chili&vanília - Kicsi gesztenye

  • .
  • 2010. december 9.

Trafik

Dübörög a gesztenyeszezon, a szebb példányok jelentős hányada, úgy tűnik, Olaszországból érkezik hozzánk. A gesztenye hámozása nem leányálom.
Aki nem érez magában kellő elszántságot, inkább használjon vákuumcsomagoltat (ez esetben a főzési idő kb. a felére csökken). Azok számára, akik mégis nekiveselkednek - megéri! -, van néhány tippem. Íme, a bevált módszer: szép, nagy, egyforma méretű, telt, fényes gesztenyéket válasszunk! A kerek, domború felükön éles késsel metsszünk keresztet úgy, hogy átvágjuk a héjat, de a húsba ne vájjunk bele túl mélyen! A sütőt előmelegítjük 120 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, erre helyezzük a bemetszett gesztenyéket, domború felükkel felfelé. A tepsibe egy nagy pohár vizet öntünk, kb. 1,5 dl-t. 45 percig gőzöljük. Az alacsony hőmérséklet miatt a gesztenye nem sül meg, a gőz azonban szépen felpuhítja a külső és belső héjat. Még melegen, éles kés segítségével meghámozzuk, a belső héj is szépen eltávolítható. A pucolás a gesztenye hűlésével egyre lehetetlenebbé válik. Aki megküzd a feladattal, az a gesztenye feléből készítsen házi gesztenyepürét, amelyhez nincs is fogható, a másik feléből pedig főzze meg az alábbi levest, amely akár az ünnepi menü nyitófogása is lehet.

Zöldalmás, zelleres gesztenyekrémleves

Hozzávalók (4-6 adag)

2 evőkanál olívaolaj

1 hagyma, finomra aprítva

1 csokor újhagyma, karikázva

1 közepes zellergumó (30 dkg), meghámozva,

felkockázva

40 dkg hámozott gesztenye (friss vagy

vákuumcsomagolt)

1 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva

1,5 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves

1 ág friss kakukkfű

só, bors

5 dkg hideg vaj

Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát és újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellert, a feldarabolt gesztenyét, a meghámozott, felkockázott zöldalmát és a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd néhány percig átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 30 percig főzzük, amíg a gesztenye teljesen megpuhul, és villával könnyen össze lehet nyomni. Amikor elkészült, robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat. Tálaláskor kínálhatunk hozzá ropogósra sütött briós- vagy kalácskockát, és meglocsolhatjuk olívaolajjal vagy barnított vajjal.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mesterségvizsga

Egyesek szerint az olyan magasröptű dolgokhoz, mint az alkotás – legyen az dalszerzés, írás, vagy jelen esetben: színészet –, kell valami velünk született, romantikus adottság, amelyet jobb híján tehetségnek nevezünk.

Elmondom hát mindenkinek

  • - ts -

Podhradská Lea filmje magánközlemény. Valamikor régen elveszett a testvére. Huszonhét évvel az eltűnése után Podhradská Lea fogta a kameráját és felkerekedett, hogy majd ő megkeresi.

Nem oda, Verona!

  • - turcsányi -

Valahol a 19. század közepén, közelebbről 1854-ben járunk – évtizedekre tehát az államalapítástól –, Washington területén.

Nagyon fáj

  • Molnár T. Eszter

Amióta először eltáncolta egy kőkori vadász, ahogy a társát agyontaposta a sebzett mamut, a fájdalom a táncművészet egyik legfontosabb toposza.

Mindenki a helyére

Mit gondol Orbán Viktor és a Fidesz a nőkről? Hogyan kezeli őket? És mit gondol ugyanerről a magyar társadalom, és mit a nők maguk? Tényleg a nők pártja a Fidesz? Ezeket a kérdéseket próbálja megválaszolni a kötet többféle aspektuson keresztül. Felemás sikerrel.