kulthírek

  • .
  • 2010. március 18.

Trafik

GYÁSZ 58 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Vargha Mihály: az építész, újságíró, az epiteszforum.hu alapító főszerkesztője az utcán összeesett, s már nem tért magához. Szakkritikáit számos újság és folyóirat (Budapest, Élet és Irodalom) közölte, színházépítészeti cikkei a 90-es években a Narancsban jelentek meg. DÍJ A Kossuth-díj idei kitüntetettjei: Aknay János, Lantos Ferenc, Papp Oszkár képzőművészek, Almási Tamás, Maár Gyula filmrendezők, Békés Itala, Bezerédi Zoltán, Csernus Mariann, Harkányi Endre, Margitai Ági színművészek, Féner Tamás fotóművész, Kardos Sándor operatőr, Kovács András Ferenc, Lengyel Péter, Rakovszky Zsuzsa írók, Lovasi András rockzenész, Matuz István fuvola-, Rados Ferenc zongoraművész, Vidovszky László zeneszerző.
A Narancs alkalmi szerzői közül Pálos György filmrendező-operatőr Balázs Béla-, M. Nagy Miklós pedig József Attila-díjban részesült.

HALHATATLAN ROCKEREK 25. alkalommal iktatták be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame új halhatatlanjait: a szokás szerint New Yorkban rendezett gálaesten az ABBA, a Genesis, a Hollies, Jimmy Cliff és Iggy Pop zenekara, a Stooges került közéjük.

PINK FLOYD KONTRA EMI A csak teljes albumok letöltését engedni óhajtó zenekar keresetének helyet adva a londoni bíróság döntése értelmében az EMI jogtalanul kínálta egyenkénti letöltésre az interneten a Pink Floyd albumain található számokat. A kiadó hiába érvelt azzal, hogy 1967-es szerződésük nem vonatkozhatott online eladásokra.

Ráadásul az egymilliárd font fölötti veszteségbe csúszott EMI-nak le kellett mondania arról a tervéről is, hogy a kármentés érdekében eladja a stúdiót, ahol többek közt a Beatles és a Pink Floyd számos lemezét rögzítették. Miután mozgalom indult az Abbey Road megmentésére, az illetékes hatóság a védelmet élvező építészeti örökség listájára vette az Abbey Road stúdiót.

A LENGYEL DZSESSZ FÉNYKORA Sopot, Varsó, Jazz Jamboree, Jazz Forum Magazin, Tomasz Stanko, Zbigniew Namyslowski, Michal Urbaniak, Urszula Dudziak, Laboratorium, SBB stb. - valaha áhítattal, irigykedve ejtették ki e városok, fesztiválok, zenészek neveit a magyar dzsesszrajongók is - most pedig nosztalgiázhatnak: az "budai Múzeum Platán Könyvtárában lemezborító-kiállítás nyílik a Muza Kiadó Polish Jazz sorozatából. A lengyel dzsessz 60-as évektől 80-as évekig tartó fénykorából válogatott albumok március 23-tól április 10-ig tekinthetők meg (Budapest III., Arató Emil tér 1.).

Ha valaki ettől ihletet kapva plakátokat is nézegetne, az a budapesti Lengyel Intézet szintén Platán névre keresztelt galériájában találkozhat a lengyel plakátművészet krakkói klasszikusai, Mieczyslaw Górowski és Wladyslaw Pluta alkotásaival (Budapest VI., Andrássy út 32., március 20-ig).

VISEGRÁDI MOZI PÁRIZSBAN Heti hét vetítésen évente tízezernél is több néző - számokba sűrítve ezt célozza meg a Párizsi Magyar Intézet vetítőtermének felújításával létrejövő artmozi, mely a francia főváros igen gazdag kínálatának sajátos színfoltjaként a közép-európai térség filmművészetét hozza közel az érdeklődőkhöz, az egész estés játékfilmek mellett természetesen a dokumentum- és rövidfilmes termést és az animációt is. Erről írnak alá nyilatkozatot március 27-én a visegrádi országok párizsi kulturális intézeti képviselői, de a cseheken, lengyeleken és szlovákokon kívül a szerb, a román és más partnerintézmények bevonását is tervezik. A V4-mozi üzemeltetésére a Clavis Films francia produkciós céggel kötöttek szerződést. Az átalakítás 75 ezer eurós költségét saját forrásokon túl nemzetközi támogatások és szponzorok segítségével teremtették elő. A nyitást követő héten a L'Europe atour de l'Europe fesztivál keretén belül vetítenek filmeket, majd - amennyiben megkapják a szükségest engedélyt - májustól indulhat az üzem; nyári estéken az épület tetőteraszán is (Silent Cinéma).

TAVASZI FESZTIVÁL Dánia művészetét helyezték az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszába (fellép a Dán Királyi Balett, az Ars Nova Copenhagen énekegyüttes, a Trio con Brio kamaraegyüttes, a Hotel pro Forma színtársulat, kortárs művészek állítanak ki a Ludwig Múzeumban), de természetesen ez csak kis része a március 19.-április 5. közötti kínálatnak. Nemzetközi Színházi Fesztivál német és horvát társulatokkal, Roma vagyok - magyar vagyok gyűjtőcímmel képzőművészeti kiállítás (Oláh Mara), színdarab (Tollfosztás: a közelmúlt romagyilkosságairól), a 200 éve született Erkel Ferenc ünneplése, táncszínházi produkciók (Ballet Flamenco de Andalucia, Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company), hangversenyek (Nemzeti Filharmonikusok, Nigel Kennedy, Paco de Lucia, Palya Bea) - minden egyéb részlet a btf.hu címen.

ZENE A RASSZIZMUS ELLEN A tavalyi Sziget Fesztivált felvezető esemény folytatásaként a több mint 40 országban zajló Európai Raszszizmus Elleni Akcióhét keretében Magyarországon is koncertek sokaságát rendezik meg Zene A Rasszizmus Ellen felirat alatt, március 21., az Antirasszizmus Világnapja körül. 1960-ban a dél-afrikai Sharpeville-ben e napon 69 ember vesztette életét, amikor a rendőrség az apartheid ellen tüntető tömegbe lőtt - ennek emlékét örökítette meg az ENSZ a világnap kijelölésével. A központi rendezvény március 21-én lesz a Gödörben (Animal Cannibals, Maszkura, Jazzékiel, Subscribe, Superbutt, Supernem, Harcsa Veronika, Kowalsky, Szűcs Krisztián és még sokan mások), a kávézóban a New Angle csoport fotókiállítása (hazai zenészek, ruha nélkül). Ezenkívül is számos koncert lesz még Budapesten (Cökxpoön Café, március 18.), Miskolcon, Debrecenben (március 19.), Győrben, Szombathelyen, Szegeden (március 19-20.), Baján, Pécsen, Székesfehérváron (március 20.) és Gyulán (április 9.); részletek: zare.hu.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.