kertész lesek - BA BAR LOUNGE

  • .
  • 2007. október 11.

Trafik

Csikágó szívébe zárkózunk, pedig csak a Munkás utca szalad a Huszáron át. Mielőtt azt hinnénk, hogy ilyenkor az októberi forradalom minimális követelmény, beérjük egy zseniális közterületi húzással.
Arról van szó, hogy derék Huszárunkat a Rákóczi út felől úgy alakították sétálóutcává, hogy - ha már nincs ló - autóval is közlekedhessünk rajta. Természetesen csak lépésben.

De a világon nincs olyan lassú jármű, mellyel ne juthatnánk pillanatok alatt a "forradalmi" sarokra. Csodálatunk tárgya az a réges-régi, csodálatos épület, melyben mindig vendéglő működött. 1935-től több mint fél évszázadig Hágiként ismerték - pedig hol volt akkor még a Kárpátok Maradonája? -, hogy aztán a kilencvenes években Kalóztanyává változzon, és záróra helyett szegény Bubik István dobolásával űzzék el a vendégeket.

Régen jártunk ezen a vidéken, nagy volt a meglepetés, amikor megláttuk, hogy a házban ismét köpönyeget fordított a vendéglátás. Ráadásul a Ba Bar Lounge elnevezést olyannyira "naprakésznek" érezzük, hogy hirtelen máshová képzeljük magunkat. Pedig jó helyen járunk - ha nem is örömmel, de azért nyugtázzuk, hogy nem csak a cityben vannak divatos megoldások. De mi is az a lounge?

A szótárral (társalgó, hall, előcsarnok) nem sokra megyünk, többet mond a bankfiú tátott szája vagy a marketingasszisztens kislány csillogó szeme, bár ha definíciót kérnénk tőlük, legfeljebb hebegést aratnánk: "Fúúú, hát az most a legtrendibb!" "Ööö... Hát az a hely, ahol a dolgok történnek..."

Nos, a Ba Bar valóban trendicsek. Az utolsó szögig, az étlap betűtípusáig minden ki van találva, ötcsillagos bútorok, formatervezett étkészlet, a felszolgálók egyenpólóban, ráadásként pedig egy terasz, ami a "szerencsés földrajzi adottságoknak" köszönhetően nem a járdára került, és a hétköznap késő délután dacára is majdnem megtelt. Tán ez az utolsó idei kertész lesünk, az asztal mellett töltött idő minden pillanatát igyekszünk megbecsülni. Ám hiába tettetjük magunkat süketnek, a köröttünk zajló beszélgetésfoszlányokból úgy tűnik, valóban itt történnek a dolgok. Sehol egy meghitt "ó, drágám!", még a vegyes párosok is "projektről" csacsognak. Így aztán nem csoda, hogy az ifjú felszolgáló úgy tekint ránk, mintha másik bolygóról érkeztünk volna. Különben miért oktatna ki az édes avokádóleves (850 Ft) hőmérsékletéről? (A megfejtés: hideg.) De sebaj, a tálalással és a mennyiséggel semmi gond. Örömünk persze akkor lenne teljes, ha a narancsdarabokkal megszórt levest "Orange Soup"-nak neveznék, mivel más ízt nem sikerült azonosítanunk a tányérban.

Hál' istennek, a magyaros folytatás, a borjúpörkölt tojásos galuskával (2690 Ft) komolyabb tétel. Noha a díszítőelemnek kiváló koktélparadicsom íze szertefoszlott a szépségben, a nokedli tényleg nem csak azért első osztályú, mert valóban tojásos. Kár, hogy szerintünk a borjú kicsit túlkoros volt, de az ügyes szakácsnak nagyszerű ízesítéssel olyannyira sikerült a fiatalítás, hogy megemeljük előtte a kalapunkat.

Sőt, a végén az égbe is dobáljuk, mert a deszszert tökéletes. Úgy hívják, hogy túrós csokoládétortácska csípős eperrel (750 Ft), de ez ne tévesszen meg senkit. Vaskos túrórudinak mégsem nevezhetnek egy süteményt.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.