chili&vanília - A zöldborsókérdés

  • .
  • 2010. május 20.

Trafik

Madame de Maintenon, XIV. Lajos francia király szeretője (majd titkos felesége) egy 1696-os levelében a következőt írta: "A zöldborsókérdés folytatódik.
Hercegeink négy napja három témáról tudnak csak beszélni: a zöldborsófogyasztás örömének múltjáról, jelenéről és jövőjéről... Úgy tűnik, a zöldség divattá, sőt mi több, szenvedéllyé vált." (Larousse Gastronomique) Ilyen előkelő helyet ugyan talán nem foglalnak el a guruló szemek napjainkban, amikor azonban megjelenik a piacokon, nagy lelkesedéssel üdvözöljük. Bár azon kevés zöldségek egyike, amely mélyhűtött állapotban is viszonylag jó minőségű (mivel a szedést követően azonnal fagyasztják, megtartja a cukortartalmát), semmi nem hasonlítható az egészen zsenge, fiatal, édes, friss zöldborsó ízéhez. A hagyományos levestől kezdve (csirkeszárnnyal) a főzeléken át a salátákig minden fogásban érdemes ilyenkor főszereplővé tenni. Készíthetünk belőle pürét, lepényt, vagy főzhetjük francia módra (a "petit pois a la francaise" klasszikus fogás): sok vajjal és salátaszívvel. Nem szabad túlfőzni, különben pont az erényeit veszíti el, és ne hagyjuk állni hosszú ideig, mert hamar megsavanyodik. Az alábbi lepény nemcsak nagyon finom, de a kikandikáló zöld pöttyökkel kimondottan mutatós darab is.

Bazsalikomos-zöldborsós lepény (quiche)

Hozzávalók (6-8 szelet)

Tészta:

15 dkg liszt

12 dkg hideg vaj

fél dl jeges víz

csipetnyi só

Töltelék:

20 dkg kifejtett zöldborsó

2 evőkanál vaj

1 csokor felkarikázott újhagyma

2 tojás

1,5 dl tejszín

10 dkg markáns ízű reszelt sajt (pl. Gruyére)

6 levél friss bazsalikom

só, őrölt szerecsendióElkészítjük a tésztát: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, de semmiképpen nem szabad túldolgozni, ne álljon össze teljesen, a vaj borsó nagyságú maradjon benne. Hozzáöntjük a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy éppen összeálljon. Lapos korongot formázunk belőle, és fél óráig a hűtőben pihentetjük. A tésztát kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű, cakkos szélű formát. Közepére sütőpapírt vagy alufóliát helyezünk, rá szárazbabot vagy rizst nehezéknek (ennek az a funkciója, hogy a tészta ne emelkedjen meg), és elősütjük: 200 fokos sütőben először 15 percig, majd levesszük róla a papírt és a "nehezéket", s további 10 percig sütjük, amíg félig szárazra sül. A sütés alatt elkészítjük a tölteléket: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és fedő alatt, csipet sóval meghintve puhára pároljuk benne a felkarikázott újhagymát. A félig sült tészta aljára terítjük, rászórjuk a nyers borsót (sütés során megpuhul). Öszszekeverjük a tojást, tejszínt, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót adunk hozzá, és összekeverjük a reszelt sajttal. A masszát ráöntjük a tésztára, és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd langyosan tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

„A harmincas-negyvenesek gyakran megkérdezik maguktól, hogy miért élünk még mindig itt”

Soltész Béla Osztatlan közös című második novelláskötetének szereplői átlagos emberek, akik a 2020-as évek rossz közhangulata ellenére, a polikrízis közepette próbálnak boldogulni. Generációs tapasztalatokról és az élet minden területére beférkőző politikáról is beszélgettünk a szerzővel, aki társadalomtudósként a migráció hatásait kutatja, dél-amerikai kalandjairól pedig útleírásaiban számolt be.

Köszönjük meg a Fidesznek a sok-sok leleplezést!

A Fidesz számára úgy kell a titkos terveket szövő ellenség leleplezése, mint a levegő: egyszerre mutat rá az ellenség vélt szándékaira, és tereli el a figyelmet önmaga alkalmatlanságáról. De hogyan lehet leleplezni hetente valamit, amit már mindenki tud? Hányféle leleplezés van? És hogy jön ide a konyhában ügyködő Magyar Péter? Ezt fejtettük meg.

Nemcsak költségvetési biztost, hanem ÁSZ-vizsgálatot és büntetést is kapott Orosháza

Nincs elég baja Békés megye egykor virágzó ipari centrumának, Orosházának, amhova nemrégiben költségvetési biztost neveztek ki. Állami számvevőszéki vizsgálat is folyik az önkormányzatnál, a korábbi fideszes vezetés miatt súlyos visszafizetési kötelezettségek terhelik, ráadásul kormánypárti településekkel ellentétben egyelőre nem kap pótlólagos forrásokat a működésére.

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.