Szumák kapható itthon a közel-keleti és török élelmiszereket árusító üzletekben (Culinaris, Ázsia, Keleti Élelmiszerek boltja - pl. a Lehel piacon), ismerkedéshez elég egy kisebb csomag. Kipróbálásához ajánlom például az alábbi három gyors és egyszerű receptet.
Szumákos-meggyes limonádé: Lábasban felforralunk fél liter vizet. Hozzáadunk 20 dkg cukrot, 25 dkg kimagozott meggyet, egy citrom levét, két evőkanál őrölt szumákot és néhány szem zöld kardamomot. Összeforraljuk, majd leszűrjük. Teljesen kihűtjük. Jéghidegen, szódavízzel felöntve, citromkarikával kínáljuk. Rózsaszínű, nagyon frissítő.
Fattoush (libanoni saláta pitachipsszel): Ezt a salátát eredetileg azért találták ki, hogy a megmaradt, kiszáradt pitát értelmesen tudják felhasználni. A zöldségek összetétele szezontól és hangulattól függően változhat. A pitát nagyobb falatnyi darabokra vágjuk, megkenjük kevés olívaolajjal, és 200 fokos sütőben ropogósra sütjük (vagy forró olajban kisütjük). Felkockázott uborkát, paradicsomot, felkarikázott újhagymát, salátaleveleket összeforgatunk finomra aprított petrezselyemmel, mentával, olívaolajjal és őrölt szumákkal. A pitachipset a tetejére szórjuk.
Szumákos-szezámmagos rántott csirke: A bundához friss, házi zsemlemorzsát összekeverünk egy evőkanál őrölt szumákkal, reszelt citromhéjjal, durvára vágott, sótlan pisztáciával, szezámmaggal és reszelt parmezánnal. A csirkemelldarabokat hagyományosan liszttel, tojással panírozzuk, majd a fűszeres bundába forgatjuk. Forró olajban (vagy tisztított vajban) elősütjük, és 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Zöldsalátával tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com