kulthírek

  • Narancs
  • 2005.09.01 00:00

Trafik

kulthírek
SZARAJEVÓ A bolgár Georgi Djulgerov Lady Zee című alkotása bizonyult a legjobb játékfilmnek a 11. Szarajevói Filmfesztiválon, a legjobb rövidfilm díját pedig Kenyeres Bálint Before Down című munkája nyerte el.

FISZ Alkotói pályázatot hirdet 25 év alatti, önálló kötettel még nem rendelkező szerzőknek vers, széppróza és dráma kategóriákban a Fiatal írók Szövetsége (FISZ). Beadási határidő: október 15., minden egyéb info az irok.hu honlapon.

TÁNCOL" DARUK Több mint százezren vettek részt Gdanskban a Szolidaritás szakszervezet alapításának évfordulójára rendezett, élő tévéadásban közvetített koncerten, melyen a 25 évvel ezelőtti, 15 ezres létszám egyötödét foglalkoztató hajógyár óriásdarui mozogtak Jean-Michel Jarre zenéjére lézershow és tűzijáték kíséretében. Jarre régi művei (Oxygene; Equinoxe) mellett bemutatta az alkalomra írott darabját is: Solidarity Tonight.

LÉGGITÁR A holland Michael Heffels nyerte a léggitár-világbajnokságot, melyet az évenként megrendezett Oulu Zenei Fesztivállal együttműködve tartottak meg a finn városban. Az immár tizedik léggitár-világbajnok nyereménye egy valódi, kézi gyártású Flying Finn elektromos gitár, Brian May (Queen) aláírásával.

STONES A Rolling Stones képviselői arra kérték a CDU-t, hogy a továbbiakban ne használják Angela Merkel választási kampánygyűlésein a zenekar Angie című, 1973-as slágerét, mert a szerzők és az eredeti lemezkiadó számára egyaránt elfogadhatatlan a felhasználás ezen módja, s nem is járultak hozzá. Rövid időn belül ez a Stones második "politikai" ügye: szeptemberben megjelenő, A Bigger Bang című albumuk Sweet Neo-Con című dalát többen George W. Bush amerikai elnök elleni támadásként értelmezik - a zenekar szerint tévesen. Az albumhoz kapcsolódó világturné a múlt héten, Bostonban indult.

BRITPOP: TÍZ ÉV UTÁN Tíz évvel azután, hogy a sajtó hathatós segítségével csúcsra járatódott a britpop mint jelenség, médiaszenzáció és a képzőművészeti életet felforgató brit art zenés megfelelője, ugyanaz a név szerepel a szigetország slágerlistájának élén, mint akkoriban oly gyakran: az Oasis új albuma, a Don't Believe The Truth a Lyla után immár a második kislemezsikert szállította a The Importance Of Being Idle révén. A zenekarban már csak Liam és Noel Gallagher képviseli az eredeti tagságot. Egykori elsődleges ellenlábasuk, az inkább az angol artpop hagyományaiból táplálkozó Blur pillanatnyilag hibernált állapotban van; énekese, Damon Albarn Gorillaz nevű karikatúra-zenekarára koncentrál, melynek nemrég jelent meg második albuma, s FeelGood Inc. című klipje a legjobb speciális effektek díját nyerte el az MTV Video Awards hétvégi gálaestjén. A britpop ironikus, intelligens vonalának másik jellegzetes képviselője a Pulp volt: noha hivatalosan ők sem oszlottak fel, énekesük, Jarvis Cocker első szólólemezén dolgozik Párizsban. A glam felé hajló Suede énekese, Brett Anderson és gitárosa, Bernard Butler 1994-es elválásuk után nemrég újra közös munkába kezdett, zenekaruk, a Tears bemutatkozó albuma most jelent meg Here Come The Tears címmel. Miközben a tíz éve sűrűn emlegetett, kisebb zenekarok (Boo Radleys, Echobelly, Elastica, Menswear, Shed Seven, Sleeper, Supergrass stb.) emléke egyre halványul, a britpop vonulatához inkább csak egyidejűségével kapcsolódó Radiohead pedig divatokkal nem törődve dolgozik azóta is, fel-felmerül a kérdés: vajon néhány év múlva egy újabb britpopsikersztori hírnökeiként emlegetjük-e napjaink felfutóban lévő zenekarait, mint a Franz Ferdinand, a Kaiser Chiefs, a Keane vagy a Kasabian?

NYUGAT-KELETI DÍVÁNY Ramallahban telt házas hangversenyt adott Daniel Barenboim vezényletével a fiatal zsidó és arab muzsikusok alkotta West-Eastern Divan Orchestra, mely a palesztin kulturális minisztérium és a Barenboim-Edward Said Alapítvány támogatásából működik sevillai székhellyel, s tagjai spanyol diplomata-útlevéllel utaznak, hogy könnyebben kelhessenek át az izraeli határállomásokon. A Mozart és Beethoven műveiből összeállított hangversenyt egy Buenos Airest és Londont is érintő nemzetközi turné befejezéseként rendezték meg, a gázai izraeli telepek kiürítéséhez időzítve. 2003-ban, négy évvel a zenekar megalapítása után hunyt el a közel-keleti megbékélésért tevékenykedő amerikai palesztin Edward Said.

RAPHÁBORÚK FOLYT. Miközben Miami az MTV Video Awards ceremóniára készülődött, az esélyesek egyike, Kanye West által adott fogadáson egy ismeretlen tettes lábon lőtte a hiphopvilág egyik nagy mogulját, Suge Knightot, a Death Row Records alapítóját. Az üzletembert, aki maga is többször ült már börtönben, kórházba szállították és megoperálták. Egyelőre senkit sem tartóztattak le, ahogy nem kapták el Tupac Shakur gyilkosát sem, s mindmáig nem derült ki, ki lőtte agyon Notorious B.I.G.-t és a Run-DMC tagját, Jam Master Jayt.

MAGYAR FILMEK TORONT"BAN 52 ország 335 alkotása között három magyart is vetítenek a szeptember 8-17. közötti, 30. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Víziók szekcióban kapott helyet Gárdos Péter műve, A porcelánbaba, többek között a Quay fivérek (The Piano Tuner Of Earthquakes), Larry Clark (Wassup Rockers) és Fred Kelemen (Fallen) új munkái mellett. A különleges bemutatók közé hívták meg Koltai Lajos Sorstalanságát - egyebek közt Michel Gondry (Dave Chapelle's Block Party) és Roman Polanski (Oliver Twist) friss filmje társaságában. Az Éjféli őrület szekcióban pedig Gauder Áron Nyócker című animációs filmjét vetítik. Torontóban kerül először közönség elé a drámaíróként ismert Phyllis Nagy első filmje, a Mrs. Harris.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.