Omlós, fűszeres sertéshús (Carnitas)
Hozzávalók (6-8 adag)
1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva
1 nagy hagyma, felszeletelve
4 gerezd fokhagyma, egészben
1 evőkanál zsír
1 narancs leve és héja
1 rúd fahéj
1 evőkanál római kömény
2 babérlevél
3 szem szegfűszeg
5 szem szegfűbors
6 dl víz
só, bors
1 csomag tortilla
A sertéslapockát kb. 6°4 cm-es darabokra vágjuk. Serpenyőben forróra hevítjük a zsírt, majd a húsdarabokat minden oldalukon megpirítjuk. Hozzáadjuk a római köményt, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a hagymát, az egész fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjrudat, végül a narancs kifacsart levét és két-három nagyobb darabban a héját. Fedő alatt alacsony lángon teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, a mártás pedig besűrűsödik. Hústól függően ez kb. 2,5 óráig tart (kuktában 1,5 óra). Ha a mártást túl hígnak látjuk, a főzési idő végén fedő nélkül kissé elforraljuk, hogy sűrűn vonja be a húst. A húst villával hosszanti szálakra szedjük, és összekeverjük a mártással. Akár előre is elkészíthetjük, kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha áll akár egy egész éjszakát. Felmelegített tortillával, avokádókrémmel, paradicsomsalsával, esetleg tejföllel tálaljuk, batyuba hajtogatva.
A tortilla felmelegítéséhez nagy lábasban kevés vizet forralunk, tetejére helyezünk egy akkora szűrőt vagy párolóedényt, amely kényelmesen elfér benne, azt kibéleljük egy konyharuhával, majd belehelyezzük a tortillákat. A gőzben néhány perc alatt felpuhítjuk, felmelegítjük.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com