Tartalom

Narancs XXII. évf. 8. szám(2010.02.25.) (2010-02-25)

Publicisztika

Publicisztika

Chris Rea népe, bontsd ki zászlód... Antifasizmus és baloldali nyilvánosság

"A fasizmus elleni harc a bolsevizmus elleni küzdelemmel kezdődik." (Otto Rühle) Nyáron volt az első fordulója annak az ellentüntetésnek, amelynek második körét február 13-án tartották a hazai autonóm baloldaliak, illetve néhány - velük szemben tényleg - komolyan vehető civil szervezet. Egy ismerősömnek, aki rendszeresen látogatja a szélsőjobboldali eseményeket és ellentüntetéseket, feltettem a kérdést, hogyan foglalná össze látogatásának tapasztalatait. Válasza a következő volt: "Míg a fasiszták átlagéletkora valahol a 30 környékén van, addig a balosok ingyen utaznak már a metrón. De ennek ellenére a néhány huszonéves balos zenei ízlése még mindig jobbat igényel, mint a fűrészelős nemzeti rock. Elfekszel a fűben, és hallgatod a zenét." Ennek tudatában mentem el az említett nyári rendezvényre, a Városháza térre. Gondoltam, felcsendül a YouTube-ról is ismert antifasiszta videók egy-egy kísérője, ömlik a ska, a punk meg a világzene, alig férek majd a bőrömbe. Ehhez képest Chris Rea Road to Hell című slágere fogadott, majd idővel Republicra váltott a balos dj. Átvert az ismerős, vagy tényleg ennyit értenének az "ellenállók" a kortárs jelenből? Kik azok az antifasiszták, és miért nincsenek ezrével ezeken az eseményeken, holott millióan élnek ebben az országban?

Publicisztika

Helyesbítés

A lapunk február 18-i számában megjelent Pécsi Magasház - Két évtized rohadás című írásunkban téves az az állítás, hogy a Pécsi Magasház építését Gömöry János, a város főépítésze felügyelte volna. Gömöry János valójában az épület felhúzása után néhány évvel lett Pécs főépítésze.

Alföldi György

Publicisztika

A változás igénye

Még egyszer a Corvin Sétányról

Szemerey Samu, miközben cikkét írja (Promenád a grundra. A rettentő Corvin Sétányról, Magyar Narancs, 2010. január 28.), egy régi VHS-videó kimerevített, erősen pixeles képeit nézegeti. Az állóképek léptetése közben nem érzékeli a történeteket, az időt. A változást látja, de a történet nem áll össze. Pedig a körülöttünk élő város folyamatosan változik. Józsefváros élete is több egymás mellett futó történet, van, amelyik folytatódik, és van, amelyik újonnan indul.

Publicisztika

Megáll az ütő

Magyar Narancs, 2010. január 21. Barotányi Zoltán ismét írt egy kellemesen olvasmányos cikket, ezúttal a klímakutatásról.

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Mítoszaink VI. (Hajszál a levesben)

A görög mitológia istenei nem szerették, ha egy halandó bizalmaskodik velük. Bosszúságukat válogatottan kegyetlen megtorlások formájában fejezték ki. Például szarvassá változtatták az illetőt, hogy aztán a saját vadászkutyái falják fel, vagy tehénné, hogy egy szüntelenül csipdeső bögöly kergesse a fél világon át, vagy friss vizet és gyümölcsöt tettek elé, de úgy, hogy ezek mindig éppen egy karnyújtásra plusz egy hajszálra legyenek tőle.

Ingyenebéd

Egotrip

Mindennek van határa

Megváltoztak idén a személyi jövedelemadó kulcsai és progresszivitása. Sok közepes jövedelmű ember már nem a legfelső adókulcs alapján fizet adót, és ezért nő a nettó fizetése. A kormány tervezete szerint jövőre még jobban kitolódna a felső adókulcs határa, egészen 15 millió forintig. Ez az elképzelés már közel áll az egykulcsos adóhoz, amit korábban több ellenzéki párt is megpendített. Érveik szinte kizárólag az igazságosság körül forognak. De mi a helyzet a hatékonysággal? Vajon milyen adórendszerben minimalizálható a társadalmi veszteség?

Egotrip

A földet, aztat nem aggyuk

Vidulj magyar, ha a nemzeti sorskérdésekben egyetértenek pártjaid! Az egyik ilyen, hogy magyar termőföldet nem vehetnek külföldiek. Ez így van 1993 óta, és nemcsak a külföldiek, de a hazai mezőgazdasági vállalkozások sem vehetnek földet, mert a cégekbe is befészkelne a labanc.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek" - Promenád a grundra

Magyar Narancs, 2010. január 28. Hűtlenek lettek az épületek a hely szelleméhez - én legabbis ezt olvastam ki Szeremey Samu urbanista publicisztikájából, amely a Corvin projekt szörnyű építészeti megoldásait veszi sorra.

A szerk.

A szerk.

Nő tőle az önbizalmunk

A holokauszt tagadása nemcsak undorító dolog, de társadalmi veszélyessége is kitapintható. Tiltásának vagy nem tiltásának nincs köze a szólásszabadsághoz: az egyéneket nemesítő, és szabad, békés együttélésüket lehetővé tévő vitához. A "közösségfenntartó diskurzushoz".

Belpol

Interjú

Belpol

"A kultúrpolitika idegen a demokráciától"

Heller Ágnes filozófus

Az interjú másnapján előadást tartott a Bokros Lajos Baráti Körben, de már korábban is nyilvánosan kijelentette, hogy a "politikai közepet" támogatja. Amellett, hogy ez mit is jelent, Heller Ágnes arról is beszélt, mi a baja a kultúrpolitikával mint olyannal.

Belpol

Pszichiátriai ellátás - Megbillent viszonyok

"Nem a pszichiátria, hanem az ellátórendszer van válságban" - jelentette ki Lehoczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság főtitkára a szervezet január végi kongresszusán. Az akut (kórházi) ellátás és a rehabilitáció finanszírozása messze nem fedezi a valós költségeket, egész régiók maradnak ellátatlanul az egyre súlyosabb orvoshiány miatt, a gondozói hálózat az összeomlás szélére jutott, és egyre több beteg kerül ki ellátás nélkül a rendszerből.

Belpol

Nagykoalíciós döntés az állambiztonsági levéltár vezetőjéről - Úri szabóság

Jó szakember, felgyorsította a beérkezett dokumentáció feldolgozását, ám nem mer konfrontálódni a politikával és a titkosításban érdekelt nemzetbiztonságiakkal - állítja a szakma az állambiztonsági levéltár főigazgatói posztját újabb hét évre elnyerő Gyarmati Györgyről. Az állásra szintén pályázó, az információs kárpótlás harcos képviselőjének számító Varga Lászlót a parlament szakbizottságai meg sem hallgatták.

Belpol

A magyar futball öt perccel Orbán Viktor előtt - Sorcsere

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) e héten, február 27-én tartja rendkívüli közgyűlését. A kérdés az, ki viszi tovább a boltot: tavaly decemberben ugyanis váratlanul, konkrét ok megnevezése nélkül lemondott Kisteleki István. A szövetség addigi elnöke sok kérdőjelet, érdemeket és még több ellenséget hagyott maga után. Ha az eddigi háttéremberek balra húztak, úgy a most a kapuk előtt toporgók legalábbis nincsenek rosszban a jobboldallal - és megint felbukkant Csányi Sándor neve is.

Külpol

Külpol

Felekezeti törésvonal az iszlámon belül - Többség kisebbségben

Az elmúlt hónapok jemeni zavargásai újból rámutatnak a Közel-Kelet egyik súlyos belső problémájára, a szunnita-síita megosztottságra. Az iszlám két irányzatának 1400 éves konfliktusa feloldhatatlan ellentéten nyugszik. A mára ideológiai szembenállássá keményedett ellentét alapja politikai: a vallásilag legitim politikai hatalom eltérő magyarázásán nyugszik.

Külpol

Puccs Nigerben - Katonás megoldás

Niger Köztársaság elnöki hivatalának honlapját a katonai akció után egy héttel még nem frissítették. A bal felső sarokból változatlanul Mamadou Tandja bölcs derűt sugárzó, diszkréten szolid méretű fényképe tekint ránk, a vezető hír pedig egy héttel korábbról származik. Általános állatoltásról, női tenyésztőcsoportoknak ingyen juttatott tehenekről és kecskékről esik benne szó: fontos dolgok ezek a világ talán legszegényebb, rendszeresen éhínségtől sújtott országában. Ez a "leg" tavaly igencsak csípte a nagyrészt sivatagi, dél-szaharai ország vezetőinek a szemét: az ENSZ az életminőség rangsorában az utolsó helyre sorolta az egy és negyedmillió négyzetkilométeren legfeljebb 15 millió lakost számláló Nigert (igaz, Haiti és Szomália értékelhető adatok híján nem is szerepelt). Ezt a helyi statisztikai hivatal dühödten elutasította, mondván, hogy a legutóbbi időben igenis érzékelhető javulás történt az egészségügy és az oktatás területén, szó sincs tehát például 70 százalék körüli írástudatlansági arányról.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Ez a szép katalógus

"Figyelmes, erotikus fül kell ahhoz, hogy észrevegyük, amikor a nyitányban először sejlik fel számunkra a vágy e könnyű játéka, melyet később oly gazdagon kifejezve, pazar bőségben hallhatunk. Nem tudom hajszálpontosan megmondani, hogy hol van ez a hely, mivel nem vagyok zenei szakértő, ám én csupán szerelmeseknek írok, és ők bizonyára megértenek engem, egyesek közülük jobban is, mint ahogy én megértem magam" - írta Kierkegaard az érzéki-erotikus zsenialitás remekművéről, a Don Giovanniról, s e héten még kétszer nyílik majd módunk a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikálásából és a Fischer Iván intésére belépő szólisták, köztük a két év előtti Cos“ fan tuttéből ismerős Tassis Chrystoyannis és Juliane Banse énekszavából kihallani a vágy könnyű játékát (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, február 26.

Trafik

rés a présen - Élveztük is - Barabás Lőrinc trombitás

rés a présen: A BL Eklektric viszonylag hirtelen lett a nu-jazz szcéna sztárzenekara. Minek köszönhető e népszerűség? Barabás Lőrinc: Dúdolható dallamok, dúdolható dallamok. rap: Mikor választottál hangszert, és mikor műfajt? A trombitás ritkán frontember - hogyan szerveződött a zenekar? BL: 12 évesen kezdtem trombitálni tanulni.

Trafik

kulthírek

FILMSZTÁROK A SZÍNPADON Ibsen Nórájának címszerepében mutatkozott be a párizsi Theatre de la Madeleine színpadán az eddig csak filmvászonról ismert Audrey Tautou. Isabelle Huppert Tennessee Williams darabjában, A vágy villamosában látható a Thé‰tre de l'Odéonban.

Trafik

chili&vanília - Burrito

New York lakosainak jelentős része származik Latin-Amerikából, ami nyomot hagy a város gasztronómiai kínálatán is. Akinek kedve támad hozzá, végig tud mindent kóstolni a venezuelai arepastól (kukoricaliszttel készült kenyér) a perui sült csirkéig.

Trafik

tévésmaci - A sas erős és határozott

Sztupa és Troché azon a szép nyári napon egy régi kémény előtt álltak az elhagyatott gőzművek területén, hátrébb tágas üzemcsarnok, esetleg derítő. A kémény nem volt túl magas, inkább szélesnek mondanám én.

Trafik

étel, hordó - MINYON

A Király utca elején járunk. A Central Passage-nak nevezett építmény máshol talán tetszene, de itt? Még akkor is parvenü gettómilliomosnak látszik, ha tudjuk, hogy nem a környéken megszokott brutális dózerolás árán épült, hanem egy "valódi" foghíjtelken.

Zene

Zene

lemez - SC.ART: A JÓL TEMPERÁLT UNIVERZUM

A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségét 2010-ben olyan kedves hagyományőrző egyesületnek gondolná az ember, amilyenbe a kosárfonók is szerveződnek. Pedig ennél többről van szó - aki látta a Fonogram Magyar Zenei Díjátadó Gálát, az tudja, miről beszélek.

Zene

Film - Könyvvel könnyebb - Allan és Albert Hughes: Éli könyve

Emlékeznek önök A kardforgató nő (Mekurano Oichi jigokuhada; 1969) vagy éppenséggel a Fogjátok el Oichit, élve vagy holtan! (Mekurano Oichi inochi moraimasu; 1970) című filmre? Mindegy, gondoltam, hogy nem. És ha megmondtam volna, hogy utóbbi az előbbi folytatása volt, és viharos gyorsasággal jutott el anno a honi forgalmazásba? Azt hiszem, akkor sem. Nyilván megvan az oka ennek (semmiképpen se magukban keressék).

Zene

Színház - Reped a fal - A West Side Story Kaposváron

Voltaképpen jó ötlet volt bemutatni a kaposvári Csiky Gergely Színházban a West Side Storyt; Leonard Bernstein zenéje remekmű, s ezen az sem változtat, hogy alaposan elslágeresedett az elmúlt évtizedekben. Shakespeare Rómeó és Júliájának modern amerikai történetté írásában Arthur Laurents jeleskedett, s nyugodtan állítható, hogy a jövőbe látott: az "igazi" amerikaiak és a Puerto Ricóból érkezett bevándorlók - ők az újkori Montague-k és Capuletek - konfliktusa mára globalizálódott, szóval bármilyen másság keltette viszályt képes magába foglalni. Vagyis tud szólni valamiről, és hozzá még ének, zene, tánc.

Zene

koncert - ULVER

A norvég Ulver majd' húszéves működése alatt először tavaly májusban állt színpadra, ami annyira bejött a zenészeknek, hogy két nyári koncert után egy komplett miniturnét is lekötöttek Európában, sietve hozzátéve, hogy úgyis ez lesz az első és az utolsó turnéjuk, úgyhogy ismétlésben ne nagyon reménykedjen senki. Ezzel a zenekar meg is tett mindent azért, hogy az Ulver magyarországi koncertje kellően különleges esemény legyen, s így gyakorlatilag megteljen az egész A38, ugyanakkor nyitott kérdés maradt, mit képes produkálni egy eddig csak a stúdióban létező, az utolsó anyagán (Shadows Of The Sun) nem is túlzottan vitézkedő, black metalból elektróízekkel fűszerezett experimentális zenére váltó, kimondottan csak albumon hatásosnak gondolt csapat. Hogy őszinte legyek: örültem volna, ha vannak akkora punkok, hogy bevállalják definitív black metal lemezük, a Nattens Madrigal eljátszását elejétől a végéig, de erre nyilvánvalóan nem volt esély.

Zene

Kiállítás - A fiúk a garázsban dolgoznak - Small is beautiful - Kis objektek

Erdély Miklós a nyolcvanas évek elején megállapította, hogy a magyar szobrászat jóval konzervatívabb más műfajoknál, mert még a hatvanas években is ragaszkodott a Ferenczy Bénitől, Medgyessy Ferenctől örökölt zárt formákhoz. Erdélynek láthatólag meg sem fordult a fejében, hogy a hatvanas-hetvenes években megjelenő objekteket, amelyek ekkor már ötvenéves késésben voltak Magyarországon a műfaj keletkezéséhez képest, a szobrászat körébe sorolja. A konceptuális művészetnek a fotó és a film volt a fő médiuma, Jovánovics pedig nem a talált tárgy véletlen karakterének improvizatív alkalmazása, hanem épp a forma felől közelített a szobrászathoz, megújítani akarta tehát, nem megszüntetni. Az objekt, amely mégis ennek a korszaknak a terméke, az ellenállás vagy legalábbis az ellenszegülés műfaja volt, művészi és gyakran politikai értelemben egyaránt. St.Aubyt parafrazeálva az objekt = nemszobrászat szobrászat.

Zene

Lemez - Csak egy nap a világ - Hot Chip: One Life Stand

Az utóbbi hat év úgy telt el, hogy Joe Goddard és Alexis Taylor, a két ihletett komponista és figyelemre méltó előadó időnként kisütött valamit. A nehezen kontrollálható ötletrohamok és a szorgalmas komponálási-hangrögzítési folyamat gyümölcse rendre egy-egy Hot Chip-album volt, s ha kész lett a mű, máris kezdhettünk tűnődni azon, hogy ez vajon a kétségbevonhatatlan zsenialitás újabb bizonyítéka-e, avagy "csupán" egy eljövendő tökéletes lemez csalfa ígérete. De hát miről is beszélünk: a One Life Stand már a negyedik sorlemezük - ennyi idő és munka nyomán már éppen elég elfogult rajongót tudtak meggyőzni önnön korszakalkotó jelentőségükről. S most sem kell csalódnunk: negyedszerre is egy mélységesen rokonszenves, több hallgatás után még jobban kibomló, sok-sok ötlettel teli lemezanyagot tettek le az asztalra. Ráadásul az új album messze van attól is, hogy önismétlőnek nevezhessük - különösen a két éve publikált Made In The Darkkal összehasonlítva. Meg kell hagyni, Goddard és Taylor utólag ha nem is elhibázottnak, legalábbis kissé túlzónak tartja a korábbi album koncepcióját, amelybe - amúgy virtuálisan - csaknem egy dupla albumra való zenei ötletet és kezdeményt zsúfoltak. Érzésük szerint az új lemez sokkal inkább visszautalás a kettővel korábbi The Warning megejtő egyértelműségére.

Zene

Könyv - Szenvedéstörténet - Ripp Zoltán: Eltékozolt esélyek? - A rendszerváltás értelme és értelmezései

Rendszerváltozás vagy rendszerváltás? Utódpárt vagy modernizáló progresszív erő? Az elmúlt néhány évben ez a két kérdés okozta a legnagyobb feszültséget, eszmei vitát az ideológiai kérdések iránt egyébként nem túl érzékeny Magyar Szocialista Pártban. Az előbbiről a párt programját előkészítő testületben folytattak hosszú és szőrszálhasogató vitát, az utóbbi akkor ütötte szíven a szocialistákat, amikor az általános ombudsman éves jelentésében "leutódpártozta" az MSZP-t. A szocialisták értelmiségi holdudvarához tartozó Ripp Zoltán - a párt think tankjeként számon tartott Politikatörténeti Intézet egyik vezetője - szerint okkal kínozzák még mindig az MSZP-t ezek a kérdések: az elmúlt húsz év alatt a baloldal megspórolta ezeket a vitákat, egyszerűen szőnyeg alá söpörte a legitimációs problémáit. Az ebből adódó meghasonlottság végül tudjuk, hova vezetett.

Zene

Könyv - Éjfél éhe - Clive Barker: Abarat - Varázsórák, véres éjek

Ha az ötrészesre tervezett Abarat-sorozat első kötetéről azt mondtuk (lásd: "Hol a mikor?", Magyar Narancs, 2008. december 4.), hogy vajmi keveset tudhatunk mi, fantáziátlan és szánalmas emberek itt, az Ideáton arról, hogy épp mi történik az Abaraton, most elmondhatjuk: az mindenesetre jól látszik, hogy Barker e második kötetben megemelte a tétet. Nemcsak a meseszövésre, a történet alakulására igaz ez, hanem a regényfolyam újabb részének elbeszéléstechnikai megoldásaira is.

Zene

lemez - OWEN PALLETT: HEARTLAND

Owen Pallett az ismeretlen ismerős. A kanadai zenész neve hallatán talán kevesen kapják fel a fejüket, ha azonban azt mondjuk, hogy ő az a fickó, aki többek közt az Arcade Fire, a Grizzly Bear vagy a Pet Shop Boys albumaira készíti azokat az igencsak megkapó vonószenekari hangszereléseket, már mindjárt más a helyzet.

Zene

lemez - NEW KEEPERS OF THE WATER TOWERS: CHRONICLES

Óriási hiba lenne elmenni a kicsit erőltetett nevű New Keepers... debütlemeze mellett, még akkor is, ha az még tavalyi kiadású, hiszen 2009 egyik legjobb lemezét hozták össze ezek az arcok, akik amúgy annyira ismeretlenek, hogy csak annyit tudni róluk, hogy svédek.

Zene

kiállítás - HUNGAROCKANDROLL

Király András kiállítása a mai magyar társadalomra jellemző abszurd skizofréniára reflektál: egyszerre léteznek az elmaszatolt fogalmak és a végletekig kiélezett ellentétek. Műveinek közvetlen kiindulópontjai olyan képek, melyeket az internetes kereső a magyar kultúra szóösszetétel nyomán felkínál.

Zene

Film - Elgurult a gyógyszere - Kirk Jones: Mindenki megvan

Nem egy "breaking news", de a focihírek és az időjárás-jelentés közé befér: A törvény gyilkosával saját időskori marcipánszobrát ledöntő Robert De Niro visszatért a színészek népes táborába. Talán még a Robert De Niro Baráti Társaság ülésein is megoszlanak a vélemények az ügyben, hogy a névadó mikor is távozott az ébren forgató színészek osztályáról; az ortodox szárny a '95-ös Casinótól számítja a mély hibernáció állapotát, a megengedőbbek néhány évvel későbbre, a Csak egy kis pánik bemutatójának másnapjára teszik a hosszú alvás (más megközelítésben a gondtalan nyugdíjas évekre való anyagi felkészülés) nulladik óráját. A kamerák előtt töltött éber percekből csak elvétve akadt az elmúlt években (Ricky Gervais Futottak mégjének önalakítása erős határeset).

Zene

film - HAJRÁ BLISS!

Nehéz az idegen nyelvű szóviccekkel, a minap az Egek urában vérzett el egy szép példány: Clooneynak dobozos üdítőt kínált a stewardess, a "Would you like a can, sir?"-ből azonban a fáradt főhős a "Szeretne-e rákot?" (can, sir mint cancer) felajánlást értette ki. Heti keserédesünk, a felnőttéválásos tinédzserfájásokat női öltözőszaggal ötvöző Hajrá Bliss! is hemzseg az amerikás szóviccektől, de ez nem öncél, hanem az itt bemutatott sportág, a rollerderby velejárója.

Film

Film

"A legfrusztráltabb nép Európában" - Krzysztof Varga író

A Turulpörkölt szerzője szerint azért íródott, hogy a gulyásmázon és a csárdásvirtuson túl is eligazítsa a lengyeleket Magyarország lakóinak viselt dolgairól. A magyar-lengyel vegyes házasságban született, Varsóban élő szerzővel budapesti látogatása során beszélgettünk.

Film

Mi a kotta? extra - fedett pályán, kétszázon

Erkel Ferenc operáinak (újra)felfedezését idén intenzíven gyakorolhatjuk majd, hiszen a zeneszerző nyolc egész egyharmad operája közül (a két Dopplerrel közösen jegyzett, Sisi előtt hódoló Erzsébetből ugyanis egy felvonás volt az övé) hattal találkozhatunk a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényein. Tobzódásunkat a Dózsa György keresztmetszetével kezdhetjük, melynek címszerepében Fekete Attila fogja elénekelni a magasztos esküt, benne a honszeretet hő vallomásával: "Jó föld, örökre élő jó szülém..." (Opera, március 22., fél nyolc).

Film

"Sherlock Holmes nem érdekelt az általánosításban" - Carlo Ginzburg történész

A megismerésben újszerű elveket valló mikrotörténelem legismertebb képviselője, aki bemutatta, hogyan lehet az inkvizítorok meglátásait felhasználni a történelemértelmezésben, és rámutatott, hogy a történész és a detektív között több párhuzam van, mint gondolnánk. Az olasz történetírás meghatározó alakját, aki két hete Budapesten, a Közép-európai Egyetemen tartott előadást, történelemről, módszerről és összeesküvésekről kérdeztük.

Lokál

Lokál

Veterán buszok Magyarországon - Megette a rozsda

Az öreg buszoknak kohóba kell kerülniük - nyilatkozta nemrégiben a BKV vezérigazgatója. Azonban harminc évvel ezelőtt a nyolc-tíz éves buszok is mentek a kohóba. Közben sem a gyártó, sem az üzemeltető cégek, sem a Közlekedési Múzeum illetékesei nem gondoltak arra, hogy egyet-egyet talán érdemes lenne megőrizni belőlük.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Nyomtató Egy japán cég olyan nyomtatót készített, ami nem használ tintát és akár 1000-szer újrahasználhatunk benne egy oldalt. A nyomtató letörli a speciális papír felületét, és azonnal felül is írja azt az új tartalommal. Elütés "riási bevételre tehet szert a Google a gépelési hibáknak köszönhetően, egyre többen használják ki ugyanis a jelenséget a netezők eltérítésére, és irányítják őket a keresőcég hirdetéseivel megpakolt oldalakhoz. Megfigyelés Amerikai iskolák olyan szoftvert telepítettek a diákok gépeire, amellyel távolról is be lehet kapcsolni a webkamerát.

Gasztro
Lélek

Lélek

Yotengrit egyház - Vallás a jégkorszakból

"Nem kell megijedni, nem fogunk senkit lelocsolni. Csak egy kicsit jelképesen. Ezzel a lófarokkal mindenkit" - mondja a "fény ünnepe" szertartás vezetője az "ősi vallás", az újjáéledt egyház összejövetelén. Legfeljebb negyvenen lehetünk a Rába árterében.

Sport

Sport

Vancouver, 2010 - Az anyja, Whistler!

Ott hagytuk el múlt heti szerkesztőségi cikkünkben (Mély víz, csak úszóknak!), hogy menjen szépen haza, aki nem az olimpiára való. De hazaküldhetjük-e azokat a szervezőket, pályamunkásokat, akik miatt a női sífutás sprintszámának egyik fő favoritja, a szám tavalyi világkupa-sorozatának győztese, a szlovén Petra Majdic - a tréningen - egy rosszul bevett kanyar után úgy eltűnt egy gödörben a szemünk elől, mintha ott sem lett volna? Ki felel ezért?