kertész lesek - ÚJ MÛVÉSZ

  • .
  • 2008. július 24.

Trafik

Szentendrével a kisbetűs művészet úgy fonódott össze, mint a kötöttfogású birkózók térdkalácsa. Ha a belvárosba tévedünk, hiába az autentikus földrajzi és városrendezési káprázat, a kínos ügyelés a "művészire" akaratlanul - és persze igazságtalanul - is Patyomkint ugratja be egy papírmasé dácsa portásfülkéjéből.
Nem értjük, miért a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot nevezik skanzennak, amikor maga a város az. Művész-ellátó.

Ilyen miliőben Művésznek nevezni egy vendéglátóhelyet nem a fantázia csimborasszója, legfeljebb az hozható fel mentségéül (vagy épp ellenkezőleg), hogy a Dumtsa Jenő utcában álló eszpresszó még akkor kapta nevét, amikor valódi (?) művészek (?) is éltek Szentendrén. Hogy még tovább bonyolítsuk, két helyi (Lajos-)forrásunk is akadt, akik azonban egymásnak ellentmondó nyilatkozatot adtak. Egyikük szerint a presszóba valóban művészek jártak, a másik viszont úgy emlékszik, a Művész kizárólag olyan gimnazisták és felnőttkorúak törzshelye volt, akik legfeljebb úgy néztek ki, mint a művészek. "A művészek a kocsmába jártak" - tette hozzá.

Mi meg étterembe, úgyhogy bocsássák meg, ha nem siránkozunk azon, hogy az egykori presszót elsodorta a történelem. Az új tulajdonos "kétkertes" éttermet nyitott a helyén: az utcán terasz, odabent - mármint a ház melletti telken - fedett kerthelyiség, már-már sok a jóból. A rusztikus berendezésről minden eszünkbe juthat, csak épp az nem, hogy valaha presszó állt itt. Ám a hagyomány kötelez, tán ezért is nevezték el Új Művésznek. Láttunk már hasonlót, elég Frenreisz Károly Új Skorpiójára gondolni. És ha ehhez még hozzátesszük, hogy a nagyszerű basszusgitáros Gundel-leszármazott, már-már bezárulni látjuk a kört. Csakhogy van ennél jobb. Melyik pesti filmszínházat nevezték Új Tükör Klubmozinak? Bizony, bizony a Művészt.

De a felszolgáló hölgy mosolya és lelkesedése eloszlatja az előítéleteinket, s az olajbogyós csicseriborsókrémes pitával (1100 Ft) már-már azt a kirakodóvásárnak csúfolt papagájkodást is feledteti, amibe lépten-nyomon belebotlottunk Szentendrén.

A hideg sárgabarackkrém-leves palacsintachipsszel (680 Ft) elég rosszul hangzik, viszont arra teljesen alkalmas, hogy az illatos virágeső érzetét keltse, mielőtt megérkezik az est fénypontjának szánt fokhagymás, zöldfűszeres, vajas-mandulás pisztráng (2580 Ft). Mivel a gyakorlattól eltérően nem súlyra árazták be, várjuk, mikor hoznak egy lupét is mint evőeszközt, ám ismét kellemesen csalódhatunk. Hatalmas állat hever a tányéron, ott ropog, ahol kell, húsa, mint a vaj. Mintha nem is a mélyhűtőből, hanem egyenest Schubert kottafüzetéből érkezett volna.

Hazafelé azon tipródunk, vajon ki hiszi el, hogy az Új Művész ilyen jó. Szerencsére Békásmegyernél eszünkbe jut, ettünk még egy roston sült gomolyasajtot (1800 Ft) is. Hát, azt nem véletlenül felejtettük el.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.