kulthírek

  • .
  • 2010. január 14.

Trafik

MAGYAR FILM A BERLINALÉN Hajdu Szabolcs magyar-német produkcióját, a Bibliotheque Pascalt meghívták a február 11- 21. közötti Berlini Filmfesztivál Fórum szekciójába.
Hazai premierje a Filmszemlén lesz, a mozik március 25-től vetítik.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Dennis Brutus: a dél-afrikai költő a 60-as években Nelson Mandelával együtt raboskodott a hírhedt Robben-szigeti börtönben, több kötete verseit is rács mögött írta (Sirens, Knuckles, Boots; Letters to Martha and Other Poems from a South African Prison). 1989-ben, egy nemzetközi írókongresszuson Budapesten is járt.

KÍNAI FILMTERROR Kínában hat évre ítélték Dhondup Wangchen tibeti rendezőt, akinek Leaving Fear Behind című dokumentumfilmjében tibetiek beszélnek a dalai láma iránti szeretetükről, s hogy miként tiporja el kultúrájukat Kína. A filmet sikerült kicsempészni az országból - részletek a leavingfearbehind.com honlapon. Egy másik, szintúgy a dalai lámáról és Tibetről szóló alkotás (The Sun Behind the Clouds: Tibet's Struggle for Freedom) programba iktatása miatt Kína két filmjét visszavonta a Palm Springs-i fesztiválról.

DÍJ Kondor Péter, a CEU adjunktusa nyerte a Smith Breeden-díjat: a pénzügyi világ egyik legrangosabb elismerésével az Amerikai Pénzügyi Társaság The Journal of Finance című kiadványában a nem vállalati pénzügyi témában tavaly megjelent legjobb írás szerzőjét jutalmazták. A cikk itt olvasható: www.personal.ceu.hu/staff/Peter_Kondor/research/kondorjof.pdf.

PAPOLÁS, ÚJ HELYEN A Bálint-házban eltöltött hat év után mostantól a Klauzál13 könyvesbolt és galéria ad helyet Pap Ágnes újságíró-szociológus beszélgetéssorozatának: az első itteni Papolás január 20-án, este hétkor lesz Szent-e a könyv? Szent-e az írás? címmel, öt világvallás képviselőinek részvételével.

COL TEMPO Január 15-től látható az Ernst Múzeumban Forgács Péter Col Tempo - A W.-projekt című médiainstallációja, melyet júniustól novemberig több mint 200 ezren néztek meg a tavalyi Velencei Biennále magyar pavilonjában. A cím az itt látható Giorgione-kép, a La vecchia egyik részletét idézve hív fel a múló idővel való szembesülésre (a portrén megfestett öregasszony kezében tartott felirat magyarul: az idővel), mindazon öszszefüggések végiggondolására, melyek az installáció alapjául szolgáló archív filmeken és fényképeken rögzített emberi arcok láttán fölmerülhetnek a mai nézőben. E portrékat a második világháború idején nemzetiszocialista szellemű antropológiai kutatások céljából gyűjtötték össze, s jelenleg a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzik. A Rényi Péter kurátori közreműködésével és Szemző Tibor zenéjével megvalósult kiállítást Nádas Péter nyitja meg, a hozzá kapcsolódó, Gerhes Gábor tervezte kötetet január 19-én mutatják be az Írók Boltjában.

MEGHALT LHASA Az új év első napján 38 éves korában, mellrák következtében elhunyt Lhasa de Sela: az amerikai és mexikói szülőktől származó kanadai énekesnő 2004-ben sikerrel szerepelt a Sziget világzenei nagyszínpadán. Két albuma, a mexikói ihletésű dalokból álló, 1997-es La Llorona és az angolul, spanyolul, franciául és portugálul szóló 2003-as The Living Road révén több százezres tábora volt már addigra, benne azok is, akik a nővéreivel közös cirkuszi előadásokról ismerték. Betegségét két éve diagnosztizálták, de a kezelések közepette is volt ereje elkészíteni harmadik, s egyben utolsó albumát: a Lhasát Montrealban és Párizsban mutatta be, utoljára májusban, Izlandon állt színpadon. 'szre tervezett turnéját le kellett mondania, s a Victor Jara és Violeta Parra dalaiból tervezett lemezét sem maradt ideje elkészíteni. "Nem tudom pontosan, mi is a dal, de számomra valami nagyon ősi dolog - nyilatkozta (Narancs, 2004. augusztus 12.). - Az egyszerű dalokat szeretem. Egyszerű dalokat írok. Azt akarom, hogy olyanok legyenek a dalaim, akár egy szimbólum, archetípus. Ami örök."

FESZTIVÁL SIVATAGBAN, H"BAN Biztonsági okból - mivel az elmúlt hónapokban több nyugati turistát is elraboltak - a Timbuktutól 65 kilométerre északra fekvő oázis helyett a város külső részébe helyezték át Mali legismertebb, immár tízéves múltra visszatekintő fesztiválját. A január 7-9-i Festival au Desert programjában olyan előadók kaptak helyet, mint Salif Keita, Oumou Sangaré, Amadou és Mariam, Vieux Farka Touré, Habib Koité, Cheick Tidiane Seck, Toumani Diabaté, Bassekou Kouyaté, a Tinariwen, az Animal Collective és Paul Oakenfold.

Kétszáz filmet tűztek az idei Sundance Filmfesztivál műsorára: január 21-31. között a Utah állambeli Park Cityben külön-külön szekcióban versengenek egymással az amerikai, illetve a világ más országaiban készült egész estés és rövid játék- és dokumentumfilmek. Magyar nincs köztük, lengyel viszont több is: a rövid játékfilmek között Magnus von Horn alkotása, az Echo (két fiúról, akik brutálisan meggyilkoltak egy lányt), a nagyjátékfilmek között pedig a Jacek Borcuch rendezte Wszystko, Co Kocham (1981-es felnőtté válási történet egy punkzenekar tagjairól, hadiállapottal a háttérben - képünk ebből való).

ISZTAMBUL, RUHR, PÉCS Pécsett és a német Ruhr-vidéken a hétvégén megkezdődött, Isztambulban január 16-án kezdődik az idei Európai Kulturális Fővárosok rendezvénysorozata. Az egész éven át tartó eseményeket a Ruhr-vidék városai a hagyományos iparágak összeomlását követően önmaguk újrapozicionálására szeretnék felhasználni. Isztambul 150 millió eurós összköltségvetése a többszöröse a másik két helyszín rendelkezésére álló összegnek - az itteni készülődés kritikusai aránytalannak tartják, hogy ennek csak kb. 10 százaléka jut művészeti fesztiválokra, 70 pedig történelmi épületek, zömmel mecsetek restaurálására. Pécs képviselői Bécsben vették át Linztől a jelképes stafétabotot - egy Magyarországot formázó linzer képében. A pécsi megnyitó ünnepség Káel Csaba rendezte műsorát Demjén Ferenc Várj, míg felkel majd a nap című dala zárta, ami akár a tervezett létesítmények megvalósításának késéseire is utalhat.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.