónál van, az a tuti krimi, ahol meg az áldozatnál, az a biztos horror. A horrorok elkövetői - ki ne tudná - egytől egyig mészárosok, nem lőnek és nem töltenek, csak szúrnak és nyesnek, vágnak és kaszálnak. Már a Harper sziget elején ellop valaki egy békebeli bálnaaprító szerszámot a helyi tengerészeti múzeumból...

Zene

koncert - REAL YOUR NATURE

Cadik, Magyarország első számú hiphop dj-je havonta jelentkező programsorozatot indított az A38-on, a nyitóestére két amerikai és egy dél-afrikai rappert hívott el. Bluebird őszinte fehér gyerek, fehér szöveggel, elégedetlenséggel.

Zene

Film - A tettes ismerős - Baltasar Kormákur: Vérvonal

Ha azt mondjuk, hogy készült erre a filmre a lap, akkor még nagyon óvatosan fogalmazunk. Írtunk kritikát a film alapjául szolgáló regényről (2007. augusztus 2.), készítettünk interjút a szerzővel, Arnaldur Indridasonnal (2009. január 29.), és nem utolsósorban megvolt a filmrendező is (2009. március 26.) - csupa jó szó, csupa várakozásteli kérdés.

Zene

lemez - THE WILDHEARTS: CHUTZPAH!

Tisztában vagyok vele, hogy a Beatlest, a Rolling Stonest és talán a Led Zeppelint leszámítva nincs is olyan zenekar, amelynek elfogult rajongói ne éreznék úgy, hogy imádott kedvencük ne lehetne legalább egy kicsivel még népszerűbb, de mit tehetnék, olykor magam is égbekiáltó igazságtalanságnak élem meg, hogy javíthatatlan embertársaim kevés kivétellel mit sem tudnak általam mesésnek érzékelt zenékről. Miért nem Greg Dulli az új Elvis? Miért csak szektányi hívője van a Warrior Soulnak? És a végképp megmagyarázhatatlan: hogyan lehetséges, hogy húsz évvel a megalakulása után még mindig csak a briteknek (meg tán a japánoknak) jelent bármit is a Wildhearts? Hiszen ha van rockzenekar, aminél elsüthető a kopottas jellemzés, miszerint "veszettül slágeres", akkor az éppen a britek e jól palástolt csodafegyvere: a Lennon-McCartney-iskola (valamint a Robin Zander-továbbképző) legügyesebb növendéke a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem Noel Gallagher, hanem Ginger, a 'hearts énekes-gitárosa, aki új lemezén még egy ijesztően nu-metálosan induló számot (Plastic Jebus) is tökéletes nonsalansszal képes brutálisan körbevokálozott (mind a négy tag kiválóan énekel) öröménekké formálni.

Zene

film - FREE RAINER

Ott búcsúztunk el, úgy öt éve, a valamiért világsikert arató Edukators végén, hogy három világmegváltó anarchista fiatal útra kelt egy kapitalista disznónak titulált, ezért elrabolt, majd a kellő megbánás után szabadon bocsátott burzsoá hajóján. Meg sem álltak a szigetig, ahova a német nép az ő féltve őrzött tévéadóinak műsorszóró tornyait telepítette.

Zene

Színház - Kóbor lelkek - A Három nővér Kecskeméten

Csehov-évad elé nézek - már ha rendesen járok majd vidékre az egész szezonban... Ezért aztán én az enyhe télre gondoltam, amikor a Himnusz eléneklésével áldást kértünk a fentvalótól az évadra (vagy mire is?) az első premier estéjén a kecskeméti Katona József Színházban.

Zene

web - FEJTÕ 100

"Író, újságíró, szerkesztő, kritikus, politikai elemző, történész-esszéista, Kelet-Európa-szakértő, apa, nagyapa, barát, kolléga, ismerős, udvarló, szerető, zenerajongó, társalkodó, vitázó, tanár, mester, versenytárs, ellenfél, ellenség" - olvassuk a felsorolást a tavaly elhunyt világpolgár századik születésnapjára elkészült remek honlap szerkesztői jegyzetében, és ezzel be is lőhetjük a vállalkozás célját: mindebből mutatni valamit. Földes Anita az utolsó években 60 órányi hangfelvételt készített Fejtővel, a 100 év Vagány munkacímű könyvnek egyrészt kivonata, másrészt multimédiás felülete a weblap (tehát hírverésnek sem rossz).

Zene

Kiállítás - Mit vettél a pénzemen? - Blokkolt folyósítás

Júniusban az egyik képzőművészettel foglalkozó, szórakoztató-ismeretterjesztő internetes blogon nagy volt a felzúdulás a Borsos Lőrinc munkanéven szereplő házaspár kiállítása miatt. A Diákhitel-tartozásom forintban című installáció középpontjában egy festmény állt, rajta a tartozás pontos összege: 789 279 Ft. A további kiegészítőkből fény derült a pénz elköltésének valós (vagy fiktív?) tényeire, azaz elherdálásának különféle lépcsőire; a túlzott alkohol- és droghasználatra és a csillapíthatatlan vásárlási lázra. A képzőművészek tartozásuk fejében e munkát ajánlották fel a hitelintézetnek, s ha az állami szerv nem is, de valaki látott fantáziát az ötletben: a művet megvásárolták. A nyomasztó tehertől megszabadulva Borsosék újabb bőrt húztak le a projektről: augusztusban egy dunaújvárosi kiállításon olyan pólókat mutattak be, melyekre a kommentek szövegeit nyomtatták (például: "á, ez undorítóan szánalmas, ilyet bármelyik barom megcsinál wordben, bmeg"). A közönséget megosztó projektet elsősorban nem a kiállításnak helyet adó galéria, hanem az internet tette ismertté - szándéka ellenében (?) reklámfelületet biztosítva a botrányos műnek. A marketingstratégia tehát a művészetinek ítélt kontextusban kezdett el működni, hiszen a csereberére használt aukciós oldalra felrakott, kétszáz forintos papírpénzt ábrázoló festményükért még húszezer forintot sem tudtak bezsebelni.

Zene

opera - BRITTEN: A KIS KÉMÉNYSEPRÕ

Akárcsak tavaly, idén is gyermekeknek szólt az évad első premierje az Operaházban, s a második alkalom parányi jóindulattal már tradícióvá lépteti elő a rokonszenves gesztust. Ezúttal Benjamin Britten 1949-es művét láthatták az ünneplőbe öltöztetett csemeték és a rövidnadrágos szakírók, s Bata Rita rendezése (és koreográfiája) komoly erőfeszítéseket tett, hogy a magyar színpadon teljes egészében most először bemutatásra kerülő gyermekopera lekösse az egybegyűltek figyelmét.

Zene

Könyv - Impassibilité - Zeidler Miklós: A revíziós gondolat

A történelmi Magyarország széthullásának trianoni szentesítésével nyolc évtizede nem tud mit kezdeni a magyar közgondolkodás. Pedig időről időre akadtak olyanok, akik érzelmektől mentesen igyekeztek szembenézni a békeszerződésekhez vezető úttal és a következményeivel - akár már a két világháború között is, amikor a veszteség miatti fájdalom a mindennapok élménye, a status quo megváltoztatása pedig a politikai élet központi kérdése volt.

Trafik

Trafik

chili&vanília - A szultán kedvence

Do–a Maria Eugenia Ignacia Augustina Palafox de Guzmán Portocarrero y Kirkpatrick, III. Napóleon felesége, rövidebben Eugénia császárnő véleményére gyakran számított az uralkodó fontos ügyekben.

Trafik

kulthírek

AVIVA-DÍJ A magyar művészeti szcénát formáló kontextusteremtő kezdeményezéseik, a történelmi jelképekhez, emlékművekhez kötődő emlékezés és a kollektív identitás jellegzetesen kelet-közép-európai összefüggéseit vizsgáló, de a helyi viszonyrendszeren túlmutató műveik elismeréseképpen a Kis Varsót alkotó Gálik András és Havas Bálint nyerte az idei Aviva Képzőművészeti díjat. A jelöltek műcsarnoki kiállításán megszavaztatott közönség díját Benczúr Emese vehette át. GYÁSZ Rákbetegségben elhunyt Patrick Swayze: az amerikai színész világhírét az 1987-es Dirty Dancing című film egyik főszerepének köszönhette.

Trafik

tévésmaci - A sül rül, rül, rül

Troché afféle száműzetésnek vette az egészet, amikor éppen megesik, elég kellemetlen, veszélyeket rejtő, ám ha túléli az ember, olyan tudás marad utána, ami megfizethetetlen, mert nem megvásárolható. Nem árusítják üzletben, nem lehet tanfolyamra jelentkezni, ahol elsajátítható lenne, s nincs az a szerelmi kapcsolat, ahonnan elő lehetne bányászni, akárcsak hasonlót is.

Trafik

kertész lesek - POCAKTANYA

Külső-Zuglóba tévedtünk, az utcát Zoborhegynek hívják, a Miskolci útból nyílik, tömegközlekedés sehol. Elveszett, családi házas negyedben bolyongunk.

Trafik

rés a présen - "Egyelőre még tombolok" - Németh Juci énekesnő

rés a présen: A jelenlegi Nemjuci formációig tagja voltál néhány csapatnak. Tartanál egy rövid visszaemlékezést? Németh Juci: Sok zenekarom volt, a ki mit tudos "a cappella" énekegyüttestől, bálzenekartól a Queen-emlékzenekaron át az Anima Sound Systemig.

Trafik

mi a kotta? - A Sugár úti Erkelianum

"Kuruc nótából királyhimnusz! Hunyadi Lászlót nem lehet előadni az udvar előtt, mert abban a király lefejeztet egy magyart. Bánk bánt még kevésbé lehet előadni, mert egy magyar szúrja le a királynét.

Könyv

Könyv

Joshua Ferris: Aztán eljött a vég

A fénymásoló és a meeting room közti zóna kedvelt tartózkodási helye a zeitgeist megzenésítőinek. Játszódott itt már szatíra és horror, film, könyv és vízibalett - a márkaérzékeny vállalati törtetőbe már annyian beletörölték a lábukat, hogy - hacsak elő nem kerül hamarosan egy kétfejű yuppie - új bőröket nehéz lehúzni e jól fizetett jelenségről.

Film
Tudomány

Tudomány

Sűrű búza

Norman Borlaug (1914-2009)

95 éves korában távozott az agronómus-kutató és élelmezési szakember, aki alighanem döntően változtatta meg a XX. század történetét.

Tudomány

cyberhírek

Nemzőképesség A spermiumok nemzőképességét vizsgáló biocsipet fejlesztett ki a tajvani nemzeti egyetem; a fejlesztés révén nincs szükség mikroszkópokra vagy más eszközökre a vizsgálatok elvégzéséhez. Hadüzenet A lemezkiadók és Hollywood után a pornóipar is hadat üzent a fájlcserélőknek, és 65 ezer felhasználót citálna bíróság elé a világ szélessávval legjobban ellátott országában, Dél-Koreában. Ugrórobot A Darpa katonai kutatóközpont olyan, cipősdoboz méretű robotot fejlesztett ki az amerikai hadsereg számára, amely át tud ugrani egy 7,5 méteres falat. A félig önálló robotot térfigyelőként használnák városi környezetben. Gépesítés Indiában pályázatot írtak ki a kókuszdió-szüretelés gépesítésére.

Tudomány

Miért késünk el? - Rosszkor, jó helyen

A pszichológusok úgy vélik, a késés üzenetértékű viselkedés vagy játszma, a protokollszakértő szerint viszont sértő udvariatlanság. Állítólag hatéves korra eldől, kire kell mindig várni, tréningcégek mégis időkezelési kurzusokon oktatják az időzavarral küzdő menedzsereket.

Bionarancs