chili & vanilia - Édes, édes, bár burgonya

  • .
  • 2007. október 11.

Trafik

Ha bármilyen zöldséget felszeletelünk, puhára főzünk és úgy ahogy van, pépesítjük, abból finom püré vagy krémleves lesz, amelyet a kiskorú közönség nagy valószínűséggel lelkesen belapátol. Ahhoz azonban, hogy kifinomultabb fogás szülessen, ami már egy ínyenc ízlelőbimbóit is megdobogtatja, hozzá kell adnunk ezt-azt.
Illatos zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát, csípőset, savanyút. Micsoda izgalmas feladat megtalálni az illeszkedő aromát, karakterrel felruházni az ételt, kikísérletezni, hogy melyik földrész ízvilága nyeri el leginkább a tetszésünket.

Az édesburgonya (batáta) a létező egyik legfinomabb zöldség, vigyázat, ha egyszer megkóstolják, súlyos függőséget okoz. Nem igazán elterjedt a magyar konyhában, nem csoda, hiszen a legfontosabb trópusi zöldség - nemigen terem meg nálunk, ami kapható, távoli vidékekről származik. Nehéz termeszthetősége miatt Európa más konyháit sem özönlötte el, kivéve egy-egy rövid felvirágzását a 18. illetve 19. századi Franciaországban, itt ugyanis először XV. Lajos király, majd a kreol (martinique-i) származású Jozefina császárné kedvencének számított. Amerikában viszont nagyon népszerű, különösen ilyenkor ősszel és télen: például a hagyományos hálaadás napi pulykamenü elhagyhatatlan körete. Ezenkívül Közép- és Dél-Amerika (innen származik) kulináris kultúrájának egyik legfontosabb alapanyaga, nem beszélve a karibi konyháról, az szinte nem is létezne nélküle.

Úgy néz ki, mint egy hosszúkás, rózsaszín héjú krumpli, húsa belül élénk narancssárga vagy fehér. A burgonyához valójában semmi köze, elnevezését csak egy véletlen tette helytelenül azonossá. Íze leginkább a sütőtökre hasonlít, de annál finomabb. Amerikában még édesség formájában is fogyasztják: cukorral, fahéjjal, gyömbérrel, tejszínnel süteményt készítenek belőle. Tanulmányok szerint egészségesebb még a brokkolinál és a spenótnál is, egy darab édesburgonyában állítólag több rostanyag van, mint egy tál zabpehelyben. Érdemes kipróbálni!

Csípős édesburgonyaleves

Hozzávalók (2-3 adag)

1/2 kg édesburgonya (2 nagy)

6 dl húsleves

2 salottahagyma (vagy egy kisebb vöröshagyma)

1 gerezd fokhagyma

1 chilipaprika (ízléstől függően)

3-4 ek. olaj, só, bors

Az édesburgonyát félbevágjuk, és 200 ·C-os sütőben alufólia alatt sütjük (kb. 40 perc alatt puhul meg). Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és ha használjuk, a kimagozott chilipaprikát is (vigyázat, ízléstől és típustól függ, hogy ki mennyit visel el ebből, úgyhogy inkább kezdjünk kevesebbel, hozzáadni mindig lehet). Felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a megsült édesburgonya kikapart húsát, sózzuk, borsozzuk, végül robotgépben pürésítjük. Innentől kísérletezhetünk a fűszerekkel: főzzük fahéjjal, korianderrel (India), citromfűvel, zöldcitrommal, kókusztejjel (Délkelet-Ázsia) vagy gyömbérrel, szerecsendióval (Karib-szigetek).

Figyelmébe ajánljuk