Tartalom

Narancs XX. évf. 15. szám (2008-04-10)

Publicisztika

Eörsi Mátyás

Publicisztika

Becsukva, de nem kulcsra zárva

A bukaresti NATO-csúcsról

A múlt héten NATO-csúcs volt Bukarestben, de erre Magyarországon jószerivel senki rá se bagózott. Sem az Országgyűlés, sem a sajtó - ennyire köldöknéző ország lettünk. A nemzetközi sajtó hetek óta címlapon latolgatta a csúcstalálkozó esélyeit, Magyarországon azonban alig volt olyan politikai napi- vagy hetilap, amely a bulvárhíreken túl elemzésre méltatta volna az eseményt. A NATO-csúcs előtt leginkább logisztikai híreket olvashattunk: Bukarest utcái kiürülnek, antiglobalista tüntetők várhatók, Ferihegy is szerepet kap.

Publicisztika

Van benne tartás

Magyar Narancs, 2008. március 13. Tisztelt Szerkesztőség! Dicséretes dolog, hogy a természettudományos ismeretterjesztést a Magyar Narancs is fontosnak érzi, mert erről nem lehet eleget beszélni.

Publicisztika

Ott a vonal, vigyázz!

A belül részletezett hétfői - Hollán Ernő utcában celebrált - flashmob és ellenflashmob rendezvénynek akad néhány tanulsága, amit érdemes tán eszünkbe vésni. Például milyen jó, hogy ilyen sokan megtudhatták, hogy mi a bánat az a flashmob. Bár Tomcat (és szűkebb házanépének) soros akciója a spontán, látszólag értelmetlen célokból realizálódó, villámgyorsan létrejövő és hamar feloszló csődület fogalmának csupán részben felelt meg, amennyiben csak a közjó szempontjából számított értelmetlennek, sőt. Amúgy nyilván beleillik a celebbé pumpált elmebeteg médiahackre épülő önépítő stratégiájába, s némi reklámértékkel is bír, hisz nagy számban értesülhetett a publikum például arról, hogy létezik egy Hungarica nevű "hazafias" zenekar: koncertjegyeikért íme, máris "ölik egymást a népek".

Publicisztika

A saját út

Bár a kormányválság óta a két leggyakrabban használt szószerkezet az "előre hozott választás" és a "kétharmados Fidesz-többség", a nagyobbik ellenzéki pártról alig esik szó mostanában. (Nota bene: mintha mindenki magától értetődőnek tekintené, hogy a népszavazás 3,3 millió igenszavazója az utolsó szálig Fidesz-szavazó is. Holott körülbelül annyira az, amennyire a 700 ezer nemszavazó mind SZDSZ-támogató.)

Egotrip

Csodakedd, rémszerda

Egotrip

Shakespeare és az egyszeregy

"Nem tudja itt Shakespeare az egyszeregyet." Stop. Newton nem tudja! Shakespeare "elfelejtett angolul". Ha Kosztolányit idézek, legalább pontosan. Csoda-e akkor minden bajom?

Pálya a magasban

Egotrip

Szegény Emily Davison

1913. június 19., csütörtök, kora délután. A Royal Ascot harmadik napja - Ladies' Day. A lovak már teljesítették a Gold Cup két és fél mérföldes távjának nagyobb részét, amikor a célegyenes előtti kanyarban különös szerzet bukkan fel a pályán. Egyik kezében régimódi, hatlövetű revolver, a másikban a szüfrazsettek lila-zöld-fehér zászlaja. Harsány "Állj, vagy lövök!" kiáltással célba veszi az élen futó Traceryt, de mielőtt kibiztosíthatná fegyverét, a ló már át is robog rajta. Albert Whalley zsoké nagy ívben elrepül, de komolyabb baja nem esik, Tracery felbukik, de lábra kap, és lovasa nélkül is célba fut. A közelben lévő nézők - néhány ezren - elindulnak, hogy helybenhagyják az útonállót, de aztán nem bántják, látván, hogy a munkát a lovak már elvégezték.

Belpol

Belpol

Az SZDSZ a koalíciós válságban - Ágytól, asztaltól

Bár az SZDSZ küldöttgyűlése még nem hagyta jóvá, és a miniszterek, államtitkárok távozása is csak e hónap végén hatályosul, "az SZDSZ kilépett a koalícióból" szófordulat a lehetőségekhez képest híven írja le a helyzetet. A koalícióból ki van lépve. Hogyan történt, és mi vár rájuk ott, ahová ki van lépve?

Belpol

A Kogart vitatott állami dotációja - Sokat a sokhoz

Szakmai körökben nagy vihart kavart, hogy a kultuszminisztérium sok millió forinttal támogatja a Kovács Gábor bankár által alapított Kogartot. A szaktárca egy máshol életképes finanszírozási modellel próbálkozik, de ahogyan teszi, annak nincs sok köze az eredeti szisztémához.

Belpol

Náci és antináci demonstráció a Hollán Ernő utcában - "Több százan leszünk"

Amikor reggel megjön az első körlevél, még azt gondolom, hogy ez a rendőrség dolga, vagyonvédelmi ügy, ha jól értem, valami boltot kéne megvédeni. A hír úgy szól, hogy Tomcat és bakancsos barátai délután demonstratív jegyvásárlás céljából ellátogatnak abba az újlipótvárosi jegyirodába, ahonnan szerintük sűrű fasisztázás közepette kidobtak egy lányt, aki egy nemzeti érzelmű zenekar koncertjére akart két hete jegyet venni. Az esetet a lány név nélkül teszi közzé az interneten, de ez is épp elég. A boltosok teljesen másként emlékeznek, de a szélsőjobbon nem vesződtek próbavásárlással: a Hollán Ernő utcai kirakatot a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg nevű zombikommandó (ami több hasonló támadást és Csintalan Sándor összeverését is elvállalta) a múlt héten egy Molotov-koktéllal kínálta meg.

Belpol

Alternatív zsidó mozgalmak - Önépítkezés

Elég a szorongásból, zsidónak lenni igenis vidám dolog - mondja az urbánus zsidók új generációja. A nemzedékváltás, az életmód változása, az új közösségi formák terjedése nemcsak a diskurzust változtatta meg, de a zsidó közélet és intézményrendszer megújulása iránti igényt is felerősítette.

Belpol

Felügyeleti eljárás a MÁV ÁBE ellen - Kárrendezés

A PSZÁF április 8-i hatállyal lényegében befagyasztotta a MÁV ÁBE kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) üzletágának üzemszerű működését. Az egyesületnek tilos új ügyfeleket akvirálnia, a tartalékhiányos állományt át kell adnia egy másik biztosítónak, és a következő közgyűlésen a vezérigazgatónak is mennie kell.

Konrád György író a koalíció válságáról és a magyar politikáról

Belpol

"Hogy mindenki előálljon a saját arcával"

A minap múlt 75 éves - de nem születésnapi interjút készítettünk vele. Megtapasztalta a fasizmust, a sztálinizmust, a kádárizmust, a demokráciát, reformereket és önkényurakat látott felemelkedni és elbukni. A demokratikus ellenzék egyik főalakja 1991 után aktív kívülállóként, a maga eszközeivel és tekintélyével sokat tett a szocialisták és a liberálisok együttműködésének megkönnyítéséért. Mit gondol most, amikor e hosszú szövetség meginog?

Külpol

Külpol

Előre hozott választások Olaszországban - Ha lesz, nem lesz

A választási csatározások rendre tartogatnak meglepetéseket a résztvevők és a jámbor megfigyelők számára egyaránt. Ám hogy egy kampány hajrájában bizonytalanná váljon a szavazás dátuma, s hogy a legdühödtebb viták a szavazólapok külalakja körül dúljanak, az alkalmasint még az oly szeszélyes pártpolitikával megáldott Olaszországban is példátlan fejleménynek látszik.

Trafik

Trafik

étel, hordó - FIKTÍV

Nekünk nyolc, bár a Kicsi Tysonnak vagy Szomjas Györgynek puhány lenne ez a környék, ahogy Faházi asztaliteniszezőnek a tükörszoft.

Trafik

csontzene - Hiába itt Cicero?

A múltkor a fizetőpincér Quintilianuson nevelkedett szóáradata miatt nem volt alkalmunk elmondani az új ceterum censeót, most gyorsan az elején sort kerítünk rá: azonnal tegyenek ki hamutartókat a Zeneakadémia hátsó bejáratához, ahol ezek hiányában a dohányzó úri közönség kénytelen telerondítani az utcát!

Képzőművészet

Képzőművészet

Jó hír, rossz hír - Babel Méd Music

Alig öt hónapja, a tizenharmadszorra megrendezett WOrld Music EXpóról tudósítva jeleznem kellett a koncertszervezők és lemezkiadók globális aggodalmait: a schengeni térségen kívül eső országok elmacerásodó vízumügyei, a muzulmánok iránti makacs gyanakvás, illetve a digitális robbanástól drasztikusan megroskadó lemezbiznisz jó kis fejtörést eredményezett. Többek arra kényszerültek, hogy lehúzzák a redőnyt, mások pedig csak alapjáraton - cédék helyett inkább a letöltések mezején - zümmögtek tovább.

Zene

Zene

Két sima, egy fordított - James M. Cain három regénye

Regényt valahogy úgy kell kezdeni, ahogy James M. Cain teszi - állapíthatják meg elégedetten a gyakorlott olvasók, akik döntésüket nem bízzák a véletlenre, valamint nem hisznek el mindent a fülszövegíróknak (vagy a kritikusoknak), ezért a biztonság kedvéért vásárlás előtt belelapoznak a kiválasztott kötetekbe. Igaz, őket persze az sem fogja meglepni, hogy az író három legfontosabb regénye (a világhírű, nálunk is jól ismert A postás mindig kétszer csenget, valamint a magyarul most először megjelenő Dupla vagy semmi és a Mildred Pierce) minden látszat ellenére mennyire különbözik egymástól.

Zene

Denevér, hattyúdal - Bauhaus: Go Away White (Lemez)

Éppen huszonöt éve szűnt meg, vagy ha úgy tetszik, hullott tetszhalálba a posztpunk/new wave/gothic rock univerzum egyik alapzenekara, a Bauhaus - most állítólag végleg az enyészetnek adják magukat, de azért úgy döntöttek, nem tűnnek el nyom nélkül.

Zene

Azonnal hat - R.E.M.: Accelerate (lemez)

Egészen kevés kulcsfontosságú zenekar van a rocktörténelemben, amely még huszon- vagy harmincakárhány év után is képes a megújulásra. Az újjászületés fogalma hordoz magában valami gyanús, az aktuális lemez megjelenéséhez időzített marketingtartalmat - mégis, időről időre akad olyan rockdinoszaurusz, amely a halványabb próbálkozások után ismét elő tud állni újnak ható anyaggal. A kilencvenes években a Depeche Mode és a U2 volt ilyen, ám ha a kétezres évekből kellene rábökni efféle zenekarra, akkor már kissé zavarba jönnénk. Az R.E.M. szerencsére még időben jelentette meg új lemezét.

Zene

Későn érők - Fatih Akin: A másik oldalon (film)

Még hogy trilógia, ugyan már! Odaát, az interjúban is pedzik, és a rendező még tán el sem készült előző, nemzetközi hírt és nevet hozó munkájával, a Fallal szembennel, amikor bejelentette: trilógia lesz ez, szerelem, halál és ördög. Az ördögöt! Hősünk tipikusan az a rendező, aki mindig ugyanazt a filmet csinálja, tehát sorban a harmadiknál trilógiát zár, a negyediknél már - keressék meg az idegen szavak szótárában. És egyik sem halálról, mind egy halál előtti állapotról, a hazatérésről szól. S milyen hazatérésről? Nos, némileg álságosról. Vissza oda, ahol addig csak a nyári iskolaszünetben, ahol csak rokonlátogató útlevéllel, ahol csak turistaként azelőtt. Oda, ahol valósággá leszen minden nosztalgia, vissza a serdülőkorba, vissza gyereknek, amikor még sokat van az ember kinn az utcán, amikor sokat éri a levegő. És van a közelben tó, esetleg tenger.

Zene

Papírmúzeum - Aby Warburg Mnemosyné-atlasza (kiállítás)

Aby Warburg 1924-től haláláig, 1929-ig dolgozott legendás képatlaszán, s természetesen befejezetlenül maradt, hiszen egy ilyen tervet nem lehet befejezni. Talán éppen ez a belátás fordította a nagy magántudóst egy olyan műfaj felé, amelynek adekvát technikai feltételei is csak jóval később, a számítógép feltalálásával jöttek létre, teoretikus jelentőségét pedig az utóbbi évtizedekben kezdik általánosítani. Mindaddig minden szabályszerű tanulmányát, előadását egy hatalmas program, pontosabban egymásba illeszkedő nagy kutatási területek töredékének tekintette, s amikor az I. világháború végétől tartó súlyos mentális betegségéből kigyógyult, és visszatért témáihoz, akkor ezek összegzésére egy eleve és szükségképp töredékes, variábilis formát talált, amelynek képelemei kicserélhetők, átrendezhetők, folytathatók és kiegészíthetők - mintegy a tudományos teljesítmények sorsát szimbolizálva.

Zene

A király meze (Építészet)

Hátát a Pesti Vigadónak vetve, az Elizélt Palota becenevű irodaház, hajdani ORI-székház helyén épült fel nemrég a Vörösmarty 1 projektnéven futó vegyes funkciójú objektum. Nem korszakos jelentőségű remekmű, de mintha tudna valamit, amire nekünk, az építészet célközönségének, szükségünk van.

Film

Film

Mindenki ezerrel - Patrycia Ziólkowska színésznő

Játszott Akin egyik korábbi filmjében, a Solinóban is. Most, A másik oldalon-ban egy helyét keresgélő, de nem igazán találó 30 körüli nőt ad, aki beleszeret egy problémás török lányba. A művésznő a Szemrevaló című német filmhéten járt Budapesten, akkor beszéltünk vele.

Film

Magyarázza a halál! - Fatih Akin filmrendező

Németország helyben és világszerte legnézettebb filmkészítője. A Fallal szemben rendezőjének új filmjét megjelenésünk napjától játsszák a magyarországi mozik. A másik oldalon egy érzelmes utazás, mely a halálról és a megbocsátásról szól. A Hamburgban élő rendezővel telefonon beszéltünk.

Film

"Egy szerelem vitt engem Párizsba" - Hanna Schygulla színésznő

Fassbinder múzsájával, a Lili Marleen, a Maria Braun házassága, a Berlin Alexanderplatz, a Petra von Kant keserű könnyei, az Effi Briest, A postakocsi vagy a Werckmeister harmóniák 64 éves sztárjával a Taorminai Filmfesztiválon beszéltünk, ahol életműdíjat vett át. E héttől A másik oldalon című Fatih Akin-filmben látható nálunk.

Gasztro

Gasztro

Piac-kutatás - A katedrálisok kora - A Budapesti Vásárcsarnok

Ha múltkori elragadtatásunkban a Skála-piacot a kulinária székesegyházaként ünnepeltük, ezzel mintegy kimerítve a felsőfok felsőfokát, akkor a Nagycsarnok komoly feladat elé állít bennünket; tovább kell emelnünk a téteket: felettünk a csillagos ég, és a gasztronómiai törvényhozás bennünk. A gasztronouta tehát nehéz helyzetbe hozta magát; akárha egy Móricz-nagyregényt az európai irodalom magányos csúcsaként tájolt volna be, mielőtt az Anna Karenináról értekezett. A Mátyás-templomról zengett ódákat, mielőtt a kölni dómot tárgyazta. Palestrináról beszélt, Bach előtt. Stb. "A gótikus katedrálisok kőből faragott eposzai művészi felfogásban és szellemi felépítésben sokkal közelebb állnak a középkor legnagyobb költeményéhez bármi másnál azok közül, amiket az Isteni színjáték irodalmi előzményeként szokás emlegetni. Mindaz, ami az akkori emberiség számára múltban, jelenben és jövőben jelentős volt, e katedrálisokban az érzéki világot a győzedelmesen meghaladó, túlvilági kapcsolatokra épülő szellemi egységbe illeszkedik" - írja a nagy művészetfilozófus, Max Dvorák.

Lélek

Lélek

Holland temetés - Változó igények

Az elmúlt évtizedek két legfontosabb holland társadalmi változása az individualizálódás és a multikulturális vagy inkább multietnikai jelleg erősödése. Az előbbi az egyén önrendelkezés, illetve önkifejezés iránti vágyából, az utóbbi a bevándorlók számának drasztikus növekedéséből táplálkozik. A két jelenség - mint e rövid írásból kiderül - ma már a temetőkben is él és virul.

Tudomány