chili&vanília - Farmról az asztalra

  • .
  • 2010. január 7.

Trafik

Amerikai szakmai körök számos képviselője szerint Dan Barber minden valószínűség szerint az Egyesült Államok egyik legfontosabb konyhafőnöke, a Blue Hill pedig az egyik legmerészebb étterem. Holott nem tesz mást, mint hogy saját termelésű, kiváló alapanyagaira épít.
A Manhattan déli részén elhelyezkedő, folyamatosan telt házas vendéglő saját tanyával rendelkezik, ahol szinte kivétel nélkül mindent maguk termelnek. Furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy a politikailag korrekt és divatos konyhafilozófia és a kissé túlzottnak tűnő sajtóvisszhang mennyire valós, mennyire van mögötte tényleges tartalom. A Blue Hill specialitásai a csúcsminőségű, saját termelésű biozöldségek, az étlapon külön szekciót kapnak a tanyáról érkező zöldségek: kelbimbó, cékla, burgonya stb. Egyik választott főételem a "karfiolsteak" volt, amelynél a felszolgáló kétszer hívta fel rá a figyelmemet, hogy "hölgyem, ez vegetáriánus fogás lesz, steak nincs benne". Ami a tányéron érkezett, az az egyik legjobb ízű, legizgalmasabb zöldségétel volt, amelyet valaha ettem. A karfiol-"steak" nem volt más, mint néhány, valamelyest vastagabbra vágott karfiolrózsa-szelet, mindkét oldala szépen pirult, enyhén karamellizált, körülötte pedig egzotikus "salsa", amely aszalt sárgabarackból, magokból és pikáns, enyhén citrusos vinaigrette-ből állt. Ez ihlette az alábbi fogást, amely végtelenül egyszerű, 20 perc alatt elkészül, és nagy sikerre számíthat. Friss korianderzöldet is adok hozzá, mert az kissé frissíti az édeskés összhatást.

Sült karÞol aszalt gyümölcsös salsávalHozzávalók (4 adag)1 nagy fej karfiololívaolaj, só, fehérbors10 dkg aszalt sárgabarack2 púpozott evőkanál mazsola8 dkg pirított mogyoró, durvára vágvaegy csokor friss korianderzöld2 zöldcitrom reszelt héja és leve 5 evőkanál mogyoróolaj (vagy olívaolaj)1 kk. őrölt római kömény

1 evőkanál pirított szezámmag

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Egy nagy sütőlapot leterítünk sütőpapírral (vagy alufóliával), megkenjük olívaolajjal, sót és frissen őrölt fehérborsot szórunk rá. A karfiolt nagyobb rózsákra szedjük, mindegyiket hosszában kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk (így egy rózsából 2 szabályos szelet és 2 domború vége lesz). A szeleteket a megolajozott sütőlapra helyezzük, kenőtollal a tetejüket is megkenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Sütőbe helyezzük, és kb. 18-20 perc alatt pirosra sütjük. Közben a sárgabarackot és a mazsolát leöntjük forró vízzel, 10 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük és felkockázzuk. Összekeverjük a durvára vágott mogyoróval, a fűszerekkel, a lecsipkedett korianderzölddel, zöldcitromhéjjal, végül a lime-lével és mogyoróolajjal készített vinaigrette-tel. A keveréket a karfiolra szórjuk, azonnal tálaljuk, de langyosan is finom.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.

Ozmózisok

Nádas Péter e hosszú, több mint négyszáz oldalas memoárját Mészöly Miklós, Polcz Alaine és Esterházy Péter köré fűzi föl. Könyvének témája négyük viszonya, vonzásaik és választásaik, személyiségük szerkezetének összeillő és egymáshoz nem illeszkedő elemei. És a háttérben természetesen ott van a korszak, a lassú hetvenes–nyolcvanas évek a kádári provinciában.

Mozaikkockák

A hazai neoavantgárd egyik meghatározó alakjaként Erdély Miklós (1928–1986) a sok műfajban alkotó, polihisztor művészek közé tartozott.

Abúzus, család

  • Balogh Magdolna

Egyéni hangú, markáns képviselője Ivana Dobrakovová a szlovák kritika által expat-prózaként emlegetett prózai iránynak. Ezzel az angol „expatriate”, azaz tartósan vagy ideiglenesen külföldön élő szóból eredő kifejezéssel azokra a művekre utalnak, amelyek a rendszerváltozás adta lehetőségekkel élve külföldön szerencsét próbáló fiatalok problémáiról beszélnek.