Asztalunk (s részben a galéria fala is) barna csomagolópapírral van lefedve, s ez a fesztelenség szinte csábító: egyél le, ingerkedik a kérészéltű abrosz, s mi nem tudunk ellenállni. Barátságos kiszolgálónk - vagy bájos Hébénk, mint Mikszáth mondaná - derűsen nyugtázza polgári neveltetésünk látványos fogyatékát, s éppily felszabadult mosoly telepszik az ajkára akkor is, amikor a galéria másik rakoncátlanja, egy három év körüli francia kislány (ennivaló teremtés, hogy megmaradjunk a kulináris körben) a felfedezés vágyától sarkallva megbontja a tapétát. Felvilágosítóként is remekül helytáll, midőn az étlap legnagyobb talányát, az oráta (aranydurbincs) minéműségét megfejti számunkra: hal ez a jószág, s mert ráadásul még zöldséges rétest is adnak mellé garnírung gyanánt, hát bűn lenne kihagynunk (2800 Ft). A párosítás meglepő, de működik, mert bár külön-külön egyik összetevő sem a világ csodája, együtt fogyasztva e kettőt igazi rusztikus élményben van részünk, amit a jókora tálon fellelhető egész fokhagymagerezdek csak még tovább fűszereznek. Végképp mértéket veszítve egy második főfogással zárjuk vacsoránkat: kacsacomb hagymás tört krumplival és gyümölcsös párolt káposztával (2300 Ft). A comb ugyan kissé szárazabb az áhítottnál, ám a tört krumpli az anyai kosztot idézi, míg a gyümölcsös párolt káposzta újfent a konyhából kiáradó fantáziát bámultatja. A köret főszereplővé lép elő, s még a káposztahalom tetején elterülő két sárgadinnye-szelet is kitör az ehető dekoráció hálátlan, a kritika részéről rendszerint oly kevéssé méltatott skatulyájából.
Meghatottan és eltelve távozunk az M. étteremből. Még autogramot kérni sincs erőnk.