Tartalom

Narancs XXII. évf. 27. szám(2010.07.08.) (2010-07-08)

Egotrip

Komiszkenyér

Egotrip

Dilemmáink VI.

Mint ismeretes, az édenkerti incidens után az Isten-ember viszony látványosan megromlott. Ebben az új, feszültségteli viszonyban az ember sehogy sem tud rátalálni a megfelelő, helyes viselkedésre. De mintha Isten is elveszítené a fonalat: teremtményeinek özönvízzel való elpusztításakor pont egy stréberrel tesz kivételt, akinek (a majdani Ábrahámmal ellentétben) a saját dicsőségében sütkérezve eszébe sem jut embertársai életéért könyörögni. Később viszont a Bábel-torony építőit a teremtő éppen a saját dicsőségükre való munkálkodásuk miatt bünteti, pedig azok talán csak egy újabb özönvíz elől akartak ilyen magasra menekülni. Ki érti ezt? Salamon János

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós

Publicisztika

A köztársaság jelképei

Ha ez a szerény írás némileg hűvösebb lesz, mint hasonló témák esetében a demokratikus sajtó átlagos hőfoka, kérem a nyájas olvasót, vegye tekintetbe, hogy a polgári köztársaságtól való világnézeti távolságom nagyobb, mint - föltehetőleg - az övé.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Ami készpénznek vehető Magyar Narancs, 2010. június 17. A Narancsban szokatlanul indulatos hangvételű írásnak csak arra a részére kívánok reagálni, ami édesapámat, Dallos Sándort illeti. A szerzőnek, Iványi Zsófiának nyilvánvalóan szíve joga saját véleményét közölni, a stílus azonban felháborító.

A szerk.

A szerk.

A létező szotyializmus

Orbán Viktor nyári nyaralását megszakítva levelet küldött a magyar Országgyűlésnek, a levél tartalma kicsit szokatlan volt.

A szerk.

Mindenki jól járt

Nem nagy különbséggel, 6 százalékkal verte Bronislaw Komorowski, a kormányzó Polgári Platform (PO) elnökjelöltje Jaroslaw Kaczynskit, a Törvény és Igazságosság (PiS) első emberét a hét végi lengyel államelnök-választáson - de ettől még nem áll meg a villamos az Aleje Jerozolimskién.

Belpol

Belpol

Menekülttáborban élő gyermekek oktatása - Isten hozott! De miért ide?

Nyugat-Európához viszonyítva hazánkba kevés menekült érkezik. Ennek ellenére, vagy pont ezért, a közoktatási rendszer nem tud mit kezdeni a menekült gyerekekkel, ráadásul a szakpolitikusokat, szakértőket sem különösebben érdekli e probléma. Acsai N. Ferenc - Nagyivó Petra

Belpol

A szegények bankjai - Egy maréknyi dollárért

A szegénységcsökkentési csodafegyverként is emlegetett mikrohitelezés körül egyre több kérdés vetődik fel. A lapzártánk után Magyarországra érkező bangladesi alapító az uzsorásoktól szeretné megtisztítani a piacot. Linder Bálint

Belpol

"Higgadt következetességgel" - Asztalos László György pénzügypolitikus a bankadóról

Nem kivételes dolog, hogy válságos időkben az állam azoktól kér pénzt, akiknek van. A magas jövedelmezőségű szektoroknak a jövőben is jobban ki kell venniük a részüket a társadalmi felelősségvállalásból. A pénzügypolitikus szerint ugyanakkor az államnak arról is biztosítania kell a pénzügyi szektort, hogy középtávon megtalálja a számítását. Mészáros Bálint

Belpol

A kultúrafinanszírozás új koncepciója - Káosz, elmélet nélkül

Egy friss kormányhatározat zárolta a központi költségvetés mindenkori állapotától elvileg független Nemzeti Kulturális Alap költségvetésének tekintélyes részét, mintegy kétmilliárd forintot. Az NKA Magyarországon a kultúra legfőbb finanszírozója - az intézkedés intézményeket, műhelyeket, alkotókat lehetetleníthet el. Vári György

Milliárdos ásatási jogok

Belpol

Kösz, ennyi volt

Visszakerülhet a megyei múzeumokhoz a nagyberuházásokkal kapcsolatos ásatási jog, ha elfogadja a parlament a vonatkozó törvénymódosítást. A múzeumlobbi folyamatosan tiltakozott a Hiller István vezette kulturális tárca három évvel ezelőtti döntése ellen, amellyel önálló szakhatóság jött létre a nagyberuházásokat megelőző leletmentésre. A tét ugyanis óriási, összességében több milliárd forint.

Külpol

Külpol

"Merkel a csatatér közepén" - Ognian Hishow, a berlini Tudomány és Politika Alapítvány (SWP) tudományos munkatársa

Rájár a rúd Angela Merkelre. Sorra érik a támadások a Görögországnak nyújtott segély és a Németországra kirótt megszorító csomag miatt. Mindeközben Franciaországgal is összerúgta a port, ráadásul Horst Köhler államfő azonnali hatályú lemondása után a jelöltjét, Christian Wulffot csak a harmadik körben sikerült elnökké választani. A berlini Freie Universität és a New York-i Rochester University vendégoktatóját a német politika aktuális kérdéseiről faggattuk.

Külpol

Német elnökválasztás - Papírforma

Az előző német államfő, Horst Köhler lemondása mindenkit váratlanul ért. Az immár második, egyben utolsó hivatali idejét töltő elnök népszerűsége töretlen volt még akkor is, ha egyes bírálói kevesellték a részéről azokat az elmélyülten kidolgozott beszédekben megnyilvánuló karakteres politikai, sőt erkölcsi állásfoglalásokat, amelyekkel az elődeinek általában sikerült felülemelkedniük a napi pártpolitikai választóvonalakon.

Külpol

Növekvő társadalmi feszültségek Spanyolországban - Most kezdődik a tánc

A legutóbbi EU-csúcsot megelőző spanyol agónia híre ismét képes volt gyengíteni az eurót, annak ellenére, hogy José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő azonnal cáfolta a híreket, melyek szerint a spanyol gazdaságot csak az USA, az IMF és az EU által felajánlott 250 milliárdos segélycsomag mentheti meg. Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója madridi látogatásán kijelentette: az IMF továbbra is "vakon" bízik a spanyol gazdaságban.

Zene

Zene

"Lennon megcsókolta a lábamat" - Jerry Lee Lewis rockikon

A rock 'n' roll ön- és olykor közveszélyes "őrültje" a hetvennégy esztendős Jerry Lee Lewis. Széttört zongorák, rejtélyes halálok, tekintélyes fegyver- és pipagyűjtemény szerepelnek "bűnlajstromán". Két felesége és két fia is baleset áldozata lett - szakmailag pedig akkor került padlóra, amikor házasságra lépett tizenhárom éves unokahúgával, Myra Gale-lel. Az ötvenes évek hajnalán gospel, country, blues és boogie-woogie hatásokra forradalmasította választott stílusát. A Great Balls Of Fire-től a Last Man Standingig megtett úton (Louisianától, ahol született, Nesbitig, ahol manapság él) örök lázadó maradt. A The Killer néven azonosított rocklegendával annak apropóján beszélgettünk, hogy hamarosan, július 20-án (húga, Linda Gail Lewis társaságában) harmadszor és vélhetően utoljára izzítja fel a magyar közönséget a Papp László Budapest Sportarénában.

Zene

lemez - OZZY OSBOURNE: SCREAM

Nincs irigylésre méltó helyzetben a hatodik ikszet taposó Ozzy, akit elsődlegesen a Black Sabbathból, másodlagosan a denevérfej-leharapó, tragédiákkal terhelt szólókorszakából, harmadrészt pedig csetlő-botló valóságshow-szereplőként ismerünk. Még ha pályafutásának legjobb lemezét készíti is el Scream címmel, a hozzá kapcsolódó koncertkörúton az emberek akkor is csak a csúcskorszak lezárásának számító No More Tearsig bezárólag akarnak tőle dalokat hallani, és az újabb témákat előre megjósolhatóan legfeljebb udvarias taps fogadja majd Budapesten is az ősszel.

Zene

könyv - BARÁTH KATALIN: A FEKETE ZONGORA

Csoda egy szerzet ez a Dávid Veron. Vidéki boltoskisaszszony létére járatja a Nyugatot, a feketét keserűen issza, krónikus Ady-rajongásban szenved, és kerékpárral közlekedik.

Zene

dvd - DOLAN ÉS A CADILLAC

Nem az a lényeg, testvér, hogy honnan jöttél, nem is az, hogy merre tartasz. Mert, ami Santino Corleone szakismeretei szerint a személyfelvonó, az Stephen Kingnek a személygépkocsi: halálos csapda.

Zene

Dokumentumfilm - Apropó, kifüggesztés... - Alicia Sams-Amy Rice: Út a Fehér Házig - Barack Obama megválasztása

Amikor két héttel ezelőtt ("Az elnök színészei" címmel) jegyzetet közöltünk Jay Roach Újraszámlálás című filmjének friss dvd-kiadásáról, egy dolgot nem láttunk tisztán. Hogy miért épp most (akkor) kerített sort a forgalmazó e 2008-as keltezésű műdarab piacra dobására. Íme, itt a magyarázat: a Gore- Bush-csörte fináléjának Kevin Spaceyre szabott ténymozija (igaz történetet fikciós keretekben feladó filmje) csupán az előjáték, ha úgy tetszik, a bemelegítő zenekar volt a nagy attrakcióhoz, Barack Obama végső felemelkedésének mozgóképes dokumentációjához. - ts -

Zene

képregény - ALEKSANDAR ZOGRAF: ELHASZNÁLT VILÁG

A világhírű szerb képregényalkotó második magyar nyelvű kötetében is kétoldalas, "képnovella" jellegű munkákban tudósít egotripjeiről - olykor-olykor minisorozatot alkotva egy-egy hosszabb, többoldalas ábrázolást-leírást igénylő történet esetén. Zograf képregény-narratívája alapvetően verbális meghatározottságú (ezért talán nem ártott volna egy gördülékenyebb fordítás), a rajzok inkább afféle "kísérőjelenségnek", majdhogynem illusztrációs funkciójúnak tűnnek föl. A képi síkon jellemzően nem nagyon történik más, mint amit a szövegekből megtudunk, azaz rendszerint nem él a képek önálló narrációs lehetőségeivel, holott az egyszerű, "iskolás" rajzstílus, az elnagyolt, aránytalan figurák, a "szőrös" kontúrok és az "oldschool", monokróm színezés különösen alkalmas erre.

Zene

Kiállítás - Holt időben várakozók - Illés Barna: A moszkva

A kisbetűs írásmóddal jelölt cím nem Oroszország fővárosára, hanem Budapest egyik legfontosabb/legérdekesebb terére utal (még ha a meghívón, afféle bónuszként a téren 1952-ben elhelyezett, a Vörös teret ábrázoló Moszkva tér-mozaik reprodukciója is szerepel). Ez az a komplexum, amely minden korosztálynak más és más emléket idéz fel, s ahol összegubancolódnak a hajléktalanok, a feketemunkára várakozók, a kirándulásra induló nyugdíjasok, a buliba igyekvő, kezükben italosüvegeket szorongató fiatalok, a közeli plázába sietők, az ételosztók vagy az igehirdetők által használt láthatatlan útvonalak. Dékei Kriszta

Zene

lemez - CABARET MEDRANO: EZ MIND NEM VOLT

A "minden egész eltörött" meghökkentőnek éppen nem mondható, viszont az élet folyása által továbbra sem fölülírt üzenetének tolmácsolása az üdvösséghez talán nem elég, egy kellemes, ismételten is meghallgatható lemez vezérfonalaként viszont elégséges szolgálatot tehet. (A vonatkozó Ady-verset - Kocsiút az éjszakában - Kamondy Imre és rokonszenves tettestársai egy kissé átszerkesztették, de nem bánkódunk ezen, a szövegnek romlása igen, de baja nem esett, a dal jó lett, ráadásul az az érthetetlen motyorászás a háttérben kifejezetten ügyes mint ötlet, nem kevésbé mint megvalósítás.) Szóval afféle töredezett zene ez, amit a Cabaret Medrano második lemezén hallunk, egy kis ilyen, egy kis olyan, elég sok latin mozzanattal, fanyar hangcsusszanásokkal, meglepő, többnyire ügyes és indokolt ritmikai, stílusbeli váltásokkal.

Zene

dvd - FEKETE VILLÁM

Azt még az Éjszakai őrség ellenzéke is elismeri, hogy az a jelenet a citromsárga Zillel, amiben a szocreáltól elnehezült tehergépkocsi akrobatikusan a levegőbe emelkedik, pördül egyet, beint Hollywoodnak, majd tízpontos talajfogás után tovább száguld a moszkvai éjszakában, minden idők egyik legjobb ziles akciójelenete, de az idomított haszonjárművek kategóriájában is simán veri a mezőnyt. Mindez Timur Bekmambetovnak köszönhető, aki azóta egy karcsúbb karosszériával (Angelina Jolie) is megcsinálta a mutatványt (Wanted), de nem távolodott el az orosz piacoktól sem.

Zene

könyv - TARI ANNAMÁRIA: Y GENERÁCIÓ

Huszonéves társasággal mentem sajtóútra. A témák adottak voltak: mindenki magányos, sehol egy jó pasi, a munkák rémesek, egyik hónapban még itt dolgozol, de nem tudod, mikor repülsz - és persze a közösségi site-ok.

Film

Film

"A diktatúra egy könnyedebb formája" - Niels Arden Oplev filmrendező

Stieg Larsson Millennium-trilógiája korra, nemre, irodalmi beállítottságra való tekintet nélkül mindenkinek bejön, s e könyvpiaci sikertörténetre a filmipar is rezonált. A remake-jogok Hollywoodnál, az elsőség a svédeknél: a helyi erők már mindhárom könyvet megfilmesítették. Az első rész, A tetovált lány dán rendezőjével, Niels Arden Oplevvel beszélgettünk.

Film

"A senki földje nem rossz hely" - Horváth Csaba koreográfus

A fizikai színház nem új találmány, legalább annyira létező kategória, mint az extrém sport. Az angol physical theatre kifejezés azt a test fölötti uralomra épülő mozgásszínházat jelenti, amely időnként háttérbe szoríthatja akár a rendezést is. Horváth Csaba már sikeres koreográfus volt (Közép-Európa Táncszínház, alkalmazott koreográfusi munkák itthon és külföldön, saját darabok), amikor Fortedanse (azóta szimplán Forte) nevű társulatával új, ebbe a kategóriába sorolható színházi kísérletekbe kezdett. A tavasz ébredése című, 2007-es, nagy sikerű debreceni előadásuk óta kaptak hideget-meleget, míg az idei, Figyeljük csöndben a mozgását címmel ellátott, Beckett írásai (", azok a szép napok! és Godot-ra várva) alapján készített darabjukkal sikeressé nyilváníthatták a kísérletet. Horváth Csaba koreográfussal, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly indult fizikai színházi rendező-koreográfus szakának osztályvezető tanárával ennek apropóján beszélgettünk. Sisso

Trafik

Trafik

tévésmaci - A koca el van fekve

Amikor Sztupa és Troché a felhőt szerelték, nagyon sok volt a tennivaló, Trochénak fel kellett mennie Pestre alkatrészért, a fél négyes vonattal indult, és másnap az ötössel érkezett. Sztupa úgynevezett tetőlétrát eszkábált, ötfokosat, a végén egy derékszögű szembefokkal, amivel megakasztotta nyeregtetőn, s miután megvolt vele, felkereste Csiccse-Zsebőt, a kocsist, s kért tőle egy jó erős kötelet.

Trafik

rés a présen - Missziós arcok - Dj Metha

rés a présen: A Breakbeat Massive egy csapat vagy egy buli neve? Metha: A Breakbeat Massive az első mixem címe volt, és hét éve az egyik estemet így neveztem el. Akkoriban aranykorát élte a breakbeat és kellett egy név, ami jelzi, hogy nincs kecmec, kőkemény a zene.

Trafik

mi a kotta? - A hóval töltött bonbon

Az elmúlt héten Budapesten vendégelhettük a Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál képviselőit - élükön Christoph Eschenbach karmesterrel, most vasárnap este pedig immár a 3SAT csatornán hűsölve szemlélhetjük majd a fesztivál lübecki nyitókoncertjét az ezúttal az Északnémet Rádiózenekart igazító dirigenssel (3SAT, július 11., negyed kilenc). Schumann Rajnai szimfóniája és Mahler Negyedikje ígérkezik, szóval hagyjuk csak szívnyugalommal másra a vébédöntőt, hiszen az utcai rivalgásból úgyis megtudjuk majd, hogy a hazánk tevőleges részvételét régente nélkülöző világversenyt ugyan vajon a németek nyerték-e meg, vagy valamely másik nemzeti válogatott.

Trafik

kertész lesek - VADVIRÁG

Valaha határvidék volt a Fehérvári út és a Bártfai utca kereszteződése, Dél-Buda ettől kezdve tudott egyszerre gyár- és kertváros lenni. A vörös sarokban a Beloiannisz Híradástechnikai Gyár (BHG), ami most irodaház lenne, de egyebek mellett teremfocimeccseket rendeznek, a zöld sarokban viszont fák, virágok, fény, ám a családi házak közt néhány pár emeletes házat is látni, sztálinbarokk stílben.

Trafik

kulthírek

PANKKK-KÉRDÕJELEK A PANKKK Programiroda honlapja szerint a kormányzati átszervezések miatt veszélybe került az idei első lemezes, tehetségkutató és vidéki klubkoncert-támogatások pályáztatása A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkársága közleményben reagált: eszerint a PANKKK-program nem szűnik meg, a támogatást nem vonják meg, a második fél évre is biztosítják a programiroda működését - viszont az egyes költségvetési tételek zárolásáról szóló kormányhatározat valóban érinti az említett pályázatokat is GYÁSZ 75 éves korában elhunyt Daryl Bainbridge: az angol írónőt ötször jelölték a Man Booker-díjra, amit ugyan egyszer sem nyert meg, viszont a szintén komoly presztízzsel bíró Whitbread-díjat kétszer is megkapta Magyarul olvasható regényei: A varrónő; Egy Adolf Liverpoolban; Közelebb hozzád, Istenem (a Titanic éjszakája) Szintén 75 éves korában hunyt el Laurent Terzieff francia színész: olyan rendezők műveiben szerepelt, mint Claude Autant-Lara, Marcel Carné, Bu–uel, Rossellini, Pasolini, sőt Radványi Géza (Twelve Hours by the Clock) és Susan Sontag (Bröder Carl), s maga is dolgozott színházi rendezőként MARILYN MANSON FESTMÉNYEI Genealogies Of Pain címmel állította ki festményeit a bécsi Kunsthalle termeiben Marilyn Manson A 21 vízfestmény mozgó hátterét David Lynch korai rövidfilmjei adták - a zenész a rendező több mozifilmjében is alakított kisebb szerepeket ROSKILDE 40 ÉVES Gorillaz, Muse, Prince, Prodigy, Patti Smith, Tinariwen, Motörhead, Alice In Chains, Sick Of It All, Boban és Marko Markovic, Staff Benda Bilili, Kasabian - csak néhány név a hét végén lezajlott dániai Roskilde Festival fellépői közül Az 1971-ben indult fesztivál most ünnepelte 40 születésnapját, a 71 ezer hetijegy és a naponként 4000 napijegy az utolsó szálig elkelt CHARLES SAATCHI ADOMÁNYOZ Egy alapítványon keresztül a brit államnak adományozza gyűjteménye jó részét Charles Saatchi, az utóbbi évtizedek legjelentősebb brit magángyűjtője: a 25 millió fontra beárazott több mint kétszáz műalkotás együtt marad az impozáns és ezután is ingyen látogatható Saatchi Galleryben, mely a névadó igazgatása alatt működik tovább, visszavonulása után pedig a Museum of Contemporary Art London nevet veszi majd fel, és folytatja a kortárs művészet gyűjtését Az adományozás részletei még kidolgozásra várnak, de a kormány nyilatkozatban köszönte meg Saatchi nagylelkűségét, aki tavaly felajánlotta gyűjteményét a Tate Modernt vezető Nicholas Serotának is, de nem állapodtak meg, így az anyag önálló muzeális intézményként éli majd túl alapítóját Charles Saatchi egy gazdag bagdadi zsidó családban született, Londonban nevelkedett és végezte tanulmányait Fivérével, Maurice-szal 1970-ben alapította meg a Saatchi & Saatchi céget, mely másfél évtized alatt a világ vezető reklámügynökségévé vált - ő pedig híres műgyűjtővé, aki trendformáló hatású vásárlásaival főszerepet játszott számos színes egyéniség (Damien Hirst, Tracey Emin, Jake és Dinos Chapman, Grayson Perry), sőt az utóbbi évtizedek fiatal brit képzőművészete felfuttatásában 1985-ben megnyitott londoni galériája húsz év alatt olyan művészeknek adott teret, mint Donald Judd, Cy Twombly, Andy Warhol, Sol LeWitt, Frank Stella, Anselm Kiefer, Richard Serra, Jeff Koons, Sigmar Polke, Lucian Freud, Andres Serrano, Cindy Sherman, Kiki Smith, Tony Oursler, Duane Hanson, Thomas Ruff, Thomas Schütte, Alex Katz, Martin Kippenberger, Luc Tuymans A Saatchi-galéria 2008-ban megnyílt új épületében csoportos kiállítások mutatták be a kortárs kínai, közel-keleti és indiai képzőművészet izgalmas tendenciáit és a legújabb amerikai absztrakt festőket és szobrászokat ELHUNYT RUDOLF LEOPOLD A 85 éves korában elhunyt műgyűjtő a legnagyobb osztrák magánkollekciót halmozta fel, melynek több mint ötezer darabját 1994-ben, a becsült érték mintegy harmadáért eladta az osztrák államnak - így jött létre a bécsi múzeumi negyed egyik leglátogatottabb intézménye, a Leopold Museum, melynek igazgatója haláláig ő maradt A bécsi orvosegyetemen végzett Leopold 1947-ben kezdett képeket vásárolni Egon Schiele, Gustav Klimt és Oskar Kokoschka alkotásainak leggazdagabb gyűjteményét hozta össze, s főszerepet játszott Schiele művészettörténeti jelentőségének fölértékelődésében Az 1990-es évek végén éppen Schiele képei miatt került kínos helyzetbe, mert holokauszt-túlélők állítása szerint több olyan is akadt ezek között, amelyeket a nácik vettek el tulajdonosaiktól Per is lett a dologból Leopold mindvégig tartotta magát ahhoz, hogy nem vásárolt olyan művet, amelynek rabolt eredetéről tudomása lett volna SZARAJEVÓ, KARLOVY VARY, TRIESZT A 15 Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije - benne Fliegauf Benedek - döntése szerint Vladimir Perisic szerb-francia-svájci produkciója, az Ordinary People nyerte a fődíjat, a Szarajevó Szívét A katonai szervezet kegyetlenségéről szóló film főszereplője, Relja Popovic kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést, a legjobb női alakítást pedig a zsűri különdíjával is kitüntetett görög film, a Jorgos Lanthimos rendezte Kynodontas (Kutyafog) két főszereplője, Aggeliki Papoulia és Mary Tsoni vehette át A rövidfilmes zsűri külön említésre méltónak találta Kenyeres Bálint művét, A repülés történetét Több magyar alkotást hívtak meg a július 10-ig tartó Karlovy Vary-i filmfesztiválra: a Horizontok szekcióba Pejó Róbert Látogatását, a dokuk közé Nemes Gyula Letűnt világát, a még készülőben lévő produkciók közé Miklauzic Bence munkáját, A zöld sárkány gyermekeit A belga film újdonságainak szánt szekcióban kapott helyett Caroline Strubbe Hajdu Zoltán Miklós főszereplésével készített produkciója, az Elveszett személyek körzete A legjobb közép-európai rövidfilm díját nyerte el a trieszti Maremetraggio filmfesztiválon M Tóth Géza alkotása, a Mama . .

Trafik

chili&vanília - Sárgabarackos-mandulás clafoutis

Ez a desszert alapmű minden francia háztartásban, aligha akad háziasszony, aki ne készítene ilyet. Különböző gyümölcsökből készül az almától a szilváig, kedvére kísérletezhet vele mindenki, hangulattól és évszaktól függően.

Színház

Musical

Színház

Nem csudijó

Alan Jay Lerner-Frederick Loewe: My Fair Lady

"Az előadás dalait Varró Dániel friss, zseniális fordításában hallhatja a közönség" - tán restellni kéne a dolgot, de mi tagadás, számunkra ez a reklámízű mondat körvonalazta a Szegedi Szabadtéri Játékokon ígérkező My Fair Lady leginkább reményteljes mozzanatát.

Könyv

Könyv

Könyv

Az irodalom fogságában

Esterházy Péter: Esti

A tavaszi szél nemcsak vizet árasztott, hanem három kiemelkedő és a maga nemében különleges könyvet röppentett kritikusi asztalunkra.

Kultúra

Kultúra

Zsidónak lenni trendi - Fesztiválséta Krakkóban

Egyre többen jönnek a közösségi házba, mindenféle kitalált zsidó nagyszülőket emlegetve. Persze enélkül is szívesen látják őket, de ez jelzi: a zsidó kultúra reneszánszát éli. Hogy mégis hogyan jött létre ez a nem mindennapi, irigylésre méltó helyzet - ez még a világ (egyik) legnagyobb zsidó fesztiváljánál is érdekesebbnek tűnt.

Lélek

Lélek

"A kádat elvitték vasgyűjtésbe" - Frank Lászlóné Recski Katalin önkéntes tűzoltó

Legmagasabb elismerést, arany fokozatot értek el a kevermesi női tűzoltók a tavaly megrendezett nemzetközi önkéntes tűzoltó-olimpián, a csehországi Ostravában. Vezetőjüket, a 2100 lelket számláló Békés megyei község önkéntes tűzoltóparancsnokát pedig májusban emlékplakettel tüntette ki a Magyar Tűzoltószövetség. Frank Lászlóné Recski Katalin úttörőként lett önkéntes tűzoltó, később ott ragadt a mozgalomban. Beszterczey Judit

Sport

Sport

Egy radikális fogyókúra - Meggyűrűzött étvágy

Hatvan-nyolcvan kilót adnak le azok, akik a legdrasztikusabb fogyási módszert választva egy gyűrűvel leszűkíttetik a gyomrukat. Soha többé nem tudnak megenni bizonyos ételeket, miközben az éhségük megmarad a műtét után is.Gergely Zsófia A szerző az [origo] munkatársa

Sport

A ragadozó sebezhetetlenségéről - Hollandia-Brazília 2-1

Milyen csalóka is az emlékezet. Az 1974-es holland csapatra például úgy emlékszem vissza, mint a héroszok gyülekezetére, olyanok nekem, mint az Argonauták, akik végül nem kapták meg az aranygyapjút. Ehhez a képhez és az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy az NSZK-ban rendezett vb idején még csak hétéves rajongó voltam, akit a totális futball stratégiai és taktikai oldala helyett inkább Cruyff és Neeskens aurája és megállíthatatlannak tűnő lendülete nyűgözött le. Mélyi József

Tudomány

Tudomány

cyberhírek

ALANYI JOG Finnország a világ összes országa közül elsőként fektette le törvényben, hogy minden állampolgárának alanyi jogon jár a széles sávú internet A szabályozás július elsejével lépett érvénybe, és egyelőre egy megabites elérés biztosítását írja elő kötelezően az internetszolgáltatók számára ALKALMAZKODÁS A tibetiek alig háromezer év alatt alkalmazkodtak a magaslati életformához - derítették ki amerikai kutatók Ez az embernél valaha is megfigyelt leggyorsabb genetikai alkalmazkodás A tanulmány szerint a tibetiek és a síkvidéki hanok szétválása 2750 évvel ezelőtt történt POLIGLOTT Jobban kezeli a problémákat az, aki több nyelvet beszél - derítették ki nyelvészkutatók A többnyelvű emberek több szemszögből vizsgálják a problémákat, a nyelvtudás kreatívabbá teszi az embereket, és segít innovatív, eredeti megoldásokat találni GRAVITÁCIÓ Az Európai Ûrügynökség GOCE űrszondája végzett fő feladatával, a Föld gravitációs mezejének minden eddiginél aprólékosabb feltérképezésével Az átlagos nehézkedéstől való legnagyobb eltéréseket felfelé Izland környékén, lefelé Srí Lanka szigetétől délre mérték óRIÁSLAZAC Az óriáslazac lehet az első genetikailag módosított állat, amely étkezési célra kereskedelmi forgalomba kerül Környezetvédők szerint a természetesnél gyorsabban fejlődő GM-lazac veszélyt jelent a vadon élő lazacra ÖNMEGTARTÓZTATÁS Egy önmegtartóztató hónap beiktatásával majdnem felére lehetne csökkenteni az új HIV-fertőzések számát - állítják londoni kutatók, akik szerintkülönösen az erősen fertőzött afrikai országok számára jelentene nagy segítséget a szexmentes hónap Robothal A valódi halak által is befogadott robothalat készítettek brit tudósok A számítógéppel vezérelt robothal úgy mozog, mint egy igazi tüskés pikó Mivel gyakran elöl úszik, és az akváriumban elsőként merészkedik elő a rejtekhelyről, a többi hal különösen merésznek tartja, ezért hozzá igazodik Ha például irányt változtat, a raj is ugyanezt teszi A Leedsi Egyetem kutatói szerint a robothal lehetővé teszi, hogy tanulmányozhassák a halak csoportdinamikáját Jolyon Faria, a tanulmány vezetője hangsúlyozta: mivel a raj elfogadta a robothalat, felhasználhatják arra, hogy komplex helyzetekben figyeljenek meg egyes egyedeket, például agresszív, kooperáló, védekező vagy szülői viselkedés közbenKezdetben a tudósok attól tartottak, a halak a hamis egyedeket a szagukról felismerik A robothalat azonban teljesen elfogadták: ha a raj tagjai idegesek vagy különösen szokatlan környezetben találják magukat, a vezető műhalhoz igazodva viselkednek Viszont amint elkezdik kiismerni magukat, ismét önálló döntéseket hoznak Véres kütyük Nemzetközi mozgalom indult, hogy az elektronikai ipar kizárólag tiszta forrásból származó ásványi alapanyagokat használjon fel, mert Afrikában vér tapad a mobilok és laptopok alkatrészeiben használt fémekhez - adta hírül az Index a New York Times nyomán Miközben New Yorkban és Párizsban tömegek állnak sorba az Apple boltjai előtt, hogy megszerezhessék a legújabb iPhone-t, kongói hadurak tömegeket gyilkolnak meg, hogy megszerezhessék a kütyük gyártásához használt alapanyagokat A kongói polgárháború jelenleg a világ legvéresebb fegyveres konfliktusa, naponta átlagosan ezernégyszáz ember halt meg az elmúlt években A lázadó milíciák az ásványi anyagok árából tudnak fegyvereket venni, és ők irányítják a tantál, volfrám, ólom és arany kereskedelmét Civil szervezetek arra akarják rávenni a gyártókat, hogy lehetőleg Ausztráliából származó tantált használjanak, ne az afrikai milíciákat pénzeljék A véres alapanyagok ellen küzdő Enough Project szerint a telefonok árát csak fillérekkel növelné, ha ellenőriznék a beszállítói hálózatot Kalózpárt A Svéd Kalózpárt lett a Pirate Bay internetszolgáltatója, miután május közepén bírósági végzés kötelezte arra a tracker szolgáltatóját, hogy szüntesse meg az internet-szolgáltatást az elpusztíthatatlannak tűnő torrentoldal felé A párt a svéd alkotmányt kihasználva most arra készül, hogy további védettséget biztosítson a kalózoldalnak A fájlcserepárti aktivisták a parlamentbe bejutott kalózpárti képviselők mentelmi jogát kívánják felhasználni az akcióban Amíg a képviselők mandátuma tart, nem lehet büntetőeljárást indítani ellenük A torrentoldal megvédése mellett a kalózpárt keményebb akciókra is készül a távoli jövőben Büntethetővé kívánják tenni a nem kereskedelmi fájlcserélők és oldalak elleni szerzői jogi pereket, valamint az internetszolgáltatók elleni linkelési pereket A Svéd Kalózpárt terveinek megvalósítása előtt egy komoly akadály áll: el kell érnie a négyszázalékos parlamenti küszöböt a szeptember 19-i választásokon A tavaly júniusi európai parlamenti választásokon a kalózokat a szavazók hét százaléka támogatta Lehallgatás Az indiai kormány több nagy nyugati telekommunikációs céget keresett meg azzal a problémájával, hogy biztonsági kockázatokat jelentenek számára a titkosított és így nem lehallgatható kommunikációs szolgáltatásaik A Skype és a Gmail is szerepel a listán A hosszú élet titka Gének olyan mintázatát azonosították a Bostoni Egyetem kutatói, amely minden korábbinál nagyobb pontossággal mondja meg, hogy ki éri meg a századik születésnapját - még akkor is, ha más génjei betegségekre hajlamosítanák Már korábban is számos kutatócsoport azonosított rendkívül magas életkorral összefüggő génmintázatokat (genetikai markereket), most azonban két tudós több mint ezer száz vagy több éves embert vizsgált meg, majd a mintákat 1200 más személy génjeivel vetették össze, hogy a teljes emberi genetikai állományra, a genomra kiterjedő asszociációs vizsgálat segítségével gének olyan mintázatára bukkanjanak, amelyek gyakorta előfordulnak magas korúaknál A legtovább élő embereknek a rövidebb ideig élőkhöz hasonló, betegségekre hajlamosító génjeik is vannak, a hosszú élet lehetőségét rejtő gének azonban a jelek szerint felülírják ezek hatását Napjainkban minden hatezer emberből egy éri meg a századik születésnapját, a 110-et pedig hétmillióból egy . .

Tudomány

Dohány és adalék anyagai - Hajrá, FCTC?

Szigorodó ENSZ-szabályok, tiltakozó termelők, állítólagos ellenző kormányreakció - dohányügyben még sok a bizonytalanság, az viszont biztos, hogy vajmi keveset tudunk arról, mit is kevernek napi füstölnivalónkba. Barotányi Zoltán