étel, hordó - FIKTÍV

  • .
  • 2008. április 10.

Trafik

Nekünk nyolc, bár a Kicsi Tysonnak vagy Szomjas Györgynek puhány lenne ez a környék, ahogy Faházi asztaliteniszezőnek a tükörszoft.

Nekünk nyolc, bár a Kicsi Tysonnak vagy Szomjas Györgynek puhány lenne ez a környék, ahogy Faházi asztaliteniszezőnek a tükörszoft. Nem mintha nem láttunk volna markecolást erre, a Krúdy Gyula utcában, mégis ez már Nyugat-Józsefváros.

Reggelig sorolhatnánk az itt sorakozó helyeket, némelyiket megénekeltük (Darshan, Zappa), másokat nem (Leonardo, Nothin' But The Blues), de az utca mindig tartogat meglepetést, az itteni étterem- és kocsmanevek állandóan változnak, s ezzel együtt a létesítmények is.

Legutóbb (?) az egykori "Kis Darshan" kávézót gondolták újra, s így lett belőle pub. A Fiktív elnevezés azt sejteti, hogy a kedves vendég gondoljon bármire (mi ezt tettük), úgysem azt kapja.

Csakhogy mégis azt kapja.

A Fiktív pontosan olyan, amilyennek manapság egy "új" helyet elképzelhetünk. Japános egyszerűség, szögletes formavilág. A láthatóan minőségi bútorok természetesen fából, az ülőalkalmatosságok bőrből, kiegészítőnek pedig titánosan hideg fém. A puritán közeget - lévén pub - két, nagyméretű LCD-televízióval (Bajnokok Ligája!), valamint a legnevesebb ír sört reklámozó (újragyártott) régi plakátokkal próbálták feldobni. De akad néhány viccesnek szánt saját alkotás is: a Koltai Róberttel erőszakoskodó ávéhást ábrázoló fotóra például azt írták: "Így járt, aki az 50-es években egy Fiktív programot akart csinálni", a Churchillről készült színes rajzra pedig azt - el sem hiszszük -, "Fiktív's Churchill".

Az egykori tanúk visszaemlékezése alapján a belbecs nem mérhető az elődhöz ("Az sokkal szebb volt"), ellenben most galéria is van. Szintén merő elegancia - az egyik sarokban ejtőzőrészleg bőrfotelekkel -, bár a kerítésként szolgáló fémhuzalok leginkább a villanypásztort juttatják az eszünkbe. Csak azért sem kérünk marhát.

A kedves és szerény felszolgáló hölgy kedves és szerény étlapot tesz elénk, ráadásul - 21.30-kor! - a napi ajánlatról sem feledkezik meg. Mi azonban rögtön elfelejtjük, s inkább a fokhagymás bagettel kiegészített avokádókrémre (990 Ft) szavazunk. Szemre, de ízre is inkább padlizsánkrémnek tűnik, ám ez utóbbiban a túlzottan aromadús bagett lehet a ludas. Persze finom, de éppen az a pikáns mellékhatás marad el, ami az avokádó legfőbb erényének tekinthető. De a roston sült juhsajt (1390 Ft) sem olyan, amilyennek látszik. Lehet, hogy a sejtelmes világítás az oka, de elsőre bundáskenyérnek tűnnek a szeletek. Viszont itt már tökéletes ízekkel találkozhatunk. Sőt, annál is többel - a vagányul ízesített saláta miatt.

A est fénypontjának a rizsgombócos, kapros, rákragus lazacsteak (2500 Ft) ígérkezik. Félünk, naná, hogy félünk, a Tesco-fagyasztottól, de hál' istennek a derekas rózsaszín vízipárduc annyira szép, hogy fel sem merül bennünk a kétely. Csak mintha valami baj lenne a szemünkkel: a rákragut gombás szósznak, a rizsgombócot meg medicinlabdának látjuk. De a nyelvünk már nem csap be: rég voltunk ilyen elégedettek. A végső csapást a krémes tortapalota méri ránk, amit édes befejezésre (790 Ft) kereszteltek. A cukrászdaméretű finis után már csak a csillagokat látjuk. Meg a kijáratnál az újabb vicces alkotást. Mogorva férfi mered ránk előretartott mutatóujjal. A felirat: "Fiktív is watching you!" Ezután ki merne rosszakat mondani?

Figyelmébe ajánljuk