chili&vanília - Szumák, szumák

  • .
  • 2010. július 15.

Trafik

Néha arról ábrándozom, milyen izgalmas lenne egy gasztronómiai időutazás. Vajon milyen volt a savanyú, amikor még nem volt citrom, a sós, amikor még mindent garummal (erjesztett halszósz) sóztak, vagy az édes, amikor a cukor sem az volt, ami ma.
A citrom hiányát például egészen drámaiként élném meg, el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet nélküle főzni. Pedig itt volt például a szumák, amelyet savanyításra használtak. Ez a meggybordó fűszer, amely valójában a cserszömörce bogyója, az arab-török konyhában ma is meghatározó alapanyag, de a világ néhány más konyháján is előfordul: Indonéziában például sűrű savanyú kivonatot készítenek belőle és zöldségcurrykhez adják. Az indián őslakosok dohánnyal keverték a levelét vagy limonádéhoz adták. Törökországban igen gyakori, itt halételeket, salátákat savanyítanak vele, és a kebabok mellé érkező hagymaszeleteket is megszórják vele, amitől gyönyörű rózsaszínűek lesznek. Iránban rizspiláfra kerül, Jordániában (és más arab országokban) a za'atar nevű fűszerkeverékbe.

Szumák kapható itthon a közel-keleti és török élelmiszereket árusító üzletekben (Culinaris, Ázsia, Keleti Élelmiszerek boltja - pl. a Lehel piacon), ismerkedéshez elég egy kisebb csomag. Kipróbálásához ajánlom például az alábbi három gyors és egyszerű receptet.

Szumákos-meggyes limonádé: Lábasban felforralunk fél liter vizet. Hozzáadunk 20 dkg cukrot, 25 dkg kimagozott meggyet, egy citrom levét, két evőkanál őrölt szumákot és néhány szem zöld kardamomot. Összeforraljuk, majd leszűrjük. Teljesen kihűtjük. Jéghidegen, szódavízzel felöntve, citromkarikával kínáljuk. Rózsaszínű, nagyon frissítő.

Fattoush (libanoni saláta pitachipsszel): Ezt a salátát eredetileg azért találták ki, hogy a megmaradt, kiszáradt pitát értelmesen tudják felhasználni. A zöldségek összetétele szezontól és hangulattól függően változhat. A pitát nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, megkenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben ropogósra sütjük (vagy forró olajban kisütjük). Felkockázott uborkát, paradicsomot, felkarikázott újhagymát, salátaleveleket összeforgatunk finomra aprított petrezselyemmel, mentával, olívaolajjal és őrölt szumákkal. A pitachipset a tetejére szórjuk.

Szumákos-szezámmagos rántott csirke: A bundához friss, házi zsemlemorzsát összekeverünk egy evőkanál őrölt szumákkal, reszelt citromhéjjal, durvára vágott, sótlan pisztáciával, szezámmaggal és reszelt parmezánnal. A csirkemelldarabokat hagyományosan liszttel, tojással panírozzuk, majd a fűszeres bundába forgatjuk. Forró olajban (vagy tisztított vajban) elősütjük, és 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk