chili&vanília - Burrito

  • .
  • 2010. február 25.

Trafik

New York lakosainak jelentős része származik Latin-Amerikából, ami nyomot hagy a város gasztronómiai kínálatán is. Akinek kedve támad hozzá, végig tud mindent kóstolni a venezuelai arepastól (kukoricaliszttel készült kenyér) a perui sült csirkéig.
Kelet-Harlem alsó csücskében, a 125. utca magasságában számos mexikói élelmiszerüzlet és piac található, itt tankoltam fel mindig fillérekért különleges szárított csilipaprikákkal (ancho, mulato, pasilla, chipotle, jalapeno, morita, guajillo, cascabel, habanero), fűszerekkel, tejkaramellakrémmel. A latin-amerikai ízek nemcsak a hétköznapokban, hanem a csúcsgasztronómiában is egyre inkább teret hódítanak. Ha nem is csúcsgasztronómiai élmény, mégis a kedvenceim közé tartozik egy mexikói gyorsétterem-hálózat, a Chipotle. Itt leggyakrabban sertéshúsos burritót rendeltem. Alapja tortilla, amelybe lassan főtt fűszeres sertéshús töltelék (carnitas) kerül. A töltelék néha bővül: feketebab, rizs, saláta, öntetek, tejföl is kerülhet rá, szerintem azonban bőven elég a puha hús, mellé avokádókrém meg kevés paradicsomos salsa (pico de gallo). Az egyik legjobb partiétel.

Omlós, fűszeres sertéshús (Carnitas)

Hozzávalók (6-8 adag)

1 kg sertéslapocka, nagyobb darabokra vágva

1 nagy hagyma, felszeletelve

4 gerezd fokhagyma, egészben

1 evőkanál zsír

1 narancs leve és héja

1 rúd fahéj

1 evőkanál római kömény

2 babérlevél

3 szem szegfűszeg

5 szem szegfűbors

6 dl víz

só, bors

1 csomag tortilla

A sertéslapockát kb. 6°4 cm-es darabokra vágjuk. Serpenyőben forróra hevítjük a zsírt, majd a húsdarabokat minden oldalukon megpirítjuk. Hozzáadjuk a római köményt, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a hagymát, az egész fokhagymát, a babérlevelet, a fahéjrudat, végül a narancs kifacsart levét és két-három nagyobb darabban a héját. Fedő alatt alacsony lángon teljesen puhára főzzük, addig, amíg a hús teljesen szétomlik, a mártás pedig besűrűsödik. Hústól függően ez kb. 2,5 óráig tart (kuktában 1,5 óra). Ha a mártást túl hígnak látjuk, a főzési idő végén fedő nélkül kissé elforraljuk, hogy sűrűn vonja be a húst. A húst villával hosszanti szálakra szedjük, és összekeverjük a mártással. Akár előre is elkészíthetjük, kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha áll akár egy egész éjszakát. Felmelegített tortillával, avokádókrémmel, paradicsomsalsával, esetleg tejföllel tálaljuk, batyuba hajtogatva.

A tortilla felmelegítéséhez nagy lábasban kevés vizet forralunk, tetejére helyezünk egy akkora szűrőt vagy párolóedényt, amely kényelmesen elfér benne, azt kibéleljük egy konyharuhával, majd belehelyezzük a tortillákat. A gőzben néhány perc alatt felpuhítjuk, felmelegítjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.