chili&vanília - Sárgabarackos-mandulás clafoutis

  • .
  • 2010. július 8.

Trafik

Ez a desszert alapmű minden francia háztartásban, aligha akad háziasszony, aki ne készítene ilyet. Különböző gyümölcsökből készül az almától a szilváig, kedvére kísérletezhet vele mindenki, hangulattól és évszaktól függően.
Speciális alapanyag nem szükséges hozzá, így bármikor spontán is elő lehet vele rukkolni.

A clafoutist persze hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítik. AFranciaország középső részén található Limousin tartomány az eredeti otthona, és (jó hír) az autentikus recept szerint maggal együtt kerül bele a cseresznye, mivel a mag egyrészt ízt ad, másrészt így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve. Ha az eredeti változatot készítjük, nem kell bajlódni a magozással sem, hivatkozzunk nyugodtan az ősi francia szokásokra. Elkészítése gyerekjáték, de azért trükkös - amilyen egyszerű, olyan nehéz eltalálni a jó arányokat. Recept, mint a tenger - ahány, annyiféle, különböző menynyiségű liszt/tojás/tej/tejszín mindegyikben. (A Le Cordon Bleu francia szakácsiskola könyve szerint például 6 személyre 2 kg gyümölcs, 2 l tejszín, 12,5 dkg liszt, 5 tojás a klasszikus arány.)

Mint mondtam, mindenféle gyümölccsel finom lesz. A barackoshoz nagyon jól passzol a mandula, ízben és állagban is.

Recept

Hozzávalók (4 adag)

kb. 30 dkg érett sárgabarack

2 tojás

1 tojássárgája

1,5 dl tejszín

1 dl tej

4,5 dkg liszt

3 dkg vaj

6 dkg cukor (vagy ízlés szerint

több) + 2 ek. porcukor

3 dkg pirított mandula, durvára

vágva

csipet só

1 tk. vaníliakivonat

1 ek. amaretto- vagy más

mandulalikőr (elhagyható, de én nem tenném)

tálaláshoz: porcukor, mandulaforgács

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojást és a tojássárgáját kikeverem a cukorral és a csipet sóval, hozzáadom a lisztet, és csomómentesre keverem. Apránként hozzáöntöm a tejet és a tejszínt, és kézi habverővel egy sűrű palacsintatészta állagú masszává keverem. Beleöntöm a vaníliakivonatot és az amarettolikőrt. Egy hőálló tálat (vagy négy kicsit) kivajazok. A sárgabarackokat cikkelyekre vágom, és lerakom a tálba. Közéjük szórom a duvára vágott pirított mandulát. Megszórom a barackokat 2 ek. porcukorral. Ráöntöm a masszát és kb. 35-40 percig sütöm, amíg aranysárgára sül, és már nem remeg. Langyosan tálalom, porcukorral és pirított mandulaforgáccsal meghintve. Esetleg egy gombóc vaníliafagyival.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk