kulthírek

  • .
  • 2007. október 11.

Trafik

kulthírek
ÚJ EUROVÍZIÓS SZABÁLYOK Az Eurovízió dalfesztiválját döntően finanszírozó nagy nyugati országok megelégelték az utóbbi évek láthatóan politikai szimpátia irányította szavazásainak eredményeként kialakult kelet-európai fölényt, és odahatottak, hogy a 42 részt vevő ország megegyezésre jutott a versenyszabályzat átalakításáról. Eszerint a jövő májusi belgrádi döntőbe mégsem jut be automatikusan az idén első tíz helyen végzett ország képviselője, csak a nyertes (ezúttal Szerbia) és a négy nagy (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország). A döntő többi dalának kiválasztására pedig az eddigi egy helyett két középdöntő lesz, s szétosztják közöttük az egykori szovjet és jugoszláv tagállamokat, hogy az ezekben élők kevésbé szavazhassanak egymásra.

SONY-BMG Az Európai Unió gazdasági versenyszabályainak betartásán őrködő testület zöld utat adott a Sony és a BMG egyesülésére. A két multinacionális lemezkiadó évek óta tervezett összeolvadásával létrejövő óriás a döntés indoklása szerint nem kerül domináns pozícióba a piacon. Nem, "csak" éppen a világ második legnagyobb zenei csoportjává válik, miközben ötről négyre csökkenti a piacvezető cégek számát (a többiek: Universal, Warner, EMI), ezért is sérelmezi a döntést a független kiadók szövetsége, és tervezi, hogy az európai ombudsmanhoz fordul.

MEGVAN A MADONNA A brit rendőrség megtalálta a skóciai Drumlanrig-kastélyból 2003 augusztusában fényes nappal elrabolt, 1500 és 1510 között készült Leonardo-festményt: a több mint 15 millió font értékűre becsült Madonna és a fonalgombolyító kisded a körülményekhez képest jól van, a négy férfi, akiket az ügyben letartóztattak, kevésbé. A festmény tulajdonosa, Buccleuch hercege néhány hete hunyt el 83 éves korában, családja 200 éve birtokolja a képet.

NYOMORULTAK KÍNÁBAN A Nyomorultak kínai előadásával nyitják meg jövő novemberben Pekingben a Tienanmen téren épülő új nemzeti színházat: eredeti rendezői, Trevor Nunn és John Caird viszik színpadra, s a főváros után Sanghajban és máshol is játsszák majd. De ez csak a musical műfaj kínai térhódításának kezdete: a Cameron Mackintosh Company és helyi partnere, a China Arts and Entertainment Group tervei szerint bemutatják a Macskákat, Az operaház fantomját és az Abba-dalokra épülő Mamma Miát, sőt eredeti kínai produkciókat is szeretnének létrehozni.

RIVERA MEXIKÓBAN A nagyszabású Frida Kahlo-kiállítás után a festőnő ötven évvel ezelőtt elhunyt férje életművét reprezentáló kiállítás nyílt Mexikóvárosban: Diego Rivera - Epopeya Mural címmel rajzai, vázlatai és vásznai mellett huszonhárom freskója látható december 16-ig a Museo del Palacio de Bellas Artes termeiben. Több művét most állították ki először a művész hazájában, közéjük tartozik a tárlat egyik szenzációjának számító, 1954-ben készített Gloriosa Victoria, melyet a moszkvai Puskin Múzeum adott kölcsön. A guatemalai demokratikus kormány CIA-segítséggel történő megdöntését ábrázoló képet jó fél évszázadon át elveszettnek hitték, 2000-ben került elő. Reprodukción mutatják be azt a munkáját, amelyet 1933-ban a New York-i Rockefeller Center számára festett, de megsemmisítették, mert Lenin ábrázolásával teljes antikapitalista üzenetén megütközött a megbízó. (Illusztrációnkon Rivera 1941-es önarcképe.)

GAUGUIN RÓMÁBAN Paul Gauguin, Artista di mito e sogno címmel mintegy 150 alkotásán keresztül mutatják be Rómában a "mítoszok és álmok" festőjét: a Vittoriano-palotában február 3-ig látható kiállítás főművek és jószerivel ismeretlennek számító alkotások segítségével vezet végig Gauguin művészi fejlődése különböző szakaszain. A képeket számos köz- és magángyűjteményből szedték össze, köztük van a Szépművészeti Múzeum kollekciójának egyik darabja is - a Tahitin festett fekete malacokat a következő hónapokban ne keressék a Hősök terén. Gauguint egy hasonló szabású Renoir-kiállítás követi ugyanitt, Róma centrumában. (Illusztrációnkon 1889-es önarcképe, sárga Krisztussal.)

BASELITZ LONDONBAN Retrospektív kiállításon szerepel a londoni Royal Academy termeiben a kortárs német képzőművészet egyik legerőteljesebb képviselője: több mint hatvan festmény, számos szobor, rajz és nyomtatott lap jóvoltából követheti nyomon a néző az 1938-ban született s az 1980-as Velencei Biennálén nemzetközi feltűnést keltett Georg Baselitz közel fél évszázados pályájának fázisait. A kiállítás legrégibb darabjai 1962-ből valók, ekkor fejezte be a főiskolát Nyugat-Berlinben, ahová 1956-ban költözött át, miután a kelet-berlini művészképzőből az első év után "szociálpolitikai éretlensége" miatt eltanácsolták. A védjegyének nevezhető, fejjel lefelé álló képek mellett Londonban bemutatja legújabb, Remixnek nevezett munkáit is, melyekben korai témáit dolgozza fel újra. (Illusztrációnkon Zero für den Maler című képe, 2004-ből.)

GRAMOPHONE-DÍJ Mahler 2. szimfóniájának előadásával a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar Lisa Milne szoprán és Birgit Remmert alt szólóénekével és a Magyar Rádió Énekkara közreműködésével díjat nyert a világ legtekintélyesebb klasszikus zenei szaklapja, a Gramophone idei gálaestjén, Londonban. A Channel Classics által kiadott lemez a szerkesztők díját érdemelte ki. Az év lemeze (és egyúttal a Concerto kategória nyertese) a Brahms zenekari versenyeit előadó Nelson Freire lett (kíséri a Leipzig Gewandhaus Riccardo Chailly vezényelte zenekara), életműdíjat kapott Montserrat Caballé.

A BFZ és karmestere 1988 után másodszor nyert Gramophone-díjat, akkor Bartók-CD-jük (A csodálatos mandarin) bizonyult a legjobb zenekari felvételnek. Idén a zenekari felvétel kategóriájának három legjobbja közé Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Diapason d'Or (Arany Hangvilla) díjas Bartók-felvétele (Kossuth-szimfónia, A fából faragott királyfi - Bartók Új Sorozat, Hungaroton) is bekerült, de a díjat végül Prokofjev összes szimfóniáival a Valery Gergyiev vezényelte London Symphony Orchestra nyerte el. A Bartók Új Sorozat második lemeze a napokban jelent meg ifjúkori művek részben mai, részben 1985-86-os felvételeivel (a mostanin Kelemen Barnabás hegedül, Kocsis vezényel, a régieken Kocsis zongorázik és Fischer vezényel).

Figyelmébe ajánljuk