chili&vanília - Billy Bi

  • .
  • 2009. november 26.

Trafik

Bizonyos országokban késő ősszel dübörög a kagylószezon. Szezonális alapanyag, íratlan szabály szerint az "r" betűt tartalmazó hónapokban fogyasztható (még inkább ilyenkor a legkiválóbb a minősége).
Feketekagylót néhány helyen szerencsére itthon is be lehet szerezni, a Vásárcsarnok aljában és hipermarketekben is rendszeresen előfordul.

Az alábbi tejszínes kagylóleves francia klasszikus, és egy bizonyos Billy nevű törzsvendégről kapta a nevét. Hogy pontosan melyikről, rejtély, három forrásom ugyanis három különböző sztorit állít. A Larousse lexikon szerint a párizsi Maxim étterem konyhafőnöke kreálta egy megszállott kagylóimádó vendége számára (vagy Normandiában főzték először egy amerikai tiszt búcsúztatójára - Billy, bye-bye). A Cordon Bleu hivatalos receptkönyve szerint az 50-es években Louis Barthe, a Maxim's séfje kreálta, egyik angol vendége, William Brand pedig olyannyira az egekig magasztalta, hogy róla nevezték el. Egy harmadik (internetes) forrás szerint pedig William B. Leeds 19. századi amerikai üzletember olyan gyakran rendelte, hogy ő lett a névadó (a Maxim's vendéglő itt is stimmel). A leves szempontjából végül is mindegy. Intenzív, kagylóízű leves, és nem különösebben bonyolult elkészíteni.

Hozzávalók

(2-4 személyre)1 kg friss feketekagyló4 dkg vaj2 salotta, finomra aprítva1 póréhagyma, felkarikázva1 sárgarépa, felkarikázva1 szárzeller, felkarikázva1,5 dl száraz fehérbor vagy vermut 1 l víz (esetleg hal- vagy zöldségalaplé)1,5 dl tejszíncsipetnyi currypor

A kagylókat hideg vízbe áztatjuk, jó alaposan átmossuk, kefével minél több koszt ledörzsölünk a héjukról, a kilógó szakállakat eltávolítjuk. Vajon üvegesre pároljuk a hagymákat. Néhány perc után hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és zellert is. Felöntjük a borral, majd a vízzel, összeforraljuk, ízesítjük (a kelleténél kevésbé legyen sós, mert a kagyló sósabbá teszi majd.) Beledobjuk a kagylókat, majd erős lángon, fedő alatt kb. 6 percig főzzük, amíg a kagylók kinyílnak. A kagylókat kiszedjük, húsukat kivesszük a héjukból, félretesszük. A levest leszűrjük (lehetőség szerint sűrű szövésű muszlinon át, hogy a kagylóról esetleg bekerülő homokszemcséket eltávolítsuk). A kagylók felét hozzáadjuk a léhez, amelyhez közben hozzáadtuk a curryt és a tejszínt. Kb. 15 percig, nagy lángon főzzük. Ezeket a kagylókat eltávolítjuk (rágósra fő), a kagyló másik felét tesszük a levesbe tálaláskor.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.