étel, hordó - PIZZA UNIVERZUM

  • .
  • 2011. május 26.

Trafik

Ha azt mondjuk, Október huszonharmadika utca, még akkor sem biztos, hogy mindenkinek megvan, hogy jelentős XI. kerületi főútvonalról van szó.
Persze, mindjárt másképp fest a dolog, ha anynyit könnyítünk, hogy itt van az Allee bevásárlóközpont (a Budai Skála helyén), ha pedig hozzátesszük, hogy idáig jár a 4-es villamos, szinte már magunk előtt látjuk a képregényfigurák feje fölötti buborékban kigyulladó villanykörtéket.

Ám hiába háromszor három sávos út meg az állandóan használatban lévő villamossín, nem terelnénk végig rajta egy turistacsoportot, legyezgessék egy kicsit lokálpatrióta hiúságunkat. Noha a Mol székházától kezdve a református templomig vannak még itt komolynak tűnő épületek, az utca (korábban: Schönherz Zoltán út, még korábban: Darányi Kálmán) összképére a hatvanas évek elején emelt - még nem panel -, hat- vagy hétemeletes lágymányosi lakótelep házai gyakorolják a legnagyobb hatást. Persze ha nagyon keresünk, akad itt üzenet: akik ilyennek képzelték a létező szocializmus kulisszáit, másban sem ismertek tréfát.

De hagyjuk a múltat, hiszen sokkal érdekesebb, hogy az út (vajon miért kellett leminősíteni utcává?) Petőfi híd felé eső részén, a már említett Mol-székházzal szemben rügyezni kezdtek a vendéglátóipar vadhajtásai. Húsz méteren belül mindjárt három lehetőség is adódik, a kínai logikus, az indiait mellőzzük, mert a múlt héten volt már, a harmadik pedig mi lenne más, mint pizzéria?

'szintén szólva oly sebesen húztunk volna el mellette, mint a kocsiszínbe igyekvő Combino, csakhogy a Pizza Univerzum (PU) - s e név mellett sem mehetünk el szó nélkül - kirakatában 490 forintért hirdették a pizzát, ennyiért pedig még a legkoszosabb vasútállomási büfében is legfeljebb másfél szeletet kapunk. Az étterem üres, a berendezése cseppet sem az olaszos, inkább az átlagos gyorséttermek hangulatát idézi (a "fás" jelleg dominál, régi plakátreprók a falon), felszolgálás elvileg van, de minek fárasztanánk a pult mögött álló udvarias fiatalembert.

Amúgy a hír igaz, valóban létezik 490 forintos pizza. Barbecue szósz alapú, sajtos, díjat biztos nem adnának érte, de ettünk már rosszabbat. Viszont az elé rendelt tárkonyos raguleves (690 Ft) igazi meglepetés. Bennfentesektől tudjuk, hogy a tárkony olyan a vendéglátásban, mint a Flóraszept a háztartásban - mindenféle mocsokra alkalmazható. A vele jelzett raguleves leggyakrabban a levesek brassóija - a maradékelv maradéktalan érvényesülése érdekében. Azonban a PU levese szabályt erősítő kivétel: nem vág orrba a fűszerezés, a benne "szereplő" húsok nemcsak ízletesek, de nem is takarékoskodtak velük. Csupán azt sajnáljuk, hogy a "karakterszínész" csipetke helyett levestészta, de ez legyen a legnagyobb baj.

Mint mondtuk, a pizza sem okozott annyi fájdalmas pillanatot, s a végére hagyott - szintén akción kívüli - gőzgombóc (690 Ft) pedig a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlta. Eddig ugyanis e kényes desszert után legszívesebben elfelejtettük volna azt is, hogy valaha étvágyunk volt, most viszont elégedetten álltunk fel.

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.