Tartalom

Narancs XXII. évf. 19. szám(2010.05.13.) (2010-05-13)

Publicisztika

Mink András

Publicisztika

Kik azok a népbarátok...?

A liberális szavazók esete az LMP-vel

Lenin 1894-ben írott művének címe így folytatódik: "...és hogyan hadakoznak a szociáldemokraták ellen?" Ma az MSZP tekinti magát a magyar szociáldemokrácia letéteményesének, a "népbarátok", azaz az áldemokraták, szemfényvesztők szerepét pedig az LMP-re osztották, amely objektíve a demokrácia ellenségeinek malmára hajtja a vizet (lásd Lendvai Ildikó pártelnök nyilatkozatát, miszerint ha nem lépteti vissza jelöltjeit, az LMP lesz a bokréta a Fidesz kalapján).

Publicisztika

Aki pápai vizeken kalózkodott - Ki volt Sir Francis Drake?

Kaliforniában, Marine megyében, a Golden Gate hídnak a városhoz képest a túloldalán indul a Sir Francis Drake Boulevard, éppen a leghíresebb kaliforniai börtön, a San Quentin előtt. Ez lehetne az a szoros szakmai kapocs, amely összeköti a XVI. századi angol kalózt és kalandort, Francis Drake-et a 2008-ban 4,8 millárd forintos bevételt elkönyvelő, immár tizenhat éves fényes múltra visszatekintő Civil Biztonsági Szolgálat nevű őrző-védő cég egykori tulajdonosával, Pintér Sándor volt és leendő belügyminiszterrel. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt történelmi analógiákhoz vonzódó elnöke számára azonban nem a börtön hozta össze a kalózt a mindenkori Fidesz-belügyminiszterrel, hanem az ismert angol szólás, miszerint "kalózból lesz a legjobb viceadmirális". "Anglia történetének legválságosabb pillanataiban, a spanyol Armada partjaink felé tart" - idézte a koronatanács szó szerinti jegyzőkönyvét a leendő miniszterelnök-helyettes, akinek pártja 1998-ban, amikor utoljára saját neve alatt indult a parlamenti választásokon, a második fordulóban 1479 voksot, a szavazatok 0,31 százalékát szerezte meg. "Döntenünk kell, kinek a kezébe teszi le felséged Anglia sorsát... Hosszú hallgatás után a királynő [I. Erzsébet] azt mondta: Drake. Erre megdöbbenve azt mondta a lordkancellár: de felség, Francis Drake, a kalóz? Erre azt mondta a királynő: Nem, Sir Francis Drake, őfelsége admirálisa." A legyőzött Armada hajóinak fedélzetén 188 katolikus pap volt. A történelmi összehasonlítás jelentőségét megvilágítandó, érdemes felidézni a híres kalóz pályafutásának néhány - a Kereszténydemokrata Néppárt számára releváns - epizódját.

Publicisztika

Fogódzók nélkül

Még a parlament nyitóüléséig is napok vannak hátra, s onnan kezdve is hetek a kormányalakításig - nem is szólva a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentéséről, hiszen annak ismerete nélkül felelős kormányzati tényező nem is mondhat semmit. Hanem azért van néhány dolog, amit a választópolgár feltétlenül szeretne.

Publicisztika

Boszorkányok nincsenek

Lapzártánk délutánján műsorváltozás lesz a Duna Tévén, élőben kapcsolják az igazgatói irodát vagy a parkolót, ahol arról beszélnek, hogy az elcsapott Stohl András helyett ki játssza majd Bordás ezredes szerepét a csatorna frissen vásárolt rendőrségi propagandafilmjében, a Tűzvonalban című sorozat negyedik évadjában. Sorolhatnánk tovább is, a lényeg az, hogy a szombat hajnalban részegen autóbalesetet okozó színészt gyakorlatilag azonmód kirúgták mindenhonnan, ahonnan csak lehetett. A bulvár fürdik a vérében, s a nyilvánosság minden további fórumán is épp keresztre feszítik a tévésztárt, a kiszabható büntetési tételt latolgatják magukat szeretettel komolyan vevő orgánumok. Egy mértékadó periodika kiszámolta, hány millió forintot bukik Stohl András az év hátralevő részében. A "fórumozók" tort ülnek, és a hardcore börtönfilmek sztereotípiáit emlegetik mint az igazság adott esetben egyetlen lehetséges megtestesülését. Akiknek sérülést vagy kárt okozott, látni sem akarják, ellenben pert indítanak egy nagyobb szabású kártérítés reményében. Egy szó, mint száz, az eset túlfutott a bulváron, semmi idő alatt a hétköznapjaink szerves vagy éppenséggel vissza-visszatérő része lett, s a szemünk előtt született meg a népítélet: abcúg Buci! (Így: Buci.) Mármost.

Publicisztika

Helyesbítés

Az április 22-i számban A domináns Balkán című ajánlócikkemben tévesen írtam, hogy Joseph Conrad magyarul frissen megjelent könyve, A párbaj regény, mert elbeszéléskötet. Továbbá a "matróz" helyett is okosabb lett volna tengerészt írnom fiatalkori foglalkozásáról szólva.

Egotrip

Kritikai iskola

Egotrip

Fogadás balról

- Háromszázhatvankettes számú Hámán Kató Úttörőcsapat, vigyázz! Fogadás balról, zászlónak tisztelegj! - kiáltja a csapatvezető pajtás, és mi tekintetünket balra fordítva, kifeszített kézfejünket a homlokunkhoz emelve tisztelgünk. A hatalmas platánok lombjai közt átszűrődik a napfény, az iskola fehér ing-úttörőnyakkendőben feszít, a zászlót egy nyolcadikos fiú tartja, mellette úttörőlányok menetelnek a boldog jövő felé, előttük a lépéseik ütemét pergető dobos. Az igazgató elmondja a beszédét, mi énekelünk, a kedvencem a DIVSZ-induló, úgy a fülembe mászik, hogy huszonöt évvel később a gyerekeimnek is megtanítom. A nyolcvanas évek elejét írjuk, erős a gyanú, hogy tét nélküli az egész masírozás, de a mozgalmi dalok és a napsütés átmelengetik az ember szívét.

A jobb lázadása

Egotrip

Büntetés és bűnhődés

Nem divatos ma már a haladó-reakciós megkülönböztetés, de az a különbség, amelyet takar, nagyon is létezik. Sokféle mozzanata van, ezek egy részét a liberális-konzervatív, másokat a jobb-, baloldal, ismét másokat az egyenlőségelvű-érdemelvű ellentétpár közvetíti. Hadd maradjak mégis a régies különbségtételnél, de nem hagyománytiszteletből, ami persze illendő volna, hanem azért, mert a modern lélek működésmódját igyekszem föltárni, ehhez pedig elsősorban a genezis körülményeit érdemes átgondolni.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek"

Az elveszett fiú Magyar Narancs, 2010. április 15. Nagy érdeklődéssel olvastam Varga Zoltánról írott nekrológjukat, melybe azonban sajnálatos módon két tárgyi tévedés is becsúszott.

Külpol

Külpol

Nagy-Britannia választások után - Álom és társadalom

Nincs egyértelmű győztese a múlt heti brit választásoknak, de lapzártánk idején már befejezéshez közeledtek a koalíciós egyeztetések - állították a liberális demokraták, miközben a Konzervatív Párttal és a Munkáspárttal is tárgyaltak. Ha az előbbivel egyeznek meg, akkor biztos a parlamenti többség, ha az utóbbival, akkor egy sor kis párt támogatása is szükséges a stabil kormányzáshoz.

Külpol

Perzsa középhatalmi törekvések az atom árnyékában - Hisz ez természetes

Irán - nukleáris programja révén - jó ideje a világpolitika fókuszában áll. Az atomhatalmi törekvéseket a nemzetközi politika és sajtó a jelenlegi konzervatív kormányzathoz vagy legalábbis a síita iszlám progresszív, politikus irányzatát képviselő vallásos rendszerhez köti. A probléma lényege azonban mélyebben, az iráni társadalom kettős identitásában és szemléletében rejlik.

Belpol

Belpol

Az egészségügy új irányítói - Borúra derű

Az eddig ismertek alapján az új kormány célja a centralizált állami egészségügy létrehozása, egyfajta államilag irányított betegellátás. A turbóminisztérium alá besöpört terület befolyása és belső döntéshozatali mechanizmusai még kérdésesek.

Belpol

Toller László pályája - Mátyás király Pécsett

Négy éber kómában töltött év után a szigetvári kórházban hétfő hajnalban elhunyt Toller László, Pécs volt polgármestere, a 2002-2006 közötti ciklus egyik meghatározó szocialista politikusa. Polgármestersége alatt Pécs Európa kulturális fővárosa lett, ám még nem tudni, hogy emiatt vagy az Expo Centerhez hasonló botrányok miatt őrzi meg nevét az emlékezet.

Belpol

Az új parlamenti ciklus előkészületei - Zsákban futás

Bár a Fidesz a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg, hajlandó bizonyos engedményeket tenni az ellenzéknek. Az MSZP és az LMP viszont többet szeretne: az ötpárti tárgyalásokon a házszabály módosítását, a négyötödös klauzula bevezetését, az ellenzéki jogosítványok bővítését szorgalmazták - eredménytelenül. Az ellenzék erejét a megosztottság is gyengíti.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pályaképe és tervei

Belpol

Egyenes vonalak

Rend, fegyelem, kötelességteljesítés, büntethetőség, a fegyelmezés eszközeinek visszaadása a tanároknak: röviden így summázható a kereszténydemokraták által delegált (ámbár kettős párttagsággal rendelkező), hamarosan hivatalba lépő, oktatási ügyekkel foglalkozó államtitkár, Hoffmann Rózsa oktatáspolitikai értékrendje.

Belpol

Az új parlamenti ciklus előkészületei - Zsákban futás

Bár a Fidesz a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát szerezte meg, hajlandó bizonyos engedményeket tenni az ellenzéknek. Az MSZP és az LMP viszont többet szeretne: az ötpárti tárgyalásokon a házszabály módosítását, a négyötödös klauzula bevezetését, az ellenzéki jogosítványok bővítését szorgalmazták - eredménytelenül. Az ellenzék erejét a megosztottság is gyengíti.

Zene

Zene

film - A LEGBOLDOGABB LÁNY A VILÁGON

Deliának nagy szerencséje meg kis bajuszkája van. Az előbbinek hála övé lett a kisorsolt nyereményautó, melynek átvételére és egy rövid reklámszpotra Bukarestbe várja az üdítőipari nagyvállalat a vidéki versenyzőt.

Zene

Lemez - Fásult félistenek - The Hold Steady: Heaven Is Whenever

Az új birodalmak felfedezésének ideje talán valóban lejárt a rockzenében, de azért nem kell csüggedni: az is éppen elég nagy dolog, ha valaki úgy találja fel a spanyolviaszt, hogy közben úgy hisszük, egyenesen az ősrobbanásnál hallgatózunk. Ezért az élményért az elmúlt évtizedben ajánlatos volt az amerikai Hold Steady lemezeihez fordulni. Az első kettőhöz is (Almost Killed Me; Separation Sunday), de a harmadikhoz aztán pláne - hiszen a négy évvel ezelőtti Boys And Girls In America volt a valódi főmű, a - most már jól látszik - megismételhetetlen és részükről valószínűleg meghaladhatatlan nagy dobás.

Zene

Kiállítás - Idő van - Gothár Péter fotókiállítása

Önmagában az a tény, hogy egy filmrendező úgyszólván titokban végigfényképezett ötven évet, kevéssé meglepő a médiumok kézenfekvő átjárhatósága miatt. Egyszer előkerülnek a képek, és kiderül, hogy a fényképezés kiegészítő tevékenység volt a mozgókép domináns elevensége mellett, és hogy a dokumentumjellegű fotó csupán manuális levezetés a rendező szabadon maradt alkotói kapacitása számára. Előfordul ugyanez írókkal, akik a maradékot a vers lazább anyagába építik bele, és nagyszerűen alkalmazkodnak a másféle szövegtempóhoz, időbeliséghez, de attól még prózaírók maradnak, és nem lesz belőlük költő.

Zene

Lemez - Száncsengő az akváriumban - Caribou: Swim

Amikor Kieran Hebden (alias Four Tet) közel tíz éve a második szólólemezéhez készült csilingelő remix EP-n olyan, akkor még kevéssé ismert arcokat boronált össze, mint Bryan Hollon (vagyis Boom Bip) Ohióból, a kanadai Koushik Ghosh (Koushik) és a szintén kanadai, de akkor már Londonban élő Dan Snaith (Manitoba, később Caribou), remek válogatottat állított össze a kilencvenes évek elektronikus robbanásából sarjadó poszt-mindenféle zenék jövendő nagyjaiból. Na jó, mind a négyüket nagyságnak nevezni talán túlzás. Boom Bip a bemutatkozó lemezén (Seed to Sun, 2002) elővezetett kedvesen brummogó prog-hiphopot azóta sem tudta felülmúlni.

Zene

Lemez - Távoli rokonok - Jori Hulkkonen: Man From Earth; Villa Nah: Origin

Jori Hulkkonen alighanem az egyik legismertebb arc a nemzetközi techno-elektro világban, ráadásul éveken át Finnország egyik első számú kulturális exportcikkének is számított. Visszatérő formula, hogy megjelenései számával csak álneveinek változatossága kelhet versenyre - legtöbben tán a Tigával közös kollaborációkban használt Zyntheriust ismerik (lásd a Sunglasses At Night című Corey Hart-feldolgozást), ami már csak abból a szempontból is fontos, hogy itt tárgyalt albuma is Tiga Turbo nevű kiadójánál jött ki. Hulkkonen persze előszeretettel épít saját hagyományaira:

Zene

film - BUDAPEST

Ahhoz képest, hogy Chico Buarque nem járt a helyszínen, és így írta meg Budapest című bestsellerét, nagyon közel jutott a magyar mágikus valósághoz. Legalábbis a filmváltozatból ez derül ki, hisz valóban nálunk folyik a Duna, mely maga a varázslat, a város főútja pedig kétségkívül az Andrássy út, melynek kopottas kapubejárói egzotikus belmagasságú polgári lakásokhoz vezetnek, s az sem elképzelhetetlen, hogy bennük görkorcsolyázó, szép tanárnők nevelik gyermeküket.

Zene

könyv - RORY CLEMENTS: MÁRTÍR

Brutális rituális gyilkosság, a legfelsőbb körökbe vezető nyomok, egymással rivalizáló bűnüldözők, akik közül a jobbik fiú végig tévúton halad - a fele is elég egy jó krimihez. Ha pedig mindennek színtere a gyors tempóban nagyvárosiasodó I.

Zene

Film - Ó, ha útonálló lehetnék... - Ridley Scott: Robin Hood

Az ókori Rómában járunk, egy (tán az egyetlen) igaz és becsületes férfi, kinek muszklijánál csak a jelleme acélosabb, akaratán kívül, ugyanakkor bátran küzd, hősiesen aprítja az ellent, védi a szép hölgyeket, s ha az Igazság úgy kívánja, még a jellemgyenge uralkodóval is szembeszáll. Oops, elnéztük, bocsánat, fussunk neki még egyszer. A középkori Angliában járunk, egy (tán az egyetlen) igaz és becsületes férfi, kinek muszklijánál csak a jelleme acélosabb, akaratán kívül, ugyanakkor bátran küzd, hősiesen aprítja az ellent, védi a szép hölgyeket, s ha az Igazság úgy kívánja, még a jellemgyenge uralkodóval is szembeszáll.

Zene

koncert - WOLF PARADE

A kanadaiak fellépése után két fontos tanulsággal lettem gazdagabb: az egyik, hogy a Duna közelről rettenetes halszagot áraszt, a másik pedig, hogy a Wolf Parade annyira mégsem jó zenekar. A koncert azért alapvetően rendben volt.

Zene

lemez - RUFUS WAINWRIGHT: ALL DAYS ARE NIGHTS - SONGS FOR LULU

Mivel néhány évvel ezelőtt a bécsi Arenában megtapasztaltam, hogy a kortárs popzene Jean-Honoré Fragonard-ja soktagú zenekara nélkül, a bódítóan extravagáns hangszerelések mellőzésével, mindössze a zongorája vagy az akusztikus gitárja segítségével is képes lenyűgözően szuggesztív és szórakoztató lenni, ez év elején ijedelem nélkül fogadhattam a hírt, hogy kanadai hősünk százszázalékos szólómunkára készül, amin kizárólag az énekhangja és a zongorajátéka kap majd szerepet. Rufus Wainwright az All Days Are Nightsról azonban nemcsak a további hangszereket száműzte, hanem ezzel egy időben javarészt eltávolította az őt annyira jellemző játékosságot és a lerázhatatlanul tapadós dallamokat is. Wainwright hatodik stúdiólemeze a gyásznak, a bánatnak, a veszteségnek szentelt anyag.

Zene

színház - HYPPOLIT, A LAKÁJ

A hagymát is hagymával - alighanem a Schneider Mátyás-i életbölcseletnek ez az elhíresült vezérgondolata ihlette a Szolnoki Szigligeti Színház produkcióját, amely április végén egy alkalommal a pesti Tháliában vendégszerepelt. A tupír mellé tupír, a tódításhoz tódítás jár garnírung gyanánt a Balázs Péter által igazgatott előadásban, s a játszó személyeket mintha szent fogadás kötné a saját valóságos hangjuk eltorzítására - ha énekszóban nem is, hát legalább prózában.

Zene

koncert - MESSER CHUPS

A legendás, szentpétervári alapítású horrorbilly zenekarnak eddig többek között a Bride Of The Atom, a Vamp Babes vagy a Zombie Shopping című lemezeket köszönheti a világ - mint már ennyiből is sejthető, a Messer Chups megszállottja a "klasszikus" thrash-kultúrának, különösen ami a bájosan bénán animált, B-kategóriás horrorokat illeti. S mi tagadás, ehhez bizony sikerült megtalálniuk a tökéletesen passzoló zenei kifejezésmódot is, ami egyszerre építkezik az ősrockabilly, a Shadows-féle gitárzenekarok, a kémfilmzenék/krimidzsesszek és a szörfzene hagyományaiból: a mostanában Oleg Guitarcula néven feltűnő zenekarvezető játéka egyszerre idézi Link Wrayt és Hank Marvint.

Zene

Színház - A színész diadala - Pierre de Marivaux: A szerelem diadala

A színházban a színész a legérdekesebb - és nincs ez másként az úgynevezett rendezői színház esetében sem. Amit például Ascher Tamás a Katona József Színházban el akar mondani Marivaux A szerelem diadala című darabjáról, azt a színészek mondják el; vagyis az előadás végére előálló csupasz sejtelem - hogy ugyanis itt nem arat világraszóló diadalt a szerelem, vagy ha igen, nincsen benne sok köszönet senkinek - a színészi alakításokban ölt testet. És elég nyilvánvaló az is, hogy Ascher éppen ezért, vagyis a színészekért mondja-mondatja el ezt a történetet: mutatnák már meg (megint), mit tudnak... Sokat tudnak.

Zene

lemez - PAUL WELLER: WAKE UP THE NATION

Amíg Magyarországon a középkorú zenészeknek szinte csak arra van energiájuk, hogy valahogy felkészüljenek kétévente esedékes búcsúkoncertjük megpróbáltatásaira, addig az idén 52 éves, nagyszerű egészségnek örvendő Paul Weller két-három évente új lemezt ad ki, és közben két-három naponta koncertezik. A valóságos intézményrendszernek számító "Modfather" tényleg fáradhatatlan: mióta a dicsőséges The Jam, illetve a jóval kevésbé emlékezetes The Style Council nevű zenekara feloszlatása után, a 90-es években szólóelőadóként visszatért, egyszerűen nem bír hibázni.

Zene

Könyv - Problematikus identitás - Marianna D. Birnbaum: Esterházy, Konrád, Spiró Jeruzsálemben - Három beszélgetés

A Los Angelesben élő magyar származású irodalmár, Marianna D. Birnbaum pár éve jeruzsálemi keltezésű képeslapot kapott három magyar írótól, akik a jeruzsálemi könyvvásár vendégei voltak. Arra gondolt, hogy - ha már nem lehet velük - legalább megkérdezi, hogy mulattak, és mit tudtak meg az országról. Az ebből az ötletből született könyv előszavában Birnbaum a magyar zsidóság történetéről elmélkedik: a 19. századot illuzórikus aranykornak láttatja, amikor a zsidók elhitték, hogy az emancipáció komoly és valódi döntés, őszinte befogadás - nagy tömegeik lelkes hazafiakká váltak, és úgy gondolták, többé aligha lehet kérdés bárki számára, otthonuk-e a föld, ahol élnek. A magyar nemzet azonban a következő század folyamán nem olyannak mutatkozott, mint legjobb képviselői a liberális korszakban, az asszimiláció puszta illúzióként lepleződött le abban a folyamatban, ami a holokauszthoz vezetett. Ez a történet nyilván nem nélkülöz minden igazságot, de mégis egyirányúsító kissé. Ez a helyzet, hazaszeretetük "elárultatása" a felelőse a magyar zsidók identitáskrízisének Birnbaum szerint, ez a problematikus identitás áll Izrael állam mellett a kérdések fókuszában, ezzel szembesülhet, aki Ferihegyről a Ben Gurion reptérre érkezik. A három interjúalany három különböző perspektívát biztosít a kérdés megválaszolásához: egyikük zsidónak tekinti magát, másikuk a származását jelentés nélküli véletlennek gondolja, a harmadik, Esterházy Péter pedig semmilyen értelemben sem zsidó: jóindulatú és figyelmes kívülálló. Világos, hogy Birnbaum kérdéseinek irányát erősen befolyásolja a szélsőjobboldal előretörése, ebből, hiába él Los Angelesben, legalább annyira naprakésznek tűnik, mint beszélgetőpartnerei.

Film

Film

"Biciklizés közben megvilágosodtam" - Matthijs van Boxsel író

A butaság univerzális - Matthijs van Boxsel szerint ez a körülmény is hozzájárult ahhoz, hogy A butaság enciklopédiája című könyvét immár 17 nyelvre lefordították. Meg talán az is, hogy ami a balgaság dicséretét illeti, a hollandusoknak nincs párjuk az irodalomban. A szerzővel budapesti látogatása alkalmával beszélgettünk.

Film

"Apámmal könnyű dolgozni" - Kyle Eastwood zenész

A negyvenkét éves dzsesszzenész, Clint Eastwood és (az egykori modell) Maggie Johnson elsőszülöttje jelenleg Párizsban él. Nevéhez négy szólóalbum, néhány filmszereplés és Eastwood-filmek (például a Titokzatos folyó, a Millió dolláros bébi vagy a Levelek Ivo Dzsimáról) kísérőzenéi köthetők. Zenekarával május 20-án a Millenáris Teátrumban lép fel - ennek apropóján beszélgettünk vele telefonon.

Film

"És már muszlimok is lettek" - Selim Deringil történész a magyar szabadságharcosok törökországi éveiről

Az isztambuli Boszporusz Egyetem és a Közép-európai Egyetem professzora megjelenés előtt álló könyvében (Of Their Own Free Will and Desire - Conversion and Apostasy in the late Ottoman Empire / Saját szabad akaratukból és óhajukból. Megtérés és hitehagyás a kései Ottomán Birodalomban) kiemelt helyen kezeli a magyar szabadságharcosokat, akik Törökországban kisebb diplomáciai perpatvart okoztak a 19. század közepén.

Film

Nagy szó! - Corneliu Porumboiu filmrendező

Balkáni barátaink sorra nyerik a nagy nemzetközi filmfesztiválok díjait. Rendészet, nyelvészet című filmjével immár Corneliu Porumboiu is feliratkozott a román fesztiválgyőzők Mungiu, Puiu, Mitulescu, Muntean nevével fémjelzett táborába. A rendezővel a héten mozikba kerülő filmje kapcsán telefonon beszélgettünk.

Trafik

Trafik

kulthírek

A TERROR TOPOGRÁFIÁJAA második világháború európai befejeződésének 65. évfordulója alkalmából Berlin központjában, a Gestapo és az SS egykori főhadiszállásának helyén új múzeum nyílt: a Prinz Albrechtstrassén található, 25 millió euróból emelt Dokumentationszentrum Topographie des Terrors épületébe beapplikálták az egykori épületből megmaradt plafondarabokat és járóköveket.

Trafik

chili&vanília - Gado-gado

Amszterdamban kötöttem közelebbi ismeretséget a fűszeres-csípős mogyorószósszal (bumbu kacang), amely leggyakrabban thai, maláj és indonéz éttermekben bukkan fel. A "kifinomult holland konyha" finomságaival szemben nálam a minden sarkon megtalálható indonéz vendéglők nyertek.

Trafik

mi a kotta? - Szibinyányi Jean

Nem is olyan régen még a koncertkritikusi közhelykészlet tán legbiztosabb elemének számított a szűk, alig pár tucatnyi klasszikus és romantikus slágerdarabot felölelő repertoár és az unt nyitány-versenymű-szimfónia sablon obligát fölpanaszolása. Mindez mára a múlté, ám még e megszínesedett, s mind változatosabbá váló koncertéletben is igazi ritkaság az olyan hangverseny, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közös estje (Nemzeti Hangversenyterem, május 13., fél nyolc).

Trafik

kertész lesek - SZIGET/GÖDÖLLÕ

Lakott területen van, mégsem tűnik gödöllőinek. Sokkal inkább a 3-as főút (gödöllői szakaszán: Szabadság út) szolgáltatásának.

Képzőművészet

Egy elsüllyedt festő

Képzőművészet

"Liszboánál a deltát"

Szenes Árpád (1897-1985)

Pesti zsidó családban született, magyar mesterektől tanult, Franciaországban és Brazíliában élt, emlékét pedig leginkább Portugáliában ápolják. Negyedszázada halt meg egy híres magyar festő, akiről jóformán semmit sem tudunk.

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Wifi-törés Hiába van betiltva, a feketepiacon viszik, mint a cukrot. A Ceng Wang Ka, vagyis a wifi-feltörő készlet a kínai piacokúj slágerterméke, ami wifi-hálózatok régóta ismert sebezhetőségein át szerzi meg a csatlakozáshoz szükséges jelszót, aztán ingyen netezést biztosít. Tetoválás Lengyel kutatók szerint azok a férfiak, akiknek tetoválásuk vagy testékszerük van, nagyobb fokú testszimmetriával rendelkeznek, vagyis egészségesebb a génállományuk az átlagnál.

Lokál
Sport
Lélek

Lélek

"Enni mindig kell" - Szalai Szilvia traktorista

21 évesen nyerte meg azt az országos tanulmányi versenyt, amit a legjobb traktorosok között rendeztek áprilisban. A Tolna megyei Döbröközön élő lány az első női győztes a verseny történetében. Ráadásul úgy, hogy ő Magyarországon az egyetlen hivatásos traktorista nő.