Indonéz zöldségtál csípős mogyorószósszal (gado-gado)
Hozzávalók (2-4 személyre)Zöldségek:
egy kígyóuborka, hasábokra szeletelve
egy csomag új sárgarépa, hasábokra szeletelve
1 csomag újhagyma
1 csomag zöldspárga
opcionális: főtt újburgonya, főtt tojás, bambuszcsíra, retek, tofu, salátalevél, paradicsom stb.
Öntet:
1 kis doboz (1,65 dl) kókusztej1 teáskanál vörös currypaszta3 evőkanál mogyoróvaj1 teáskanál barnacukor1 evőkanál halszósz2 evőkanál tamarindlé (1 teáskanál paszta, beáztatva) (citromlével helyettesíthető)
A mártást előre (akár előző nap is) elkészíthetjük: a kókusztejet egy kisebb lábasban felmelegítjük, és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, a mogyoróvajjal csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a tamarindlevet. (Utóbbihoz a tamarindsűrítményt - ázsiai élelmiszereket áruló boltokban kapható - beáztatjuk kb. 1 dl forró vízbe, és a savanyú levét használjuk. Ha nincs, akkor zöldcitrom vagy citrom leve is megteszi). A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a spárgát (ill. ha több olyan zöldségünk van, amelyet főzni kell, például brokkoli, zöldbab stb.) lobogó sós, kevés citromlével és cukorral ízesített vízben roppanósra főzzük. A zöldségeket tányérra halmozzuk, és meglocsoljuk az öntettel (vagy mártogatóként is tálalhatjuk). A salátát kínálhatjuk magában vagy rizzsel, a mártás pedig nagyon jól illik grillezett csirkenyárshoz vagy rizstésztához is.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com