chili&vanília - Nem dió, nem szerecsen

  • .
  • 2011. április 7.

Trafik

Legalább két misztikum övezi a szerecsendiót. Az egyik a hallucinogén hatása (persze csak nagy menynyiségben - úgy azonban kvázi illegális kábítószer), a másik az elnevezése.
A magyaron kívül nem sok nyelv illeti a szerecsen jelzővel, amely nyilván a fűszert Európába hozó arab kereskedőkre utal. Arról nem is beszélve, hogy valójában nem is dió, hiszen egy barackszerű gyümölcs magja (a húsából Indonéziában lekvárt főznek). Komoly kereskedelme csak a 16. században indult be, amikor a portugál felfedezők eljutottak Indiáig, majd tovább, a mai Indonézia szigeteire. Egyedül a Banda-szigeteken termett meg, le is csaptak rájuk a hollandok. A rabszolgaság miatt a munkaerő és a fűszer szüretelése mindig is olcsó volt, termesztése pedig igen jó biznisz. A holland egyeduralom csak akkor szűnt meg, amikor a franciáknak sikerült kicsempészniük a növényt a szigetről. Ma Indonézia, Zanzibár és Grenada a legjelentősebb termelője.

Népszerűsége és mindennapi használata azóta visszaesett, volt időszak, amikor szinte nem létezett étel nélküle. Manapság fűszerkeverékek fontos alkotóeleme, például az indiai garam masala, az észak-afrikai ras el hanout vagy a francia konyhában használt négyfűszer-keverék (quatre épices) része. A nemzetközi, ill. európai konyhaművészet elsősorban besamelmártást, burgonyás vagy sajtos fogásokat, spenóttal, karfiollal készült ételeket ízesít vele, de desszertekben - pl. csokoládéval vagy almával párosítva - is remekül érvényesül. Az alább ajánlott krémleves biztosan nem okoz hallucinációt. A szerecsendió nem főszereplő benne: jelenlétével mindössze kiemeli és összeköti a többi hozzávalót. Nem mellesleg akár húsvéti menü részeként is feltálalható, és akkor sem sértődik meg, ha betétként kerül bele egy kis füstölt csülök vagy füstölt hal - nem csak képzeletben.

Tormás almakrémleves szerecsendióval

Hozzávalók (4 adag)

3 dkg vaj

2 salottahagyma vagy egy közepes vöröshagyma,

finomra aprítva

40 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva

8 dl leszűrt zöldség- vagy szárnyasleves

2 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva

só, bors

negyed kávéskanál őrölt szerecsendió

4 dkg frissen reszelt torma

Lábasban megolvasztjuk a vajat, majd közepes lángon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük a leszűrt zöldség- vagy szárnyasalaplével (vagy vízzel). Fedő alatt addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott zöldalmát, és további kb. öt percig főzzük, amíg az alma teljesen megpuhul. Sózzuk, borsozzuk. Robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a frissen reszelt tormát.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Nem tud úgy tenni, mintha…

„Hányan ülnek most a szobáikban egyedül? Miért vannak ott, és mióta? Meddig lehet ezt kibírni?” – olvastuk a Katona József Színház 2022-ben bemutatott (nemrég a műsorról levett) Melancholy Rooms című, Zenés magány nyolc hangra alcímű darabjának színlapján.

Nyolcadik himnusz az elmúlásról

Egy rövid kijelentő mondattal el lehetne intézni: Willie Nelson új albuma csendes, bölcs és szerethető. Akik kedvelik a countryzene állócsillagának könnyen felismerhető hangját, szomorkás dalait, fonott hajával és fejkendőkkel keretezett lázadó imázsát, tudhatják, hogy sokkal többről van szó, mint egyszeri csodáról vagy véletlen szerencséről.

Szobáról szobára

Füstös terembe érkezünk, a DJ (Kókai Tünde) keveri az elektronikus zenét – mintha egy rave buliba csöppennénk. A placc különböző pontjain két-két stúdiós ácsorog, a párok egyikének kezében színes zászló. Hatféle színű karszalagot osztanak el a nézők között. Üt az óra, a lila csapattal elhagyjuk a stúdiót, a szín­skála többi viselője a szélrózsa más-más irányába vándorol.