kulthírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 8.

Trafik

kulthírek
SORSTALANSÁG: OSCAR ÉS DVD Az Oscar-díjra nevező bizottság döntésének értelmében Koltai Lajos alkotása, a Sorstalanság képviseli Magyarországot a 2006. évi legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A film szeptember 6-án kétlemezes DVD-n is megjelent itthon, egy különleges relikviával. Minden tokban található egy-egy eredeti kocka a film első kópiájából.

DÍJ Ámosz Oz izraeli író és békeaktivista vehette át Frankfurt am Mainban a város 50 ezer euróval dotált Goethe-díját. Beszédében a kitüntetett röviden érintette a gázai zsidó telepek kiürítését is, amit a jó irányba tett fájdalmas lépésnek nevezett.

GYÁSZ Szeptember 9-én temetik el Csajka Gábor Cypriant: az 51 éves korában elhunyt író, képzőművész 1972-77-ig a szentendrei Vajda Lajos Képzőművészeti Stúdió tagja volt, verseit, irodalmi és képzőművészeti kritikáit, publicisztikáit 1977 óta publikálta, s műfordítóként, valamint az Élet és Irodalom szerkesztőjeként is dolgozott. Költeményei Tantra című kötetében (1984) jelentek meg.

ZAPPA STRASSE Viselje ezután a marzahni lakótelep 13. utcája Frank Zappa nevét - javasolta a fiatal zenészek törzshelyeként működő Orwo Haus kávéház, ahol mindennap, ebédidőben levetítik az 1993-ban elhunyt amerikai rockzenész valamelyik videóját. És így is lett. Marzahn a német főváros keleti részén fekszik, a döntést a Berliner Zeitung szerint a helyi önkormányzat hozta meg. A 60-as évek ellenkultúrájának elfogadottá válását jelzi az is, hogy nemrég az 1968-as német diáklázadás egyik vezetője, az 1979-ben elhunyt Rudi Dutschke nevét adományozták a berlin-kreuzbergi Kochstrasse egyik szakaszának.

KÉSSEL LICHTENSTEINNEK Négy, egyenként 30 cm hosszú vágást ejtett Roy Lichtenstein Nudes in Mirror című festményén egy 35 éves müncheni nő a bregenzi Kunsthausban látható kiállításon. A kép kb. 4 millió euróra volt biztosítva.

GYÁSZ 78 éves korában - a hurrikántól független körülmények között - a Tennessee állambeli Memphisben elhunyt R. L. Burnside: a bluesgitárost, akit 1999-ben a szívével operáltak, a 90-es években "fedezte fel" a zenei világ, amikor a Johnny Cash lemezeit is gondozó Fat Possum kiadó 1991-ben szerződtette. Ezt persze hosszú, munkás évtizedek előzték meg. Mezőgazdasági munkával és halászattal kereste kenyerét, de kis klubokban is játszott. 1967-68-ban egy folklorista készített vele felvételeket, a 70-es években Európában turnézva holland és francia lemezeken rögzítették játékát. Szerepelt Robert Mugge 1991-es Deep Blues című dokumentumfilmjében és annak CD-jén, amit szólóalbumok követtek (Bad Luck City; Too Bad Jim), együttműködött Jon Spencerrel és hiphopzenészekkel, végül nagyjából a tavalyi A Bothered Mind megjelenésével egy időben hozzáférhetővé váltak 1967-68-as felvételei is: First Recordings.

EGYSÉG A MEGKÜLÖNBÖZTETÉS ELLEN Elfogadhatatlan, hogy bárkit - akár a hazaszeretet nevében - bőrszíne, származása alapján kirekesszenek az egyenlő méltóságú emberek közösségéből - fogalmazott az a nyilatkozat, melyben a 6. ARC kiállítás Haza. Szereted? című koncertjének fellépői és szervezői fejezik ki szolidaritásukat Soniával, az R-Go kongói-magyar vokálénekesnőjével, aki augusztus 7-én nem léphetett fel a Magyar Sziget színpadán. A rasszista kirekesztést elítélő nyilatkozat aláírói - ARC, Back II Black Stage System, Balkan Fanatik, Beatrice, B‘lga, Budapesti Ifjúsági Kórus, Galamb, Oláh Ibolya menedzsmentje, R-Go, TÁP Színház, USE, divattervező trió, Visual Power, Volt Produkció - között, mint látható, szerepel az R-Go is, noha az inzultus után tíz nappal Sonia már nem volt az együttes tagja. S ott a Beatrice is, amelynek vezetője, Nagy Feró közéleti szerepléseit az utóbbi években, az R-Gót vezető Szikora Róberthez hasonlóan inkább a "nemzeti" oldalon abszolválta - ez is alátámasztja az akció politikai táborokon túlmutató jelentőségét.

NÉMET KÖNYVESEK PAMUKÉRT A német könyvkereskedők tőzsdei szövetsége azt követeli Törökországtól, hogy ejtsék az Orhan Pamuk ellen a tö-rökség becsmérlése miatt emelt vádat, mert az sérti a szólás szabadságát, azaz a demokratikus társadalmak alapértékeinek egyikét. Az isztambuli ügyészség azért indított eljárást az író ellen, mert egy svájci újságnak adott interjúban arról (is) beszélt, hogy Törökországban egymillió örményt és harmincezer kurdot gyilkoltak meg, s e tényeket az ország hivatalosan mindmáig nem ismerte el. A tárgyalás decemberben várható - előtte, október 23-án Orhan Pamuk Frankfurtba hivatalos, hogy a Paulskirchében átvegye az idei irodalmi békedíjat.

SEGÍTSÉG NEW ORLEANS-NAK A Katrina hurrikán augusztus 29-i tombolását követő első tele-víziós segélyműsor, az NBC, az MSNBC, a CNBC és a Pax által élőben közvetített Concert for Hurricane Relief váratlan epizódjaként Kanye West a leírt szövegtől eltérően azzal vádolta Bush elnököt, hogy nem törődik a feketékkel. Az NBC elhatárolódott a Grammy-díjas rapper szavaitól, amelyeket a sugárzás néhány másodperces késleltetése ellenére sem tudtak kiiktatni, mert az ezért felelős személy csak a durva kifejezésekre koncentrált.

Shelter from the Storm: A Concert for the Gulf Coast - ezzel a Bob Dylan-számra utaló címmel sugároz szeptember 9-én élő segélykoncertet egy időben a hat legnagyobb amerikai televíziós társaság (CBS, ABC, Fox, NBC, WB, UPN) a New Orleansot és környékét sújtó természeti katasztrófa túlélőinek megsegítésére és a károk enyhítésére. A fellépők személyét lapzártáig nem hozták nyilvánosságra. Szeptember 10-én a Music TV sugároz koncertet a Rolling Stones, Paul McCartney, Neil Young, Kanye West, Sheryl Crow, Brian Wilson, Melissa Etheridge és a Neville Brothers közreműködésével; a Dave Matthews Band szeptember 12-i, denveri, Wynton Marsalis a szeptember 17-i, New York-i koncertje bevételét ajánlotta fel. Utóbbi felvételét a Blue Note jótékony céllal árusítja majd, a Putumayo világzenei kiadó két válogatás CD-jének (New Orleans; Mississippi Blues) bevételeit az év végéig a segélyezésre különítik el, a Napster Download to Donate címmel kínál egy válogatást hasonló céllal.

Minden élet egyformán értékes, de a zenészvilág figyelme az ottani muzsikusok sorsára irányult az elmúlt napokban. A 76 éves Fats Dominót - akiről sokáig nem lehetett tudni - egy csónakon kimentették, Alain Toussaint zeneszerző hollétéről egyelőre nincs hír, a Neville Brothers egyik tagja, Charles Neville a három lányát keresi.

Figyelmébe ajánljuk