kulthírek

  • .
  • 2009. szeptember 24.

Trafik

AVIVA-DÍJ A magyar művészeti szcénát formáló kontextusteremtő kezdeményezéseik, a történelmi jelképekhez, emlékművekhez kötődő emlékezés és a kollektív identitás jellegzetesen kelet-közép-európai összefüggéseit vizsgáló, de a helyi viszonyrendszeren túlmutató műveik elismeréseképpen a Kis Varsót alkotó Gálik András és Havas Bálint nyerte az idei Aviva Képzőművészeti díjat. A jelöltek műcsarnoki kiállításán megszavaztatott közönség díját Benczúr Emese vehette át. GYÁSZ Rákbetegségben elhunyt Patrick Swayze: az amerikai színész világhírét az 1987-es Dirty Dancing című film egyik főszerepének köszönhette.
57 éves volt.

72 éves korában elhunyt Mary Travers, a 60-as évek protest- és folkmozgalmában népszerű Peter, Paul & Mary trió tagja.

ROTARY-DÍJ: JELÖLTEK A 2009-es Rotary-díj jelöltjei: Takács Zsuzsa: Jaj a győztesnek!; Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél; Boldizsár Ildikó: Királylány születik; Kovács András Ferenc: Sötét tus, néma tinta; Darvasi László: Virágzabálók. Az elismerés hárommillió forinttal jár, a győztes nevét szeptember végén hozzák nyilvánosságra.

UNDERGROUND MÚLT ÉS JELEN Októberben kezdik vetíteni Underground Superstarz címmel Balázs Iván kétórás filmjét, mely koncertfelvételeken és interjúkon keresztül tíz zenekart mutat be: Anselmo Crew, Cabaret Medrano, Eat me!, Ez a divat, Egy Kiss Erzsi Zene, Fókatelep, Kistehén Tánczenekar, Óperentzia, Pop Ivan, Rutkai Bori és a Specko Jedno. Október végén kerül boltokba az előttük járó generáció korábban kiadott, de alig hozzáférhető kiadványaiból, illetve publikálatlan dalaiból összeállított 25 cédés sorozat az 1G Records gondozásában: 2. Műsor, Ági és Fiúk, Ápolók, Balaton, Balkan FouTourist, ef. Zámbó Happy Dead Band, Flash, Kampec Dolores, Kézi-Chopin, Kontroll Csoport, Millenniumi Földalatti Vasútvonal, Trottel, Sexepil, Sziámi, Ugatha Christie, Új Nem, Tudósok, Vidámpark.

K-EURÓPA MÛVÉSZI FORRADALMA NEW YORKBAN November elejétől öt hónapon át tartó rendezvénysorozatot szentel a közép- és kelet-európai rendszerváltás szellemi előkészítésében jeleskedő cseh, szlovák, magyar, német, lengyel, román és szlovén művészi produktumoknak a New York Public Library for the Performing Arts, az előadó-művészetek közkönyvtára az érintett országok kulturális képviseleteinek együttműködésével. A berlini fal lebontásának 20. évfordulójára időzített fesztivál felütéseként november 5-én szimpóziumot tartanak a Columbia Egyetemen. 6-7-8-án Rebel Waltz címmel a vasfüggöny mögötti underground zenéből kap ízelítőt a (Le) Poisson Rouge/La Mama klub közönsége: fellép a cseh Psi Vojaci, a szlovén Pankrti, a román Timpuri Noi, a lengyel Dezerter és a Kontroll Csoport (mely előbb a debreceni Lovardában és a Petőfi Csarnokban hangolódik rá saját 1981-83-as hullámhosszára; az Extremely Hungary című kulturális évadhoz is kapcsolódó New York-i koncertről bővebben az extremelyhungary.org címen).

November 10-én mutatják be a The Wall in My Head: Words and Images from the Fall of the Iron Curtain című antológiát, benne képek, dokumentumok és szövegek a vasfüggöny összeomlását átélt, illetve azóta felnőtt szerzőktől, mint Mircea Cartarescu, Ryszard Kapuscinski, Dubravka Ugresic, Zbigniew Herbert, Vlagyimir Szorokin, Viktor Pelevin és Esterházy Péter. November 16-án lesz az első angol nyelvű k-európai drámaantológia bemutatója, benne Slawomir Mrozáek, Karel Steigerwald, Matei Visüniec és Dusan Jovanovic egy-egy darabja mellett Spiró Györgytől a Csirkefej. 18-án nyílik meg a rendezvénysorozat központi kiállítása, ahol a totalitárius rendszerrel szemben álló, s a politikai, társadalmi változásokat előre jelző színházi, zenei és táncprodukciókat állítja reflektorfénybe a két kurátor, a Public Libraryt képviselő Karen Burke és a New York Egyetem PhD-hallgatója, Szűcs Anikó. A következő estén Beckett, Mrozáek és Havel egyfelvonásosait adják elő a Columbia Egyetem színházában. A Győri Nemzeti Balett január végén, a Joyce Theater színpadán újítja fel sikerdarabjait: itt lesz a Petruska és a Tavaszi áldozat amerikai premierje. Mindez csak ízelítő - a program részletei: performingrevolution.org.

PRECIOUS Januárban a Sundance, májusban Cannes, most pedig Toronto nézői fogadták kegyeikbe az apja által megerőszakolt harlemi tinédzser lány kegyetlenül nehéz sorsáról szóló Precious: Based on the Novel Push by Sapphire című filmet. A cím arra utal, hogy a Precious becenevű lány történetét a Sapphire által írott, Push című regény alapján vitte vászonra Lee Daniels. A kortárs amerikai fekete irodalom legeredetibb költői között emlegetett Sapphire (született Ramona Lofton) első regénye volt 1996-ban a Push, Lee Danielsnek pedig ez a második nagyjátékfilmje. A címszerepet alakító Gabourey Sidibe (képünkön) mellett fontos szerepet játszik benne Lenny Kravitz és Mariah Carey is. A Torontói Fesztiválon a közönség osztja a fődíjat. Tavaly a Gettómilliomos kapta, s meg sem állt az Oscarig - a Precious is befuthatja ugyanezt a pályát.

DIGITALIZÁLANDÓ: ZÁVADA ÉS KASSÁK Závada Pált választotta új tagjának a Digitális Irodalmi Akadémia íróinak testülete. Ez azt jelenti, hogy műveit, életrajzzal, bibliográfiával, s az általa kiválasztott művész készítette portréval teljesen ingyenesen hozzáférhetővé teszik a DIA honlapján, ő maga pedig az 1998-ban alapított Digitális Irodalmi Akadémia 33 élő tagjához hasonlóan havi bruttó 270 ezer forint díjazásban részesül. A szavazás során Závada 14-11 arányban került az erdélyi Szilágyi István elé. Posztumusz tagként Kassák Lajost emelték a digitális akadémikusok jelenleg 71 írót, költőt számláló sorába. A Petőfi Irodalmi Múzeum költségvetéséből fenntartott DIA a múzeum honlapján (pim.hu) keresztül érhető el - idén eddig 150 ezer látogatót regisztráltak.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.