étel, hordó - M. étterem

  • .
  • 2009. június 25.

Trafik

Mmm - ezek még nem a kéjes megelégedettség mássalhangzói, mindössze a lokalitás nevét ízlelgetjük, mialatt egyetlen lépéssel átszeljük a kies Kertész utcára kihelyezett miniatűr teraszt, s behatolunk a rokonszenvesen eklektikus, a romkocsmák oldott hangulatát a családi kisvendéglők lakályosságával elegyítő erzsébetvárosi üzlethelyiségbe. Az M.
étterem illusztris személyzettel büszkélkedhet, hisz az európai filmgyártás ifjú reménysége, aki nélkül Mundruczó-rendezés jószerint elképzelhetetlen, maga is ezt a csapatot erősíti, ám minket ezúttal egy másik hölgy gardíroz a galériára, hogy ott tanyát vetve belemerülhessünk a megejtően rafinált, gyermekrajzként is értelmezhető étlap tanulmányozásába. Nos hát, az M. étlapja első látásra is átgondoltnak tetszik: nincs rajta száz étel, csak amennyit a konyha felelősséggel vállalhat, s kellő arányban tűnnek elibénk ismerős és általunk még sosem ízlelt fogások. Érett megfontolás után, s számot vetve a nyáresti hőséggel, végül a padlizsánkrém pirítóssal (700 Ft) - hideg fürtösuborka-leves (700 Ft) lépéskombinációval nyitunk, s e döntésünket utólag sincs okunk megbánni. A padlizsánkrém ugyanis állagra és ízre nézve egyaránt jeles rendűnek bizonyul, s a gusztusosan szervírozott házikenyérrel egyszersmind roppant kiadósnak is - szükségeltetik is némi szusszanás, mielőtt érdemben továbbhaladnánk. A hideg fürtösuborka-leves ellenben könnyűnek találtatott, ám ez nyári levesről szólván maga a legfelső elismerés: rég ettünk ilyen üdítően fokhagymás pépesített arcpakolást.

Asztalunk (s részben a galéria fala is) barna csomagolópapírral van lefedve, s ez a fesztelenség szinte csábító: egyél le, ingerkedik a kérészéltű abrosz, s mi nem tudunk ellenállni. Barátságos kiszolgálónk - vagy bájos Hébénk, mint Mikszáth mondaná - derűsen nyugtázza polgári neveltetésünk látványos fogyatékát, s éppily felszabadult mosoly telepszik az ajkára akkor is, amikor a galéria másik rakoncátlanja, egy három év körüli francia kislány (ennivaló teremtés, hogy megmaradjunk a kulináris körben) a felfedezés vágyától sarkallva megbontja a tapétát. Felvilágosítóként is remekül helytáll, midőn az étlap legnagyobb talányát, az oráta (aranydurbincs) minéműségét megfejti számunkra: hal ez a jószág, s mert ráadásul még zöldséges rétest is adnak mellé garnírung gyanánt, hát bűn lenne kihagynunk (2800 Ft). A párosítás meglepő, de működik, mert bár külön-külön egyik összetevő sem a világ csodája, együtt fogyasztva e kettőt igazi rusztikus élményben van részünk, amit a jókora tálon fellelhető egész fokhagymagerezdek csak még tovább fűszereznek. Végképp mértéket veszítve egy második főfogással zárjuk vacsoránkat: kacsacomb hagymás tört krumplival és gyümölcsös párolt káposztával (2300 Ft). A comb ugyan kissé szárazabb az áhítottnál, ám a tört krumpli az anyai kosztot idézi, míg a gyümölcsös párolt káposzta újfent a konyhából kiáradó fantáziát bámultatja. A köret főszereplővé lép elő, s még a káposztahalom tetején elterülő két sárgadinnye-szelet is kitör az ehető dekoráció hálátlan, a kritika részéről rendszerint oly kevéssé méltatott skatulyájából.

Meghatottan és eltelve távozunk az M. étteremből. Még autogramot kérni sincs erőnk.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.