tévésmaci - Tokán rúglak - szólt a sül

  • .
  • 2009. november 26.

Trafik

Valami Sztupé és Trocha akar beszélni a főnökkel - zihálta Bajnok (a vasművek közötti erőmérőn úgy ütötte ki a miskolci Hajcsárt, hogy ki kellett hívni rá a mentőket). Figyelj, vérzik az arcod.
Két helyen is. És miért zihálsz? - hangzott valahonnan a félárnyékból "mafa úr hangja. De a Bajnok nem akart e felvetésekre érdemben válaszolni, inkább csak morgott valamit, amit "mafa úr - jó okkal - sértésnek vett, és alaposan megjegyzett magának. Nyilván nem állhatott ki a Bajnok ellen nyílt sisakkal, de megvoltak a módszerei. Miként azt látjuk, Sztupának és Trochénak is - ők hellyel-közzel elközlekedtek a Bajnok nyelvén is. Vérzik a feje? - Kese hangjából hitetlenség hangzott, de mosolya kétségkívül kárörömről tanúskodott, amikor "mafa úr bejelentette neki a két - akkor még - váratlan vendéget. Kissé visszaugrottunk az időben: arról kell a történetünk e pontján mesélni, hogy milyen volt, amikor Sztupa és Troché megismerkedtek Kesével. Milyen lett volna? Zaklatott és nevetséges - később gyakran felidézték (rendszerint különböző kihallgatásokon). Pityut, Kese afféle executive alvezérként működő öccsét már ismerték, rövid ideig együtt fociztak. Az is marha, aki ilyen időben focizik, mi menjünk tévét nézni.

Pénteken (27-én) a televízióban folytatódik ugyanis a bandázás, az m1 adja 22.35-kor a Kutyaszorítóban című 1992-es filmet, melyben a szemünk láttára szerveződik bandává egy csomó filmsztár Quentin Tarantino filmjében. Én persze már 21.55 óta az m2-n nézem a Svédország szépe című 2004-es drámát, mert egyszerűen rá vagyok indulva a beteges beilleszkedési zavarokkal küzdő munkáslányokra. Ám megértem azokat is, akiknek muszáj kúlnak lenniük. Nos, fiúk, jó hírem van, már Tarantino előtt, 21.10-kor a Dunán el lehet kezdeni a kúlkodást Wayne Wang Füst című 1995-ös marhaságára.

Szombaton az m1 21.05-kor adja a Koccanás című tévéfilmet, Török Ferenc és Spiró György felteszem gyümölcsöző együttműködésének egyik termését az idénről. Délután néztem megint egy kis Kallódó embereket (MGM; 16.25), de magam is szégyellem.

Vasárnap Lovagregény? Na, már csak a főcím miatt, az azért eléggé ott van, nem, amikor a Queenre nyomatják a lovagi tornát? We Will Rock You (tv2; 20.05)! Katja Flint játssza Marlene Dietrichet a 2000-es Marlenében este kilenckor az m2-n - csak úgy mondom.

Hétfőn sem szakadunk el a színvonalas szórakoztató muzsikától, mert az HBO délután fél hatkor ismét előhozakodik a Shine A Light-tal (ah: A Rolling Stones Martin Scorsese szemével). Éjjel ellenben ugyanitt (1.15) a világ egyik legjobb élő filmrendezőjének, Tim Burton-nek a máig utolsó dobása következik, a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya, amiből én, a nyominger annyit szűrök le, hogy örömtelien közeledik a várva várt Alice Csodaországban bemutatója. Csendben jegyzem meg, hogy a Sweeney Todd pénteken 21.20-kor már volt egyszer, de én akkor épp a svédekre vártam.

Kedden rossz kedd.

Szerdán röccen a verdám. Megeszem Ádám almáit 21.45-kor vacsorára a Dunán - állítólag nagyon sokan szeretik ezt a 2005-ös, tipikusan dán vígjátékot. Én a dánok közül az Aquavitet szeretem, sok fadöl kíséretében, de hát ízlések és pofonok különböznek.

Csütörtökön tévézéssel búcsúztatjuk a hetet, s állítólag a Rolling Stones is feloszlik végre. Matinéra megyünk először (csak Mati haza ne jöjjön), a tv2 11.30-kor vetíti a Good Night and Good Luck című 2005-ös George Clooney-rendezést a megjegyezhetetlen nevű David Strathairn főszereplésével. Éjjen szerintem is az újságírói szuverenitás! Este kilenckor a honi hangulatmozizás egyik csúcsteljesítménye, a teljesen értelmetlen, ám szinte végig roppant lenyűgöző Régi idők focija lesz a Dunán - szerintem nélkülem. Mit gondolnak, hányszor láttam? Az MGM kétszer is leadja ma a Jesse James balladáját (20.30-kor és 1.25-kor) - módszerük van: hol így, hol pedig Hosszútávú lovasok címen vetítik napi sűrűséggel Walter Hill westernjét - hátha változatosabbnak hat a műsor.

Ne tévézzenek, mert minden címen ugyanazt a maszlagot kapják.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.