Ilyen miliőben Művésznek nevezni egy vendéglátóhelyet nem a fantázia csimborasszója, legfeljebb az hozható fel mentségéül (vagy épp ellenkezőleg), hogy a Dumtsa Jenő utcában álló eszpresszó még akkor kapta nevét, amikor valódi (?) művészek (?) is éltek Szentendrén. Hogy még tovább bonyolítsuk, két helyi (Lajos-)forrásunk is akadt, akik azonban egymásnak ellentmondó nyilatkozatot adtak. Egyikük szerint a presszóba valóban művészek jártak, a másik viszont úgy emlékszik, a Művész kizárólag olyan gimnazisták és felnőttkorúak törzshelye volt, akik legfeljebb úgy néztek ki, mint a művészek. "A művészek a kocsmába jártak" - tette hozzá.
Mi meg étterembe, úgyhogy bocsássák meg, ha nem siránkozunk azon, hogy az egykori presszót elsodorta a történelem. Az új tulajdonos "kétkertes" éttermet nyitott a helyén: az utcán terasz, odabent - mármint a ház melletti telken - fedett kerthelyiség, már-már sok a jóból. A rusztikus berendezésről minden eszünkbe juthat, csak épp az nem, hogy valaha presszó állt itt. Ám a hagyomány kötelez, tán ezért is nevezték el Új Művésznek. Láttunk már hasonlót, elég Frenreisz Károly Új Skorpiójára gondolni. És ha ehhez még hozzátesszük, hogy a nagyszerű basszusgitáros Gundel-leszármazott, már-már bezárulni látjuk a kört. Csakhogy van ennél jobb. Melyik pesti filmszínházat nevezték Új Tükör Klubmozinak? Bizony, bizony a Művészt.
De a felszolgáló hölgy mosolya és lelkesedése eloszlatja az előítéleteinket, s az olajbogyós csicseriborsókrémes pitával (1100 Ft) már-már azt a kirakodóvásárnak csúfolt papagájkodást is feledteti, amibe lépten-nyomon belebotlottunk Szentendrén.
A hideg sárgabarackkrém-leves palacsintachipsszel (680 Ft) elég rosszul hangzik, viszont arra teljesen alkalmas, hogy az illatos virágeső érzetét keltse, mielőtt megérkezik az est fénypontjának szánt fokhagymás, zöldfűszeres, vajas-mandulás pisztráng (2580 Ft). Mivel a gyakorlattól eltérően nem súlyra árazták be, várjuk, mikor hoznak egy lupét is mint evőeszközt, ám ismét kellemesen csalódhatunk. Hatalmas állat hever a tányéron, ott ropog, ahol kell, húsa, mint a vaj. Mintha nem is a mélyhűtőből, hanem egyenest Schubert kottafüzetéből érkezett volna.
Hazafelé azon tipródunk, vajon ki hiszi el, hogy az Új Művész ilyen jó. Szerencsére Békásmegyernél eszünkbe jut, ettünk még egy roston sült gomolyasajtot (1800 Ft) is. Hát, azt nem véletlenül felejtettük el.