kulthírek

  • Narancs
  • 2005. július 28.

Trafik

kulthírek
ÚJ VEZETő AZ OPERÁBAN Augusztus 1-jétől Hegyi Árpád Jutocsát nevezte ki az Állami Operaház főigazgatójának Bozóki András kulturális miniszter. Elődje, Szinetár Miklós a költségvetési források csökkenése miatt június 1-jén közös megegyezéssel távozott. A színházi, rádiós, televíziós és operarendezői gyakorlattal rendelkező Hegyi tíz éven át igazgatta a Miskolci Nemzeti Színházat, s a pályázatában komoly referenciának számító Bartók + . . . című nemzetközi operafesztivált is ő indította Müller Péter Sziámival közösen, akit most stratégiai tanácsadóként alkalmaz majd.

ÚJ VEZETő A SCALáBAN A francia Stephane Lissner, aki Riccardo Muti tavaszi távozása után lett a milánói Scala általános és művészeti igazgatója, bejelentette: az elkövetkező évektől a legnagyobb karmestersztárok mellett lehetőséget kíván adni olyan fiatal tehetségeknek is, mint a venezuelai Gustavo Duhamel vagy az orosz Vlagyimir Jurovszkij. Lissner első szezonja december 7-én indul Mozart Idomeneo című operájával. Szándéka szerint minden évben egy új bemutató is lesz a Scalában, egyik évben opera, a másikban szimfonikus darab.

GYÁSZ 64 éves korában meghalt Long John Baldry: a 60-as évek brit bluesszínterének jellegzetes, kétméteres magasságú figurája többek között a Stones és a Cream zenészeivel is készített felvételeket.

71 éves korában elhunyt Ed Bunker: az amerikai krimiíró összesen 18 évet ült rablás és egyéb bűncselekmények miatt, írni is a börtönben kezdett. ' alakította Mr. Blue szerepét Quentin Tarantino 1992-es Reservoir Dogs című filmjében.

KAUSTINEN Magyarország volt a díszvendége Finnországban az idei Kaustineni Folkfesztiválnak: a fellépők között szerepelt a Muzsikás és Sebestyén Márta, a Romano Drom és a Duna Art táncegyüttes.

DÍJ A Hólyagcirkusz Társulat Csődcsicsergő. Művésznő a csúcsponton című, Szőke Szabolcs rendezte előadása nyerte a XI. Szegedi Alternatív Színházi Szemle legjobb előadásának járó díjat, míg a legjobb társulatnak Pintér Béláé bizonyult A sütemények királynője révén.

ABAKANOWICZ A kortárs lengyel képzőművészet legnagyobb nemzetközi elismeréssel övezett képviselőjének az alkotásaiból nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. Magdalena Abakanowicz a 60-as években tűnt fel puha objektjeivel (Abakanok), melyeket idővel kemény tapintású plasztikák, bronzfejek s a rá oly jellemző, fej nélküli emberekből álló csoportok váltottak fel. Budapesti kiállítása szeptember 11-ig tekinthető meg.

MEGHALT HERNÁDI GYULA A 79 éves korában elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író 1955-ben költőként jelentkezett, első kisregénye (A péntek lépcsőin) és első elbeszéléskötete (Deszkakolostor) 1959-ben látott napvilágot. Az 1960-as évektől kezdve a legutolsó időkig Jancsó Miklós alkotótársaként és filmjei forgatókönyvírójaként dolgozott (Sirokkó, Szörnyek évadja stb.).

AFRIKAI IRODALOM Monday Morning című elbeszélésével a nigériai Segun Afolabi érdemelte ki a kortárs afrikai irodalom elismerésére alapított Caine-díjat az ugandai Doreen Baingana, a nigériai Ike Okonta, a szudáni Jamal Mahjoub és a dél-afrikai Muthal Naidoo előtt. Afolabi novelláskötete várhatóan jövő tavasszal, első regénye 2007-ben jelenik meg - mint a BBC-nek nyilatkozta, a 15 ezer dollár értékű díjat arra használja majd, hogy addig nyugodtan dolgozhasson rajta. A néhai Sir Michael Caine (üzletember, a világhírű színész névrokona) által alapított díj eddigi kitüntetettjei: Leila Aboulela (Szudán, 2000), Helon Habila (Nigéria, 2001), Binyavanga Wainaina (Kenya, 2002), Yvonne Adhiambo Owuor (Kenya, 2003), Brian Chikwava (Zimbabwe, 2004).

SHAKESPEARE A szerző korában használatos(nak feltételezett) kiejtéssel adják majd elő a Troilus és Cressidát a londoni Globe színházban augusztus 24-én kezdődő, hathetes sorozatban. Ez az első alkalom, hogy egy teljes Shakespeare-darabot így visznek színre - a "főpróbát" a Romeo és Júlia tavaly júniusi előadásának egy részlete jelentette. A korabeli nyelvhasználat alkalmazásában úttörő rendező, Giles Block a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a délnyugat-angliai, az ír, az észak-brit akcentus, valamint bizonyos Ausztráliában és Amerikában hallott hangok keverékéből állították össze a kiejtést, a walesi egyetem világhírű lingvisztika- és fonetikaprofesszora, David Crystal tanácsait is felhasználva. A rendező szerint az angolul értő közönség hamar megszokja majd a hangzást, amelynek jóvoltából meg tudnak szólalni a kiejtés változása miatt eddig elveszett rímek és szójátékok, másrészt jobban kijön a szöveg köznyelvi bölcsessége.

AUSZTRÁL SZOMSZÉDOK Huszadik évfordulójához közeledik Ausztrália legnépszerűbb szappanoperája, a Neighbours. A Melbourne képzeletbeli kertvárosában, Erinsborough-ban játszódó történetben indult többek között Kylie Minogue, Jason Donovan és Natalie Imbruglia karrierje, s 1987-ben, négy héten át egy kis szerepet alakított benne Russel Crowe, a Gladiátor sztárja is. Ugyanebben az évben a Kylie és a Jason alakította figurák esküvőjét tartalmazó epizódot 18 millióan nézték meg Nagy-Britanniában.

VISZOCKIJ Július 25-én múlt huszonöt éve, hogy elhunyt (42 évesen itta magát halálba) Vlagyimir Viszockij. Hűséges rajongói ez alkalomból koncertek és egyéb események sorával emlékeznek a legendás szovjet énekesre és színészre, az intellektuális ellenállás emblematikus alakjára. Saját gitárkíséretével, rekedt hangján előadott balladáit nem játszotta a tévé és a rádió, magnószalagról mégis ismerte őket az egész ország. Szerepelt filmekben és színdarabokban, a Taganka színház előadásai, melyekben fellépett, rendre a betiltás határán táncoltak (illusztrációnkon egyik leghíresebb szerepében, Hamletként látható, ezt több mint 300-szor játszotta). Emlékét 1992 óta közadakozásból létrehozott állami múzeum őrzi Moszkvában (fia, a színész-rendező Nyikita Viszockij vezeti), de Lengyelországban is működik egy Vysotsky Museum. Dalait magyarul Hobo rögzítette CD-re: Adjatok a kutyáknak húst!

KUPKA A prágai Antikva Nova Kodl aukciósház árverésén a párizsi Zsidó Múzeum 328 ezer euróért megvásárolta Frantisek Kupka 134 darabból álló sorozatát, melyet a cseh művész az Énekek éneke illusztrációjaként készített: az eladó, Jirí Waldes a rendszerváltás után kapta vissza az államosított képeket. A sorozat a kívánságának megfelelően került intézményi vevőhöz, s szeptember 27-től be is mutatják a párizsi múzeumban, amely jórészt állami alapok jóvoltából engedhette meg magának az eredetileg 1928-ban publikált rajzok megvásárlását. Kupka (1871-1957), aki a francia fővárosban tanult, majd ott is dolgozott illusztrátorként, az első vázlatokat 1903-ban készítette a biblikus szöveghez.

Neked ajánljuk