étel, hordó - SILENUS

  • .
  • 2010. január 14.

Trafik

Ha jól tudjuk, a Petőfi Sándor utca egyik legjellegzetesebb építészeti félreértése, a Szervita tér sarkán álló egykori telefonközpont (épült 1976-ban) vevőt/befektetőt/bontót keres. Hogy addig se álljon üresen, míg a nagy üzlet megköttetik, rövidtávfutók vették birtokba.

A földszinten nemrégiben még dizájnos olasz étterem kellette magát, de úgy látszik, nem hozta a kívánt eredményt, mert ma már Silenus néven - honlapja szerint - ír kocsma működik itt. Úgy tűnik, az üzemeltetők semmit sem bíztak a véletlenre: a Silenus - a választéknak köszönhetően - belga söröző, kifőzde, sőt pizzéria is lehetne, az pedig, hogy az italok közül - legalábbis a dekorációt tekintve - a Chivas Regalnak, illetve a Jack Daniel'snek vannak a leglátványosabb jelei, nem igazán az ír-magyar barátságot erősíti.

Maradjunk annyiban, hogy a bérlemény megpróbál minden igényt kielégíteni, a környékhez képest meglehetősen alacsony árfekvésben, bár az ilyesmit inkább "talponállónak" mondanánk, mint akármi másnak. Az ideiglenes jelleget erősíti, hogy az egyébként roppant kedves és udvarias felszolgáló lányok megjelenése inkább a közeli butikok munkavállalóit idézi, a régi sajtótermékre emlékeztető étlap pedig inkább eredetieskedő, mint meggyőző. A sült kolbászon és a lángoson kívül szinte minden kapható, amit el lehet képzelni manapság egy hazai vendéglátóhelyen - soknak tűnik ez így, egyszerre.

Az egyik legizgalmasabb fogás, a spanyol halleves csak papíron létezik, helyette padlizsánkrémmel vigasztalódnánk. Mármint padlizsánkrémlevessel (690 Ft), ami voltaképpen vízzel hígított padlizsánkrém, viszont sokkal melegebb, és van benne egy szelet füstölt lazac, bár ennyi erővel kockacukrot is tehettek volna bele. A remény a ház hamburgerében él tovább, különösen, hogy a baconnal feldobott Silenus burgerhez (1750 Ft) hagymakarika és krumpli is jár. Ez is, az is sokkal ízletesebb, mint amilyet a láncosok kínálnak, ráadásul a hamburger vagy háromszor akkora és sokkal inkább marhahúsra emlékeztet, ám azzal, hogy a hőmérsékletét tekintve inkább a hidegtál kategóriában indíthatnák, alaposan ront a helyzetén. Mi viszont brownie-val (680 Ft) próbálunk javítani, de hiába: a legutóbb éppen az egyik híres gyorsétteremben ettünk ennél sokkal finomabbat.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.