chili&vanília - Gado-gado

  • .
  • 2010. május 13.

Trafik

Amszterdamban kötöttem közelebbi ismeretséget a fűszeres-csípős mogyorószósszal (bumbu kacang), amely leggyakrabban thai, maláj és indonéz éttermekben bukkan fel. A "kifinomult holland konyha" finomságaival szemben nálam a minden sarkon megtalálható indonéz vendéglők nyertek.
Az, hogy Indonézia 1942-ig holland gyarmat volt, nagy valószínűség szerint a legjobb dolog, ami a holland konyhával valaha történhetett. Magát a földimogyorót portugál és spanyol kereskedők vitték az országba a 16. században, és az indonéz konyha egyik legfontosabb alapanyagává nőtte ki magát. A gado-gado ismert és népszerű indonéz étel, nem is salátaként, inkább amolyan egytálételként fogyasztják. Lényegében egy nagy zöldségtál, amelyen található mindenféle, a blansírozott zöldségektől a tofuig, általában főtt burgonya és kemény tojás is. Indonézia nem kis ország, nem csoda, hogy ennek az ételnek is számos elkészítési módja ismert - ahány sziget, annyi recept. Kelet-Jáván az összes hozzávalót tányérra helyezik, majd leöntik a kész mártással. Tetejére kisütött hagyma és összetört rákropogós (krupuk) kerül. Nyugat-Jáván ezzel szemben mozsárban megtörik a darált földimogyorót, amihez fűszereket adnak, majd ezt azonnal összeforgatják a zöldségekkel. Olyan vidék is akad, ahol a mogyoró helyett kesudióval készül az étel ("gado-gado boplo"). Az igazi persze az, ha rendes földimogyorót pörkölünk a mártáshoz. Mogyoróvajjal viszont igazán öt perc alatt kész, ráadásul előre is összerakható.

Indonéz zöldségtál csípős mogyorószósszal (gado-gado)

Hozzávalók (2-4 személyre)Zöldségek:

egy kígyóuborka, hasábokra szeletelve

egy csomag új sárgarépa, hasábokra szeletelve

1 csomag újhagyma

1 csomag zöldspárga

opcionális: főtt újburgonya, főtt tojás, bambuszcsíra, retek, tofu, salátalevél, paradicsom stb.

Öntet:

1 kis doboz (1,65 dl) kókusztej1 teáskanál vörös currypaszta3 evőkanál mogyoróvaj1 teáskanál barnacukor1 evőkanál halszósz2 evőkanál tamarindlé (1 teáskanál paszta, beáztatva) (citromlével helyettesíthető)

A mártást előre (akár előző nap is) elkészíthetjük: a kókusztejet egy kisebb lábasban felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, a mogyoróvajjal csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a tamarindlevet. (Utóbbihoz a tamarindsűrítményt - ázsiai élelmiszereket áruló boltokban kapható - beáztatjuk kb. 1 dl forró vízbe, és a savanyú levét használjuk. Ha nincs, akkor zöldcitrom vagy citrom leve is megteszi). A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a spárgát (ill. ha több olyan zöldségünk van, amelyet főzni kell, például brokkoli, zöldbab stb.) lobogó sós, kevés citromlével és cukorral ízesített vízben roppanósra főzzük. A zöldségeket tányérra halmozzuk, és meglocsoljuk az öntettel (vagy mártogatóként is tálalhatjuk). A salátát kínálhatjuk magában vagy rizzsel, a mártás pedig nagyon jól illik grillezett csirkenyárshoz vagy rizstésztához is.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Fűző nélkül

Berlin, Du bist so wunderbar – fogad a híres dal, amelynek a karrierje egy német sörreklámból indult. Nehéz is lenne másképpen összefoglalni a város hangulatát, amelyet az itthon alig ismert grafikus, illusztrátor és divatfotós Santhó Imre munkássága is visszatükröz.

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Londoni randevúk

„Ne ijedjetek meg, de azt hiszem, én vagyok a generációm hangja. Vagyis valamelyik generációé” – fogalmazott Hannah Horvath a Csajok első részében. A 2012–2017 között futó, hat évadot megélő sorozatban Lena Dunham pont így tett: hangot adott azoknak a fiataloknak, akiknek mindennél nagyobb szabadságot és jólétet ígértek, ám a világválság ennek az anyagi, az egzisztenciális szorongás pedig a lelki fedezetét egyszerűen felélte.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.