Aki nem érez magában kellő elszántságot, inkább használjon vákuumcsomagoltat (ez esetben a főzési idő kb. a felére csökken). Azok számára, akik mégis nekiveselkednek - megéri! -, van néhány tippem. Íme, a bevált módszer: szép, nagy, egyforma méretű, telt, fényes gesztenyéket válasszunk! A kerek, domború felükön éles késsel metsszünk keresztet úgy, hogy átvágjuk a héjat, de a húsba ne vájjunk bele túl mélyen! A sütőt előmelegítjük 120 fokra. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával, erre helyezzük a bemetszett gesztenyéket, domború felükkel felfelé. A tepsibe egy nagy pohár vizet öntünk, kb. 1,5 dl-t. 45 percig gőzöljük. Az alacsony hőmérséklet miatt a gesztenye nem sül meg, a gőz azonban szépen felpuhítja a külső és belső héjat. Még melegen, éles kés segítségével meghámozzuk, a belső héj is szépen eltávolítható. A pucolás a gesztenye hűlésével egyre lehetetlenebbé válik. Aki megküzd a feladattal, az a gesztenye feléből készítsen házi gesztenyepürét, amelyhez nincs is fogható, a másik feléből pedig főzze meg az alábbi levest, amely akár az ünnepi menü nyitófogása is lehet.
Zöldalmás, zelleres gesztenyekrémleves
Hozzávalók (4-6 adag)
2 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 csokor újhagyma, karikázva
1 közepes zellergumó (30 dkg), meghámozva,
felkockázva
40 dkg hámozott gesztenye (friss vagy
vákuumcsomagolt)
1 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva
1,5 dl leszűrt hús- vagy zöldségleves
1 ág friss kakukkfű
só, bors
5 dkg hideg vaj
Az olajon üvegesre pirítjuk a finomra aprított hagymát és újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott zellert, a feldarabolt gesztenyét, a meghámozott, felkockázott zöldalmát és a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd néhány percig átforgatjuk. Felöntjük a húslevessel (vagy vízzel), sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt kb. 30 percig főzzük, amíg a gesztenye teljesen megpuhul, és villával könnyen össze lehet nyomni. Amikor elkészült, robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük, közben hozzáadjuk a hideg vajat. Tálaláskor kínálhatunk hozzá ropogósra sütött briós- vagy kalácskockát, és meglocsolhatjuk olívaolajjal vagy barnított vajjal.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com