étel, hordó - SILENUS

  • .
  • 2010. január 14.

Trafik

Ha jól tudjuk, a Petőfi Sándor utca egyik legjellegzetesebb építészeti félreértése, a Szervita tér sarkán álló egykori telefonközpont (épült 1976-ban) vevőt/befektetőt/bontót keres. Hogy addig se álljon üresen, míg a nagy üzlet megköttetik, rövidtávfutók vették birtokba.

A földszinten nemrégiben még dizájnos olasz étterem kellette magát, de úgy látszik, nem hozta a kívánt eredményt, mert ma már Silenus néven - honlapja szerint - ír kocsma működik itt. Úgy tűnik, az üzemeltetők semmit sem bíztak a véletlenre: a Silenus - a választéknak köszönhetően - belga söröző, kifőzde, sőt pizzéria is lehetne, az pedig, hogy az italok közül - legalábbis a dekorációt tekintve - a Chivas Regalnak, illetve a Jack Daniel'snek vannak a leglátványosabb jelei, nem igazán az ír-magyar barátságot erősíti.

Maradjunk annyiban, hogy a bérlemény megpróbál minden igényt kielégíteni, a környékhez képest meglehetősen alacsony árfekvésben, bár az ilyesmit inkább "talponállónak" mondanánk, mint akármi másnak. Az ideiglenes jelleget erősíti, hogy az egyébként roppant kedves és udvarias felszolgáló lányok megjelenése inkább a közeli butikok munkavállalóit idézi, a régi sajtótermékre emlékeztető étlap pedig inkább eredetieskedő, mint meggyőző. A sült kolbászon és a lángoson kívül szinte minden kapható, amit el lehet képzelni manapság egy hazai vendéglátóhelyen - soknak tűnik ez így, egyszerre.

Az egyik legizgalmasabb fogás, a spanyol halleves csak papíron létezik, helyette padlizsánkrémmel vigasztalódnánk. Mármint padlizsánkrémlevessel (690 Ft), ami voltaképpen vízzel hígított padlizsánkrém, viszont sokkal melegebb, és van benne egy szelet füstölt lazac, bár ennyi erővel kockacukrot is tehettek volna bele. A remény a ház hamburgerében él tovább, különösen, hogy a baconnal feldobott Silenus burgerhez (1750 Ft) hagymakarika és krumpli is jár. Ez is, az is sokkal ízletesebb, mint amilyet a láncosok kínálnak, ráadásul a hamburger vagy háromszor akkora és sokkal inkább marhahúsra emlékeztet, ám azzal, hogy a hőmérsékletét tekintve inkább a hidegtál kategóriában indíthatnák, alaposan ront a helyzetén. Mi viszont brownie-val (680 Ft) próbálunk javítani, de hiába: a legutóbb éppen az egyik híres gyorsétteremben ettünk ennél sokkal finomabbat.

Figyelmébe ajánljuk