chili&vanília - Csokoládé, nyárra

  • .
  • 2011. június 9.

Trafik

Brüsszel kétségkívül a csokoládéimádók paradicsoma. Fogyasztásának rendkívül komoly hagyománya és kultúrája van, ezt tükrözi az üzletek és műhelyek magas száma is.
Az igen magas szintű csokoládékultúra szerves része az emberek és a város hétköznapi életének. Kevés látogató tér haza egy doboz különleges praliné nélkül, a helyiek körében pedig gyakori eszmecserék és viták tárgya az aktuális bonbontrend, a legizgalmasabb ízkombináció, egy újonnan felfedezett mester vagy a csokoládémousse készítéséhez használt tábla márkája. Netán arról értekeznek, hogy a flamand, sörrel főtt marharagu titka valóban a kocka keserűcsokoládé-e (igen). Egy ország gasztronómiai kultúrájának egyik mércéje talán az is lehet, hogy az átlagos közértben milyen a csokoládéválaszték - nemcsak a kínálat szélessége, hanem a minősége tekintetében is. A brüsszeli sarki fűszeresemnél megfigyelésem szerint kétféle fogyott leginkább: a krémes, nugátos, töltött pralinék és a magas kakaótartalmú keserűcsokoládék. A többség az utóbbiakat kereste, hiszen sütemények, habok, parfék végeredménye áll vagy bukik a csokoládé minőségén, ezt minden belga tudja. Könnyű volt tőlük eltanulni. Alább viszont egy tejmentes fagylaltot, azaz sörbetet ajánlok, amely intenzív, mély csokoládéízű, különleges és szinte frissítő. Egyetlen gombóc elég belőle, és elegáns. A hozzávalók minősége nagyon fontos!

Keserűcsokoládé sörbet

Hozzávalók (5 dl fagylalthoz)

4 dkg jó minőségű keserű kakaópor10 dkg cukor12,5 dkg jó minőségű keserűcsokoládé (70%)1 teáskanál eszpresszókávé (ha nincs, nescafé is

megteszi)

1 teáskanál vaníliakivonat

Egy lábasban 2,5 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk (kevergetés nélkül összeforraljuk, amíg a cukor teljesen felolvad). Takarékra vesszük a hőt, és lassan hozzáadjuk a kakaóport és a kávét. Csomómentesre keverjük, és kb. 10 perc alatt sziruposra főzzük. Hozzáadunk további 2,5 dl vizet, és néhány percig főzzük. A csokoládét apró darabokra törjük (vagy szeleteljük), ráöntjük a forró szirupot, és átkeverjük, hogy teljesen elolvadjon. Hozzáadjuk a vaníliát. A keveréket teljesen lehűtjük (ha van időnk, egész éjszakára hűtőbe tesszük, ha nincs, jéghideg vízbe állítva gyorsítjuk a hűtést). Fagylaltgépben elkészítjük, ha ezzel nem rendelkezünk, mélyhűtőbe tesszük, és 2-3 óránként robotgépben átkeverjük.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk