chili&vanília - A zöldborsókérdés

  • .
  • 2010. május 20.

Trafik

Madame de Maintenon, XIV. Lajos francia király szeretője (majd titkos felesége) egy 1696-os levelében a következőt írta: "A zöldborsókérdés folytatódik.
Hercegeink négy napja három témáról tudnak csak beszélni: a zöldborsófogyasztás örömének múltjáról, jelenéről és jövőjéről... Úgy tűnik, a zöldség divattá, sőt mi több, szenvedéllyé vált." (Larousse Gastronomique) Ilyen előkelő helyet ugyan talán nem foglalnak el a guruló szemek napjainkban, amikor azonban megjelenik a piacokon, nagy lelkesedéssel üdvözöljük. Bár azon kevés zöldségek egyike, amely mélyhűtött állapotban is viszonylag jó minőségű (mivel a szedést követően azonnal fagyasztják, megtartja a cukortartalmát), semmi nem hasonlítható az egészen zsenge, fiatal, édes, friss zöldborsó ízéhez. A hagyományos levestől kezdve (csirkeszárnnyal) a főzeléken át a salátákig minden fogásban érdemes ilyenkor főszereplővé tenni. Készíthetünk belőle pürét, lepényt, vagy főzhetjük francia módra (a "petit pois a la francaise" klasszikus fogás): sok vajjal és salátaszívvel. Nem szabad túlfőzni, különben pont az erényeit veszíti el, és ne hagyjuk állni hosszú ideig, mert hamar megsavanyodik. Az alábbi lepény nemcsak nagyon finom, de a kikandikáló zöld pöttyökkel kimondottan mutatós darab is.

Bazsalikomos-zöldborsós lepény (quiche)

Hozzávalók (6-8 szelet)

Tészta:

15 dkg liszt

12 dkg hideg vaj

fél dl jeges víz

csipetnyi só

Töltelék:

20 dkg kifejtett zöldborsó

2 evőkanál vaj

1 csokor felkarikázott újhagyma

2 tojás

1,5 dl tejszín

10 dkg markáns ízű reszelt sajt (pl. Gruyére)

6 levél friss bazsalikom

só, őrölt szerecsendióElkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy éppen összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fél óráig a hűtőben pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű, cakkos szélű formát. Közepére sütőpapírt vagy alufóliát helyezünk, rá szárazbabot vagy rizst nehezéknek (ennek az a funkciója, hogy a tészta ne emelkedjen meg), és elősütjük: 200 fokos sütőben először 15 percig, majd levesszük róla a papírt és a "nehezéket", s további 10 percig sütjük, amíg félig szárazra sül. A sütés alatt elkészítjük a tölteléket: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és fedő alatt, csipet sóval meghintve puhára pároljuk benne a felkarikázott újhagymát. A félig sült tészta aljára terítjük, rászórjuk a nyers borsót (sütés során megpuhul). Öszszekeverjük a tojást, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá, és összekeverjük a reszelt sajttal. A masszát ráöntjük a tésztára, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.