étel, hordó - Hotel Aquarell - Cegléd

  • .
  • 2011. július 21.

Trafik

Szolnok felé visz az utunk, és - mint mindig - most is kérdőjelet formázunk Pilist elhagyva. Miért nevezik így ezt a települést, amikor a hegységként és a nemzetcsakraként ismert névrokon épp az ellenkező irányban és oldalon van? Tulajdonképpen Budán - mondhatnánk és mondjuk is, de ekkor már Cegléd külvárosában járunk, amit viszont Budai útnak neveznek.
Erről is sok minden eszünkbe juthat: nagyképűsködés (minden út Budára vezet), sértegetés (hé, paraszt stb.), de egyvalami biztosan nem, hogy Cegléden vagyunk. Ha ugyanis ezt a városnevet halljuk, azt sem mondhatjuk, hogy "álmos". Inkább azt: alszik.

Mindez azért kívánkozik ide, mert a négycsillagos, masszázsolajjal és termálvízzel folyó szálloda, a Hotel Aquarell papíron ceglédi, földrajzilag a Budai úthoz tartozik. Akárcsak a hatalmas, csúszdaparkos strandkomplexum.

A szálloda étterméről először azt gondoltuk, hogy kizárólag a félpanziós svédasztalos vendégek kedvében szeretne járni, ám az Aranyhegynek nevezett különterem ebédidőben a la carte szolgáltatást nyújt külsősöknek is. Belső kialakítása éppen olyan, amilyet egy hazai szállodában a négy csillag jegyében szokás: domináns barna és fehér színek, a falon nem véletlenül nem jegyzett kortárs alkotók művei, vakító abroszok és - hétköznap délután vagyunk - zavarba ejtő üresség. Azonban a felszolgáló hölgy hihetetlenül kedves, az étlap tele meglepetéssel. A fehérborban pácolt mangalicasonkás welcome-falat csodás nyitány lehetne, ha nem toastkenyér lapulna a kosárban, de a zöldborsóleves (720 Ft) minden ízében telitalálat, és nem csak azért, mert friss alapanyagból készült: különlegességként ún. kolbászchipset is tettek bele, ami nagyon feldobja. Akárcsak a harcsafilét (2590 Ft) a túróval töltött házi derelye. A szokásos halfalatokat aranyozza mesebelivé, ami annyira hatásos, hogy sorolni kezdjük három kívánságunkat. A negyedik a túróhabos rétes ribizlivel (1100 Ft) - elsősorban a kreativitás és a könnyedség miatt -, az ötödik pedig csak ennyi: legyen az összes strandunk közelében hasonló vendéglátóhely.

Figyelmébe ajánljuk