kulthírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 1.

Trafik

kulthírek
SZARAJEVÓ A bolgár Georgi Djulgerov Lady Zee című alkotása bizonyult a legjobb játékfilmnek a 11. Szarajevói Filmfesztiválon, a legjobb rövidfilm díját pedig Kenyeres Bálint Before Down című munkája nyerte el.

FISZ Alkotói pályázatot hirdet 25 év alatti, önálló kötettel még nem rendelkező szerzőknek vers, széppróza és dráma kategóriákban a Fiatal írók Szövetsége (FISZ). Beadási határidő: október 15., minden egyéb info az irok.hu honlapon.

TÁNCOL" DARUK Több mint százezren vettek részt Gdanskban a Szolidaritás szakszervezet alapításának évfordulójára rendezett, élő tévéadásban közvetített koncerten, melyen a 25 évvel ezelőtti, 15 ezres létszám egyötödét foglalkoztató hajógyár óriásdarui mozogtak Jean-Michel Jarre zenéjére lézershow és tűzijáték kíséretében. Jarre régi művei (Oxygene; Equinoxe) mellett bemutatta az alkalomra írott darabját is: Solidarity Tonight.

LÉGGITÁR A holland Michael Heffels nyerte a léggitár-világbajnokságot, melyet az évenként megrendezett Oulu Zenei Fesztivállal együttműködve tartottak meg a finn városban. Az immár tizedik léggitár-világbajnok nyereménye egy valódi, kézi gyártású Flying Finn elektromos gitár, Brian May (Queen) aláírásával.

STONES A Rolling Stones képviselői arra kérték a CDU-t, hogy a továbbiakban ne használják Angela Merkel választási kampánygyűlésein a zenekar Angie című, 1973-as slágerét, mert a szerzők és az eredeti lemezkiadó számára egyaránt elfogadhatatlan a felhasználás ezen módja, s nem is járultak hozzá. Rövid időn belül ez a Stones második "politikai" ügye: szeptemberben megjelenő, A Bigger Bang című albumuk Sweet Neo-Con című dalát többen George W. Bush amerikai elnök elleni támadásként értelmezik - a zenekar szerint tévesen. Az albumhoz kapcsolódó világturné a múlt héten, Bostonban indult.

BRITPOP: TÍZ ÉV UTÁN Tíz évvel azután, hogy a sajtó hathatós segítségével csúcsra járatódott a britpop mint jelenség, médiaszenzáció és a képzőművészeti életet felforgató brit art zenés megfelelője, ugyanaz a név szerepel a szigetország slágerlistájának élén, mint akkoriban oly gyakran: az Oasis új albuma, a Don't Believe The Truth a Lyla után immár a második kislemezsikert szállította a The Importance Of Being Idle révén. A zenekarban már csak Liam és Noel Gallagher képviseli az eredeti tagságot. Egykori elsődleges ellenlábasuk, az inkább az angol artpop hagyományaiból táplálkozó Blur pillanatnyilag hibernált állapotban van; énekese, Damon Albarn Gorillaz nevű karikatúra-zenekarára koncentrál, melynek nemrég jelent meg második albuma, s FeelGood Inc. című klipje a legjobb speciális effektek díját nyerte el az MTV Video Awards hétvégi gálaestjén. A britpop ironikus, intelligens vonalának másik jellegzetes képviselője a Pulp volt: noha hivatalosan ők sem oszlottak fel, énekesük, Jarvis Cocker első szólólemezén dolgozik Párizsban. A glam felé hajló Suede énekese, Brett Anderson és gitárosa, Bernard Butler 1994-es elválásuk után nemrég újra közös munkába kezdett, zenekaruk, a Tears bemutatkozó albuma most jelent meg Here Come The Tears címmel. Miközben a tíz éve sűrűn emlegetett, kisebb zenekarok (Boo Radleys, Echobelly, Elastica, Menswear, Shed Seven, Sleeper, Supergrass stb.) emléke egyre halványul, a britpop vonulatához inkább csak egyidejűségével kapcsolódó Radiohead pedig divatokkal nem törődve dolgozik azóta is, fel-felmerül a kérdés: vajon néhány év múlva egy újabb britpopsikersztori hírnökeiként emlegetjük-e napjaink felfutóban lévő zenekarait, mint a Franz Ferdinand, a Kaiser Chiefs, a Keane vagy a Kasabian?

NYUGAT-KELETI DÍVÁNY Ramallahban telt házas hangversenyt adott Daniel Barenboim vezényletével a fiatal zsidó és arab muzsikusok alkotta West-Eastern Divan Orchestra, mely a palesztin kulturális minisztérium és a Barenboim-Edward Said Alapítvány támogatásából működik sevillai székhellyel, s tagjai spanyol diplomata-útlevéllel utaznak, hogy könnyebben kelhessenek át az izraeli határállomásokon. A Mozart és Beethoven műveiből összeállított hangversenyt egy Buenos Airest és Londont is érintő nemzetközi turné befejezéseként rendezték meg, a gázai izraeli telepek kiürítéséhez időzítve. 2003-ban, négy évvel a zenekar megalapítása után hunyt el a közel-keleti megbékélésért tevékenykedő amerikai palesztin Edward Said.

RAPHÁBORÚK FOLYT. Miközben Miami az MTV Video Awards ceremóniára készülődött, az esélyesek egyike, Kanye West által adott fogadáson egy ismeretlen tettes lábon lőtte a hiphopvilág egyik nagy mogulját, Suge Knightot, a Death Row Records alapítóját. Az üzletembert, aki maga is többször ült már börtönben, kórházba szállították és megoperálták. Egyelőre senkit sem tartóztattak le, ahogy nem kapták el Tupac Shakur gyilkosát sem, s mindmáig nem derült ki, ki lőtte agyon Notorious B.I.G.-t és a Run-DMC tagját, Jam Master Jayt.

MAGYAR FILMEK TORONT"BAN 52 ország 335 alkotása között három magyart is vetítenek a szeptember 8-17. közötti, 30. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon. A Víziók szekcióban kapott helyet Gárdos Péter műve, A porcelánbaba, többek között a Quay fivérek (The Piano Tuner Of Earthquakes), Larry Clark (Wassup Rockers) és Fred Kelemen (Fallen) új munkái mellett. A különleges bemutatók közé hívták meg Koltai Lajos Sorstalanságát - egyebek közt Michel Gondry (Dave Chapelle's Block Party) és Roman Polanski (Oliver Twist) friss filmje társaságában. Az Éjféli őrület szekcióban pedig Gauder Áron Nyócker című animációs filmjét vetítik. Torontóban kerül először közönség elé a drámaíróként ismert Phyllis Nagy első filmje, a Mrs. Harris.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.