"Kapros-túrós mousse linzer és kadaif tészta között, friss málnával és fehércsokoládéval, fehérspárga fagylalttal" - állt az egyik neves, kortárs magyar konyhában jeleskedő budapesti étterem desszertlapján. A kadaif tészta volt a varázsszó (cérnametéltféle, amelyet arab és török desszertekhez használnak), a show-t azonban végül a kapros-túrós mousse vitte el, amelyet a szomszéd asztalnál helyet foglaló francia ínyenc társaság is kedvtelve kóstolgatott. Ez ihlette a saját verziómat, próbálják ki bátran, aki szereti a kapros-túrós lepényt, annak ez is ízleni fog. Kalandvágyók néhány csepp lágy olívaolajat is locsoljanak a tetejére. Azt pedig ki-ki döntse el maga, hogy ebben a formájában ajzó vagy nyugtató hatású-e inkább.
Kapros túróhab friss
málnával
Hozzávalók (4 adag)
1 dl min. 30%-os tejszín,
kemény habbá verve1 evőkanál porcukor25 dkg krémes túró, szobahő-
mérsékleten2 púpozott evőkanál méz1 zöldcitrom reszelt héjacsipet só1 csokor kapor, finomra
aprítva
25 dkg málna
A tejszínt egy evőkanál porcukorral kemény habbá verjük, felhasználásig hűtőben tároljuk. A túrót kikeverjük a mézzel, csipet sóval és a zöldcitrom reszelt héjával. Ha csak hagyományos, morzsalékos túrót kapunk, azt passzírozzuk át. Hozzáadjuk a szárairól lecsipkedett, finomra aprított kaprot. "vatosan összeforgatjuk a tejszínhabbal. Hűtőbe tesszük legalább egy órára, hogy kissé megszilárduljon. Poharakban vagy habzsákból kinyomva tálaljuk, friss málna társaságában. Ha van kéznél, valamilyen ropogós ostya is nagyon jól passzol hozzá.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com