kulthírek

  • .
  • 2011. június 9.

Trafik

GAGA MILLIÓI Egy hét alatt 1,11 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban Lady Gaga Born This Way című albuma, amely így megjelenése után azonnal a Billboard listájának élére került. 1991 óta ez mindössze a 17.
olyan album, amely egy hét alatt túljut a milliós határon. Sikerében főszerepet játszott, hogy az amazon.com egy napig 99 centért kínálta a teljes albumot (normál esetben ez egy dal ára), s ez az akció legalább 440 ezer példánnyal tornászta föl a statisztikát.

AI: FEJLEMÉNYEK Tiszteletbeli tagjának választotta a brit Royal Academy Ai Weiweit: a Pekingben adócsalás vádjával fogva tartott képzőművész mellett ugyanez a megtiszteltetés érte a dán Per Kirkebyt is.

Pekingben ugyanakkor a rendőrség kihallgatott két fotóművészt, mert szolidaritásuk jeléül kiállításukon egy üresen hagyott falra merészelték fölírni Ai nevét.

DÍJ Verseinek és dalainak mélysége és szépsége elismeréseként Leonard Cohennek ítélték az egyik legrangosabb, 50 ezer euróval dotált spanyol irodalmi díjat: a nyolc különböző kategóriát érintő Asztúria Hercege díjat októberben, Oviedóban veheti át a 77 éves kanadai énekes.

SOBIBOR ZÁRVA Pénzhiány miatt bezárt Lengyelország egyik leghírhedtebb megsemmisítő tábora, Sobibor, turistacsoportokat sem fogadnak. Az AP hírügynökség jelentése szerint Varsóban tárgyalnak arról, hogy jövőre ismét kinyisson az emlékhely, de ehhez meg kell oldani a finanszírozás problémáját, ami vélhetően abból fakad, hogy más egykori koncentrációs táborokhoz képest ezt nem a kulturális minisztérium, hanem a helyi önkormányzat költségvetéséből tartják fenn - annak pedig a jelek szerint elfogyott a pénze. Sobibor viszonylag kevés látogatót vonz - túl messze van, az ukrán határ közelében.

ÚJ-ZÉLAND FRANKFURTBAN Idén Izland készül, de már most bejelentették: 2010 októberében Új-Zéland lesz a Frankfurti Könyvvásár vendége.

VELENCEI BIENNÁLE Velencében megnyílt az 54. Nemzetközi Képzőművészeti Biennále, és kiosztották az ilyenkor szokásos díjakat. Életművük elismeréseként ketten kaptak Arany Oroszlánt: Sturtevant és Franz West. Előbbi 1930-ban született, Ohio államban, de Párizsban él, és azzal szerzett nevet magának a koncept art területén, hogy más művészek (Duchamp, Stella, Warhol, Beuys) alkotásainak másolatait készítette el; életmű-kiállítását tavaly rendezte meg a párizsi Musée d'Art Moderne. Az 1937-ben, Bécsben született Westet szobrai, kollázsai és installációi emelik a kortárs osztrák művészet élvonalába, 1992-ben ő képviselte hazáját a Biennálén, tavaly nagy kiállítása járta be a Köln-Nápoly-Graz útvonalat.

Az ILLUMInations című központi kiállítás legjobb művészének Arany Oroszlánját az amerikai Christian Marclay érdemelte ki The Clock című alkotásával, a legjobb fiatal művész Ezüst Oroszlánját pedig a 33 éves, Angliában élő Haroon Mirza. A zsűri külön említésre méltónak találta a vele csaknem egyidős svéd Klara Lidén teljesítményét is. Ugyanez - a különdíjnak felfogható külön említés - jutott a nemzeti pavilonok versenyében Litvániának, amely Darius Miksys munkáit mutatta be.

A legjobb nemzeti pavilon díját Németországnak ítélte a zsűri: a GERMANIA feliratot viselő pavilon ezúttal átjavítva, EGOMANIA felirattal fogadja a látogatókat. Egomania - Insel ohne Hoffnung (Das grösste Liebesdrama aller Zeiten), ez Christoph Schlingensief 1986-ban, Tilda Swinton és Udo Kier főszereplésével forgatott filmjének a címe. A pavilont Schlingensief életművének szentelték: a hazáját meglehetősen kritikus szemmel figyelő képzőművész és rendező nem érhette meg a sikert, ugyanis tavaly augusztusban, 50 éves korában elhunyt. Addig elkészített tervei nyomán felesége fejezte be a munkát.

A magyar pavilonban, mint arról már korábban beszámoltunk, Németh Hajnal Összeomlás - Passzív interjú című installációja kapott helyet. Az összetört autó, a különböző autóbalesetek körülményeiről szóló operai párbeszédek, az autógyártástól a karambolig ívelő filmek együttese - a kurátor, Peternák Miklós megfogalmazása szerint - egyszerre lineáris és ciklikus módon bontja ki, tárja fel és teszi lehetővé egy baleset sokkszerű pillanatának átélését.

BURGESS HAGYATÉKA Eddig ismeretlen elbeszélések, forgatókönyvek, levelek, sőt zenei kompozíciók kerültek elő Anthony Burgess hagyatékából. Az író özvegye 2007-ben hunyt el, és londoni, monacói és olaszországi házukat a férje emlékét gondozó alapítványra hagyta. A forgatókönyv, amelyet nemrég megtaláltak, Napóleonról szól, és Stanley Kubrick számára készült, de nem valósult meg. Az alapítvány több kiadványt is tervez: megjelentetnék Burgess eddig publikálatlan Gépnarancs-forgatókönyvét (ezt Kubrick elvetette, és a saját verzióját használta 1971-ben), a legfontosabbnak ítélt novellákat, az Orson Welles számára készített színdarabot Harry Houdiniről, a szabadulóművészről, szeretnék színpadra vinni Trockijról szóló musicaljét, Shakespeare-ről szóló balettjét, és megszólaltatni a kompozícióit.

FILM A VÁLSÁGRÓL Theo Angelopoulosz, napjaink legismertebb görög rendezője az országát sújtó gazdasági válságnak szenteli következő filmjét. Erről Olaszországban nyilatkozott, mondván, hogy semmi nem vált valóra abból, amiért harcoltak, s nem lát kiutat. A hírügynökségi tudósítások szerint a film egyrészt egy színtársulat életét követné, amely Brecht Koldusoperáját próbálja színre vinni, másrészt egy apa és lánya kapcsolatán keresztül mutatná be a válságot előidéző, illetve annak következményeit nyögő nemzedékek sorsát.

Figyelmébe ajánljuk