chili&vanília - Gado-gado

  • .
  • 2010. május 13.

Trafik

Amszterdamban kötöttem közelebbi ismeretséget a fűszeres-csípős mogyorószósszal (bumbu kacang), amely leggyakrabban thai, maláj és indonéz éttermekben bukkan fel. A "kifinomult holland konyha" finomságaival szemben nálam a minden sarkon megtalálható indonéz vendéglők nyertek.
Az, hogy Indonézia 1942-ig holland gyarmat volt, nagy valószínűség szerint a legjobb dolog, ami a holland konyhával valaha történhetett. Magát a földimogyorót portugál és spanyol kereskedők vitték az országba a 16. században, és az indonéz konyha egyik legfontosabb alapanyagává nőtte ki magát. A gado-gado ismert és népszerű indonéz étel, nem is salátaként, inkább amolyan egytálételként fogyasztják. Lényegében egy nagy zöldségtál, amelyen található mindenféle, a blansírozott zöldségektől a tofuig, általában főtt burgonya és kemény tojás is. Indonézia nem kis ország, nem csoda, hogy ennek az ételnek is számos elkészítési módja ismert - ahány sziget, annyi recept. Kelet-Jáván az összes hozzávalót tányérra helyezik, majd leöntik a kész mártással. Tetejére kisütött hagyma és összetört rákropogós (krupuk) kerül. Nyugat-Jáván ezzel szemben mozsárban megtörik a darált földimogyorót, amihez fűszereket adnak, majd ezt azonnal összeforgatják a zöldségekkel. Olyan vidék is akad, ahol a mogyoró helyett kesudióval készül az étel ("gado-gado boplo"). Az igazi persze az, ha rendes földimogyorót pörkölünk a mártáshoz. Mogyoróvajjal viszont igazán öt perc alatt kész, ráadásul előre is összerakható.

Indonéz zöldségtál csípős mogyorószósszal (gado-gado)

Hozzávalók (2-4 személyre)Zöldségek:

egy kígyóuborka, hasábokra szeletelve

egy csomag új sárgarépa, hasábokra szeletelve

1 csomag újhagyma

1 csomag zöldspárga

opcionális: főtt újburgonya, főtt tojás, bambuszcsíra, retek, tofu, salátalevél, paradicsom stb.

Öntet:

1 kis doboz (1,65 dl) kókusztej1 teáskanál vörös currypaszta3 evőkanál mogyoróvaj1 teáskanál barnacukor1 evőkanál halszósz2 evőkanál tamarindlé (1 teáskanál paszta, beáztatva) (citromlével helyettesíthető)

A mártást előre (akár előző nap is) elkészíthetjük: a kókusztejet egy kisebb lábasban felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, a mogyoróvajjal csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a tamarindlevet. (Utóbbihoz a tamarindsűrítményt - ázsiai élelmiszereket áruló boltokban kapható - beáztatjuk kb. 1 dl forró vízbe, és a savanyú levét használjuk. Ha nincs, akkor zöldcitrom vagy citrom leve is megteszi). A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a spárgát (ill. ha több olyan zöldségünk van, amelyet főzni kell, például brokkoli, zöldbab stb.) lobogó sós, kevés citromlével és cukorral ízesített vízben roppanósra főzzük. A zöldségeket tányérra halmozzuk, és meglocsoljuk az öntettel (vagy mártogatóként is tálalhatjuk). A salátát kínálhatjuk magában vagy rizzsel, a mártás pedig nagyon jól illik grillezett csirkenyárshoz vagy rizstésztához is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk