Népszerűsége és mindennapi használata azóta visszaesett, volt időszak, amikor szinte nem létezett étel nélküle. Manapság fűszerkeverékek fontos alkotóeleme, például az indiai garam masala, az észak-afrikai ras el hanout vagy a francia konyhában használt négyfűszer-keverék (quatre épices) része. A nemzetközi, ill. európai konyhaművészet elsősorban besamelmártást, burgonyás vagy sajtos fogásokat, spenóttal, karfiollal készült ételeket ízesít vele, de desszertekben - pl. csokoládéval vagy almával párosítva - is remekül érvényesül. Az alább ajánlott krémleves biztosan nem okoz hallucinációt. A szerecsendió nem főszereplő benne: jelenlétével mindössze kiemeli és összeköti a többi hozzávalót. Nem mellesleg akár húsvéti menü részeként is feltálalható, és akkor sem sértődik meg, ha betétként kerül bele egy kis füstölt csülök vagy füstölt hal - nem csak képzeletben.
Tormás almakrémleves szerecsendióval
Hozzávalók (4 adag)
3 dkg vaj
2 salottahagyma vagy egy közepes vöröshagyma,
finomra aprítva
40 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
8 dl leszűrt zöldség- vagy szárnyasleves
2 nagy zöldalma, meghámozva, felkockázva
só, bors
negyed kávéskanál őrölt szerecsendió
4 dkg frissen reszelt torma
Lábasban megolvasztjuk a vajat, majd közepes lángon üvegesre dinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott burgonyát, átforgatjuk, majd felöntjük a leszűrt zöldség- vagy szárnyasalaplével (vagy vízzel). Fedő alatt addig főzzük, amíg szinte teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott zöldalmát, és további kb. öt percig főzzük, amíg az alma teljesen megpuhul. Sózzuk, borsozzuk. Robotgépben vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, végül hozzáadjuk a frissen reszelt tormát.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com