étel, hordó - RICHARD'S

  • .
  • 2009. június 11.

Trafik

A heti kertész lesnek lőttek: a hét végi, jégesővel színesített lehűlés visszazavart bennünket a téli időszámításba. Szombat délután a Móricz Zsigmond körtéren Imre herceget fagyosszentnek nevezzük ki, miközben imáinktól jó távolra kergetjük el a buszvezetőt, aki az ajtót éppen az orrunk előtt csapja be.
"Akkor most itt maradtunk." Ha sóhajunkat szavakba öntenénk, ez lenne a legpontosabb fordítás, de ennél sokkal izgalmasabb, hogy vajon e központi fekvésben milyen az éttermi leltár? Mondhatnánk, hogy a bőség zavarában vagyunk, de az igazat megvallva igen bánatos a kínálat. A kétszáz méteres körben van McDonald's, Pizza Hut, Pár Perc Krumpli és Főzelékfaló, tisztára, mint a pláza alagsora, és akkor még nem is beszéltünk a törökről, a kínairól meg a magyarról, merthogy ilyet is látni errefelé önkiszolgálóban. Sorra vehetnénk még a kocsmákat és presszókat (van legalább nyolc), de a - szerintünk - egyetlen, afféle "igazi" éttermet csak véletlenül találjuk meg. Egy pincében van a Siroki utcában - a Karinthy Frigyes útból nyílik, régen itt kanyarodott el a 6-os a körtéri végállomás előtt -, neve alapján még az aposztrof ellenére is azonnal a Rolling Stones ugrik be: illene talán egy Jägerrel kezdeni.

Odalent viszont már szó sincs rock and rollról. Tisztességes, ám nem túl fantáziadús, rattanos belső, meleg színűre (narancssárga?) festett fal, a kelleténél nagyobb hangerővel a Juventus Rádió műsora. Italkülönlegességnek viszont a szörpöket említik, a meggyet (110 Ft/dl) választjuk, a gyomorkeserűt majd legközelebb.

A felszolgálásról csak jót mondhatunk, a harmincas hölgy szerényen és feltehetően tisztességgel végzi a dolgát, nem tűnik rajongó vendéglátósnak, de "tipikusnak" sem. Nem így az étlap, ami pontosan azt a választékot mutatja, amilyet bárki láthat az ország legtöbb vendéglőjében: roquefortos, mandulás, szezámos, barackos... A sajtleves (560 Ft) nem rossz, de ugyanúgy könnyen felejthető, mint a zöldséges, sajtos óriás palacsinta (1290 Ft), amiben mintha kizárólag konzervi morzsolt kukorica lenne. A mandulás pulyka őszibarackkal (1490 Ft) viszont valódi bőségtál, ráadásul úgy tűnik, nem felmelegített "készétellel" van dolgunk, ami igen nagy ritkaság hasonló környezetben. Mégis a legmelegebb szívvel a köretnek rendelt házi krokettre (360 Ft) emlékezünk. Egyáltalán nem hasonlít arra az agyonolajozott bébivirslire, amit általában krokettnek mondanak a magyar vendéglőkben. Már az alakja is más, de az íze meg a "szárazsága" is! Megfogadjuk, hogy ha még egyszer erre járunk, a köretekből rendezünk lakomát. Izgalmas lehet például egy fóliás krumpli burgonyapürével és rizzsel. És természetesen krokettel.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.