kulthírek

  • .
  • 2010. május 20.

Trafik

GYÁSZ 73 éves korában elhunyt Végvári Tamás: a Jászai-díjas színművész Pécs, Veszprém és Szeged után került a fővárosba, tíz éven át a Thália, 1982-2004 között a Katona kollektívájának meghatározó tagja volt, film-, tévé- és szinkronszerepek sokaságát vállalta, és szakmai érdek-képviseleti szervezetekben is dolgozott. Utolsó társulata az Örkény Színház volt: az évad hátralévő részében szerepei egy részét Mácsai Pál (Finito; Üvegcipő) és Jordán Tamás (Macskajáték) alakítja, A testőrt nélküle nem adják. 67 éves korában elhunyt Ronnie James Dio: a karakteres metálénekes a 70-es évek közepén a Rainbow élén vált világhírűvé.
1980-ban rövid időre csatlakozott a Black Sabbathhoz, majd saját zenekart alakított Dio néven.

PANAHI ÜZENETE Ártatlan vagyok. Nem készítettem filmet az iráni rendszer ellen. Nem fogok fenyegetéssel kicsikart vallomást aláírni - ez állt az üzenetben, melyet a május eleje óta letartóztatásban lévő filmrendező, Dzsafar Panahi küldött Cannes-ba, s ott felolvasták. Panahi a zsűri tagja lenne, ha szabad volna. Kiengedését Frédéric Mitterrand kulturális és Bernard Kouchner külügyminiszter is sürgette - eredménytelenül.

SPANYOL AJKON KUBÁÉRT Pedro Almodóvar filmrendező, Mario Vargas Llosa perui író és Victoria Abril spanyol színésznő is szerepel annak a nyilatkozatnak az aláírói között, melyben spanyol ajkú művészek és értelmiségiek az alapvető emberi jogok érvényesítését, Kuba demokratizálását követelik. A deklarációt a kubai kérdést is napirendjére tűző madridi EU-Latin-Amerika-csúcs elé időzítették.

VOLT LESZ Május 31-ig kedvezménnyel kaphatók a VOLT Fesztivál belépői: a napijegyek ára 7990, a bérleteké 19 990 Ft, június 1-29. között ugyanez 8900, illetve 22 900 Ft, a helyszínen pedig 9990, illetve 25 000 Ft. Néhány név a június 30.-július 3. közötti fellépők közül: Prodigy, Massive Attack, Ed Rush, Kispál és a Borz.

POMPIDOU KÖZPONT, METZ Franciaország kevésbé szem előtt lévő vidékeinek egyikében, a Lotharingia északi részén fekvő Metzben nyílt meg a párizsi Pompidou Központ első filiáléja: a japán Shigeru Ban és a francia Jean de Gastines tervei alapján megvalósult Centre Pompidou Metz (CPM) az elképzelések szerint évente 200-400 ezer látogatót vonz majd a szokásos turistaútvonalakból kieső, luxemburgi-német határvidéken lévő városba. A 72,5 millió eurós - részben uniós forrásból fedezett - beruházás a francia kulturális intézmények decentralizálásának folyamatába illeszkedik: két év múlva a belga határ közelében lévő bányászváros, Lens büszkélkedhet majd azzal, hogy övé a párizsi Louvre kihelyezett ága. A CPM-nek nem lesz saját gyűjteménye, de kiállításaihoz bőséges alapanyagot nyújt az anyaintézmény - Európa legnagyobb modern múzeuma - 65 ezer darabos kollekciója. A nyitó kiállítást a CPM igazgatója rendezte Chefs-d'oeuvre? - Masterpieces? Címmel, részben a Pompidou, részben más gyűjtemények anyagából, többek között Picasso, Braque, Kandinsky, Miro és Matisse munkáiból.

EMLÉKTÁBLA FEJTő FERENCNEK Párizsban, a Pompidou Központ szomszédságában - ahol élete utolsó évtizedében, 1998 és 2008 között lakott - emléktáblát helyeztek el a két éve elhunyt író, újságíró, történész tiszteletére. A márványtáblán látható karikatúrát Sarkantyu Illés fotója alapján Lehoczki Károly készítette.

EXILE ON MAIN STREET, 2010 1972-ben jelent meg a Rolling Stones karrierjének egyik csúcsát jelentő Exile on Main Street, nincs tehát évfordulója a dupla albumnak, ezek a hetek mégis róla szólnak: a digitálisan feljavított hangzáson kívül a lemez új kiadása tíz számmal gazdagodott. Előszedték a raktárból a föl nem használt felvételeket, s a félbehagyott, ének nélkül maradt zenei alapokat Mick Jagger és Keith Richards kész dalokká formálta. A BBC-nek nyilatkozva Jagger arról beszélt, hogy újra bele kellett helyezkednie abba a hangulatba, ahogyan az Exile dalai születtek: nem tértek vissza a dél-franciaországi villába, ahol az angliai adózás elől menekülvén a felvételeket készítették, és nem buliztak megint éjt nappallá téve hat hónapon át, hanem addig hallgatták régi önmagukat, amíg a zene vissza nem hozta a régi ihletet. "Egy kicsit önmagam 1971-es szerepét alakítottam" - mondta szövegírói módszeréről Jagger. A korabeli hangulatot egy 90 perces dokumentumfilm is felidézi: a Stephen Kijak rendezte Stones in Exile premierje júniusban várható, beharangozóját a New York-i Museum of Modern Artban tartották, Cannes-ban a Rendezők két hete szekcióban vetítik.

ELHUNYT LENA HORNE A Hollywood első színes bőrű szexszimbólumának tartott énekesnő 16 éves korában mutatkozott be a harlemi Cotton Club kórusában, két év elteltével, 1935-ben Noble Sissle zenekarával, majd Charlie Barnet csupa fehér zenekara élén szerepelt, első filmes ajánlatát 1942-ben kapta. Egy évvel később játszotta és énekelte el a Stormy Weather főszerepét: a tiszta fekete szereplőgárdával készült filmmusical címadó dala élete legnagyobb slágerévé vált (egyik életrajzi kötete is ezt a címet kapta), de olyan örökzöldek is a repertoárjához tartoztak, mint a Bothered, Bewitched, and Bewildered vagy a The Lady Is a Tramp. A korszakra jellemző módon számos filmben csak éneklős jeleneteket kapott, hogy ezeket a déli államok rasszista közönségéhez igazodva a sztori sérülése nélkül kivághassák. Egy ideig ő is fellépett olyan helyeken, ahová feketéket csak a színpadra engedtek be, szórakozni nem, de a második világháború után részt vett a polgárjogi mozgalomban. Pályáját megkoronázó Broadway-estjéért (Lena Horne: The Lady and Her Music) Tony-díjat kapott 1981-ben. 92 éves volt.

Figyelmébe ajánljuk