Kulthírek

  • .
  • 2010. július 15.

Trafik

FILMRESTAURÁCIÓ INDIÁBAN 6,6 millió rúpiát, azaz több mint 140 millió dollárt szán az indiai kormány filmritkaságok, köztük bollywoodi némafilmek restaurálására. A Times of India szerint a köz- és magánarchívumokban romló játékfilmes örökség megóvása mellett gondot fordítanak a Gandhit, Nehrut és az ország függetlenségi harcának más vezetőit megörökítő mozgóképes dokumentumokra is.
Összesen 2500 címről van szó, közülük csaknem 1500 némafilmről.

NÉMET IRODALMI DÍJAK Reinhard Jingl személyében megnevezték a legrangosabb német irodalmi elismerés idei nyertesét: az 57 éves berlini regényíró október 23-án Darmstadtban veheti át a Büchner-díjat és a vele járó 40 ezer eurót. A város keleti felében született Jingl első regénye (Mutter Vater Roman) nem marxista történelemfelfogása miatt csak 1990-ben jelenhetett meg. Öt évvel későbbi, Abschied von den Feinden című regényéért Döblin-díjban részesült.

Másnap Lübeckben Christa Wolf is jelentős elismeréssel és szép összeggel gazdagodhat: a több magyarul is olvasható regényt (Kettészelt ég; Ki volt Christa T.?; Üzemzavar: egy nap hírei - Csernobil; Kasszandra) jegyző írónőnek ítélték a 25 ezer euróval dotált idei Thomas Mann-díjat.

50 ÉVES A TWIST Philadelphiában ingyenes koncerttel ünnepelte meg a 68 éves Chubby Checker élete első világslágere, a The Twist megjelenését: a kislemez (egyébként egy Hank Ballard-szám feldolgozása) világszerte táncőrületet indított el. Ma már fel sem tűnik, de - a mozdulatokon túl - a twist fő újítása az volt, hogy a táncoló pár tagjai nem érintették egymást.

KARLOVY VARY: A NYERTESEK A spanyol Agusti Vila alkotása, a La mosquitera nyerte a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztivál fődíját, a zsűri különdíját pedig a cseh Jan Sverák filmje, a Kuky se vrací. Kristály Glóbuszt vehetett át életművéért az orosz Nyikita Mihalkov és a cseh Juraj Herz.

MEXIKÓ, MEXIKÓ Habár valójában 1907. július 6-án született, de hogy még közelebbi kapcsolatba helyezze önmagát az 1910-es mexikói forradalommal, születése évét is inkább 1910-re datálta utólag Frida Kahlo - a művészetéért rajongó utókornak így két alkalma is teremtődött születése 100. évfordulójának megünneplésére. A 2007-esen már túl vagyunk, most pedig Berlinben rendeztek neki nagyszabású retrospektív tárlatot. A Martin-Gropius-Bau augusztus 9-ig nyitva tartó kiállításán több mint 150 festménye és rajza tekinthető meg a róla és családjáról készült fotókkal együtt - két hónap alatt már több mint 150 ezer látogatót regisztráltak. Ilyen nagyszabású Kahlo-retrospektív eddig soha nem jött össze: sikerült egy tető alá hozni a félig német származású festőnő műveinek két legnagyobb magángyűjteményét és számos mexikói és észak-amerikai múzeumi darabot, melyek Berlin után a bécsi Kunstforumban láthatók majd.

Kahlo műveivel párhuzamosan, ugyancsak a Martin-Gropius-Bau termeiben Teotihuacan - Mexikos geheimnisvolle Pyramidenstadt címmel október 10-ig páratlan kiállítás látható Közép-Amerika legrégibb és legnagyobb ősi városáról. Az UNESCO világörökségi listáján lévő Teotihuacan és a kétezer éves azték kultúra gazdagságát több mint 450 tárgy reprezentálja, zömük most látható először Európában. A kiállítás kurátora, Felipe Solís Olguín csak az előkészítésben vehetett részt: a legtöbb tárgyat kölcsönző mexikóvárosi Museo Nacional de Antropología igazgatója tavaly, hetekkel az anyag ottani bemutatása előtt, 65 éves korában elhunyt. (Illusztrációinkon a két kiállítás plakátja, rajtuk Frida Kahlo önarcképe és egy i. sz. 300-550 között, türkiz, amazonit, obszidián és kagylóhéj felhasználásával készült maszk.)

Mexikó idén kettős jubileumot ünnepel: az ország függetlenségi háborúja 1810-ben, a Frida Kahlo kapcsán említett forradalom 1910-ben tört ki. Ez utóbbi egyik vezetője, Emiliano Zapata emlékét idézi fel a mexikóvárosi Museo Nacional de Historia Zapata en Morelos című kiállítása. Zapata Morelos tartományban született, s itt is ölték meg ellenségei: tárgyalásra hívták, és agyonlőtték. A kiállításon a róla - életében és azóta - készült képek mellett megtekinthető az emblematikus sombrero is, melyet halálakor a parasztvezér viselt.

ANNE FRANK KÉPREGÉNYEN Az amszterdami Anne Frank-ház képregény formában megjelentette Anne Frank naplóját: szövegét Sid Jacobsen írta, Ernest Colon rajzolta. Az amerikai páros nevéhez fűződik a New York-i terrortámadás grafikus verziója, a The 9/11 Comission Report is. A holland és angol kiadást német, francia, spanyol és olasz követi majd. A német koncentrációs táborban elhunyt holland zsidó kislány történetének képregényesítésével kortársait, a mai 13-14 éveseket célozzák meg. A második világháború és a holokauszt oktatásában már sikerrel alkalmazták Eric Heuvel képregényeit is.

VÖRÖS PAVILON Élete első nagy-britanniai munkáját készítette el napjaink egyik legismertebb építésze, Jean Nouvel - igaz, ez is csak ideiglenesen áll a londoni Hyde Parkban. A londoni buszok és telefonfülkék hagyományos piros színét a gyönyörű zöld környezetben visszajátszó Vörös Pavilon a nyári hónapokban kávéházzal, előadóteremmel, sakk- és pingpongasztalokkal várja a vendégeket, október 17-ig - ingyen. Az idén 40. évfordulóját ünneplő Serpentine Gallery immár tíz éve nyaranta ideiglenes pavilont állít fel ezen a helyen: a sort 2000-ben Zaha Hadid nyitotta, majd Daniel Libeskind, Toyo Ito, Oscar Niemeyer, Olafur Eliasson, Frank Gehry és mások után kapott lehetőséget a francia építész (a korábbi épületek is megtekinthetők a serpentinegallery.org honlapon). Nouvel épületével egy időben nyílt meg a Serpentine Gallery nyári kiállítása: Les archives du coeur címmel a francia Christian Boltanski installációja látható augusztus 6-ig: a látogatók saját szívhangjuk helyszíni rögzítésével gazdagíthatják a művész szívhangarchívumát.

Figyelmébe ajánljuk