A tápiókagyöngy az ázsiai konyha egyik fontos alapanyaga, elsősorban desszertekben jelenik meg. Magát a tápiókalisztet a maniókagyökérből nyerik, utóbbi zöldséget egyébként számos konyha használja a világon: a dél-amerikai, indiai, délkelet-ázsiai: csipszként, pürésítve, currykbe főzve. Rendkívül magas a keményítőtartalma, a tápiókaliszt az egyik legkiválóbb sűrítőanyag, főzelékekhez, levesekhez vagy magas víztartalmú gyümölcsökkel készített süteményekhez is használható. Gluténmentes, így azok is fogyaszthatják, akik lisztérzékenyek. A tápiókagyöngyöt japán gyöngynek is szokták nevezni (pl. franciául
perles du Japon), apró buborékhoz vagy nagyobb szemű kaviárhoz hasonlít, a csúcskonyhák is szívesen játszanak vele. A legnevesebb amerikai sztárséf, Thomas Keller egyik emblematikus étele például az osztriga gyöngygyel ("Oysters and Pearls"): a friss osztriga és kaviár sós, sabayonnal habosított tápiókapuding tetején ül. Tápiókagyöngy pár száz forintért vásárolható bioboltokban, ill. ázsiai alapanyagokat áruló üzletekben (pl. Culinaris, Ázsia, Szép Kis India). Nagyobb és apróbb szemű kiszerelésben, fehér vagy élénkzöld színben kapható. Ehhez a desszerthez az apróbb szeműt vegyük, főzés során teljesen áttetszővé válik. Sáfrány az eredeti receptben nem szerepelt, azt én költöttem hozzá. A pirított mogyoró nagyon fontos a tetején, enyhe sósságával és textúrájával jól ellensúlyozza az édes, krémes pudingot. Mivel a desszert nem tartalmaz tejterméket, tejérzékenyek is fogyaszthatják.
Sáfrányos tápiókapuding banánnal, pirított mogyoróval
Hozzávalók (2 adag)
4 dkg apró szemű tápiókagyöngy
2,5 dl víz
3 szelet friss gyömbér
fél zöldcitrom héja, egy-két darabban
1,5 dl kókusztej
2 evőkanál cukor
csipetnyi só
csipetnyi sáfrány (elhagyható)
1 érett banán
egy marék sótlan, pirított földimogyoró
A tápiókagyöngyöt 2,5 dl, forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipetnyi sót. Állandó keverés mellett kb. 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet, a cukrot és a sáfrányt, amelyet előzőleg egy evőkanál forró vízben oldottunk fel. Még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk. A pudingot lehűtjük, szobahőmérsékleten tálaljuk. Tálaláskor karikákra szeletelünk egy érett, de nem teljesen puha banánt, a pudinghoz adjuk. A tetejét megszórjuk sótlan, pirított földimogyoróval, amelyet mozsárban durvára törtünk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com