étel, hordó - RICHARD'S

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

A heti kertész lesnek lőttek: a hét végi, jégesővel színesített lehűlés visszazavart bennünket a téli időszámításba. Szombat délután a Móricz Zsigmond körtéren Imre herceget fagyosszentnek nevezzük ki, miközben imáinktól jó távolra kergetjük el a buszvezetőt, aki az ajtót éppen az orrunk előtt csapja be.
"Akkor most itt maradtunk." Ha sóhajunkat szavakba öntenénk, ez lenne a legpontosabb fordítás, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy vajon e központi fekvésben milyen az éttermi leltár? Mondhatnánk, hogy a bőség zavarában vagyunk, de az igazat megvallva igen bánatos a kínálat. A kétszáz méteres körben van McDonald's, Pizza Hut, Pár Perc Krumpli és Főzelékfaló, tisztára, mint a pláza alagsora, és akkor még nem is beszéltünk a törökről, a kínairól meg a magyarról, merthogy ilyet is látni errefelé önkiszolgálóban. Sorra vehetnénk még a kocsmákat és presszókat (van legalább nyolc), de a - szerintünk - egyetlen, afféle "igazi" éttermet csak véletlenül találjuk meg. Egy pincében van a Siroki utcában - a Karinthy Frigyes útból nyílik, régen itt kanyarodott el a 6-os a körtéri végállomás előtt -, neve alapján még az aposztrof ellenére is azonnal a Rolling Stones ugrik be: illene talán egy Jägerrel kezdeni.

Odalent viszont már szó sincs rock and rollról. Tisztességes, ám nem túl fantáziadús, rattanos belső, meleg színűre (narancssárga?) festett fal, a kelleténél nagyobb hangerővel a Juventus Rádió műsora. Italkülönlegességnek viszont a szörpöket említik, a meggyet (110 Ft/dl) választjuk, a gyomorkeserűt majd legközelebb.

A felszolgálásról csak jót mondhatunk, a harmincas hölgy szerényen és feltehetően tisztességgel végzi a dolgát, nem tűnik rajongó vendéglátósnak, de "tipikusnak" sem. Nem így az étlap, ami pontosan azt a választékot mutatja, amilyet bárki láthat az ország legtöbb vendéglőjében: roquefortos, mandulás, szezámos, barackos... A sajtleves (560 Ft) nem rossz, de ugyanúgy könnyen felejthető, mint a zöldséges, sajtos óriás palacsinta (1290 Ft), amiben mintha kizárólag konzervi morzsolt kukorica lenne. A mandulás pulyka őszibarackkal (1490 Ft) viszont valódi bőségtál, ráadásul úgy tűnik, nem felmelegített "készétellel" van dolgunk, ami igen nagy ritkaság hasonló környezetben. Mégis a legmelegebb szívvel a köretnek rendelt házi krokettre (360 Ft) emlékezünk. Egyáltalán nem hasonlít arra az agyonolajozott bébivirslire, amit általában krokettnek mondanak a magyar vendéglőkben. Már az alakja is más, de az íze meg a "szárazsága" is! Megfogadjuk, hogy ha még egyszer erre járunk, a köretekből rendezünk lakomát. Izgalmas lehet például egy fóliás krumpli burgonyapürével és rizzsel. És természetesen krokettel.

Figyelmébe ajánljuk