Tartalom

Narancs XVII. évf. 30. szám (2005-07-28)

Publicisztika

Publicisztika

m3

Rudi Zoltán köztévéelnök bejelentette, a közeljövőben új, tematikus közéleti adót indít a magyar királyi tévé m3 néven, hogy a köz ügyei iránt érdeklődő állampolgárok demokratikus érzéke, politikai tájékozódóképessége a jelenleginél jobban, nagyobb mértékben, fokozottabban, még alaposabban, minden eddiginél körültekintőbben és átfogóbban... blablabla.

Publicisztika

Dúló viharnak

Orbán Viktor látnivalóan osztja a magyar nemzeties-radikális-keresztény-konzervatív jobboldal szokásos ellenérzéseit a baloldallal szemben.

Egotrip
Külpol

Külpol

"Mindenki csak nyer" - Charlie McCreevy, az Európai Bizottság belső piaci biztosa

Elsősorban gazdasági közösség lévén, az Európai Unió legfontosabb része határokat nem ismerő, egységes belső piaca. A Narancs ennek az évi 11 trillió eurót termelő piacnak a felügyelőjével, Charlie McCreevy uniós biztossal, az Európai Bizottság illetékes tagjával beszélgetett az új tagállamok lehetőségeiről és a liberális reformok elkerülhetetlenségéről.

Belpol

Belpol

A Tisza virága - Nagykörü

A honfoglalás óta lakják, Magyarország cseresznyéskertjének nevezik. Sem a tatár, sem a török, de a még szabályozatlan Tisza - ami egykor állítólag körbejárta - sem tudott kárt tenni benne. Sőt. Nagykörü ma majdnem olyan, amilyennek legfeljebb álmunkban képzelünk egy magyar falut az Alföldön.

Belpol

Az igazságosság elmélete - Érettségi, felvételi 2005

Az új felvételi-érettségi rendszer levizsgázott. Július 26-án éjjel kiderült, hogy a több mint 150 ezer felvételizőből ki folytathatja gólyaként, és kinek nem kedvez az új szisztéma. Több jel is utal az esélyegyenlőtlenségre az idén és a korábban érettségizettek között, és arra, hogy esetleg diákok százai igazságtalanul nem jutnak be a felsőoktatásba. A szaktárca fáradhatatlanul cáfol.

Belpol

Egy Gyulától lobbant be - Gázár és politika

A Gyurcsány-Orbán-tévévitából kiderült: a két vezető politikai erő továbbra is minden alkalmat megragad arra, hogy a másikat a gázár miatt macerálja. És az is, hogy ebben a Fidesz a kezdeményező - pedig az ötlet nem is az övék! Vajon ki és mikor tette központi politikai kérdéssé a gázárat? És egyáltalán: mi történt 1998 óta a gázárral?

Belpol

Tűk a szénakazalban - A Nyugat és a terrorhullám

A hidegháború utáni korszakban az etnikai háborúk s a globális terrorizmus jelenti a legkomolyabb kihívást, amellyel civilizációnk szembesül. A terror házhoz jön. Eredményesek-e azok az erőfeszítések, amelyeket a nyugati államok rendészeti és igazságszolgáltatási szervei, titkosszolgálatai a terrorizmus fölszámolására tesznek?

Zene

Zene

Három díva - Vera Bilá & Kale, Mitsoura, Esma Redzepova (koncert)

Három cigány díva egy estére nagyon sok. A roma zenét népszerűsítő Szekérnyom fesztivál finisében mindhárman megérdemeltek volna egy-egy önálló koncertet is, de így legalább - kemény négy órán keresztül - megtudta a közönség, hogy hol lakik a cigányok istennője, és mi az az ülőpúpgörcs.

Zene

Break down, baby - B-boyok

Mindennap három-négy órát edzenek, körülbelül úgy, mintha olimpiai sportágat űznének. Csak a többségük nem puccos tornateremben, hanem aluljáróban gyakorol, ezért van, hogy utcagyerekeknek tartják őket. Pedig nemrég volt fesztiváljuk. A magyar breaktánc él és virágzik.

Film

Film

Szemrebbenés nélkül - Slavenka Drakulic írónő

A Svédországban élő horvát írónő magyarul az idén tavasszal megjelent könyve (A légynek sem ártanának, Jelenkor) tucatnyi ténynovellát tartalmaz, melyek hősei a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökkel vádolt vagy már elítélt személyek. (Egyet közülük lapunk is megjelentetett: A fiúk csak szórakoztak, 2005. április 21.)

Színház

Színház

Világot jelentő deszkák - Színielőadás

A művelődési háznak nevezett, lefüggönyözött ablakú teremben 50 fokos a hőség. A szűk nézőtéren 100-150 ember szorong, levegőt nem lehet kapni az izzadságszagtól. A helyszín Alsószentmárton, Magyarország első kizárólag cigányok által lakott települése, ahol július 15-én a mánfai Collegium Martineum diákszínészei vendégszerepeltek.

Trafik
Tudomány

Tudomány

Legalább egy fejhosszal - Pénisznagyobbítás

Infantilis dolognak tűnik. Talán a "grandiózus én" egy el nem sorvadt mellékága, hogy felnőtt férfiak orvoshoz rohangálnak teljesen átlagos méretű szerszámukkal - nem tudni. Mindenesetre tény: a hazai urológusokat erősen nyomás alatt tartja az igény, s a plasztikai sebészek sem panaszkodnak.

Riport
Sport

Sport

Szenvedni muszáj - Kékszalag

A pénteki héthúszas szántódi kompon szinte csak vitorlázók vannak: a Nemere II legénysége a Krajcár taktikusával és a leg-ismertebb vitorlakészítővel beszéli meg az esélyeket, mi csendben hümmögünk.