Tartalom

Narancs XVII. évf. 35. szám (2005-09-01)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Az alkotmány őre

Mert magán a kapitalizmuson és annak törvényszerűségein változtatni az elnök persze még annyira sem tud, mint a Trianon által adott helyzeten.

Publicisztika

Kalózok

Csak kis túlzás lesz, ha azt mondjuk, hogy egy ország nézte döbbenten, amikor a múlt pénteken, Zágrábban a K4 férfi 1000 méter előfutamában az olimpiai bajnok magyar egység (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) az indonéz vagy a tunéziai négyes mögött, tökutolsóként ért célba.

Publicisztika

Diszfunkciók

A 2005. őszi parlamenti ülésszak kezdete, a költségvetés beterjesztése, valamint nyolc-kilenc hónappal az országgyűlési választások előtt a magyar politika két középponti problémája a következő...

Külpol

Külpol

Van két választásuk - Izrael

Izrael túl van a nehezén. Rendőri és katonai segédlettel kiürí-tette a gázai és az észak-ciszjordániai telepesfalvakat. Ám arra a kérdésre senki sem tudja a választ, hogy mindez miként befolyásolja a békefolyamatot. Ariel Saron miniszterelnök egyoldalúan feladta az 1967-ben elfoglalt területek egy részét - de vajon a mérsékeltek tábora erősödik-e ezzel, vagy éppen ellenkezőleg, a harc megújulását hozza el a kivonulás?

Belpol

Belpol

Rés, nem bástya - Kémvilág Magyarországon

Nyár végi szórakozásként folytatásos kémregény olvasható a magyarországi és a romániai sajtóban. Lapzártánkig a történet tények helyett feltételezésekre épül - és a kémtevékenység tárgyául megjelölt események remélhetőleg nem igazak.

Belpol

Akinek még hideg van - Szocialista jelöltállítás Kiskunhalason

Lassan minden választókörzetben kiderül, hogy kit indít az MSZP 2006-ban. Néhány helyen nem jutott még egyezségre a helyi szervezet és a pártvezetés. A leglátványosabb konfliktus Halason alakult ki, ahol a városi elnökség Zuschlag Jánost jelölné újra - annak ellenére, hogy Hiller István és Szekeres Imre sajtónyilatkozataiban többször kizárta ennek lehetőségét.

Belpol

Első felvonás - Vádirat a Kulcsár-K&H-ügyben

A Fővárosi Bíróság elé került a brókerügy, miután a múlt hét közepén sikkasztással, pénzmosással, okirat-hamisítással és más bűncselekményekkel vádolta meg a Fővárosi Főügyészség Kulcsár Attilát és a bűnügy további húsz gyanúsítottját. Az ügyészség tájékoztatása szerint a vádirat csak a bűncselekmény-sorozat "első rétegeit" tárja fel, így a kapcsolódó, még folyamatban lévő ügyek mellett újabb eljárások sem zárhatók ki.

Belpol

"A változást végig fogom vinni" - Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a vasút átalakításáról

Õsszel az Országgyűlés elé kerül az új vasúti törvény, amelynek elfogadásával megnyílik az út az uniós normák szerinti, a jelenlegitől radikálisan eltérő vasúti rendszer kiépítése előtt. A Narancs a szaktárca vezetőjét a jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt formálódó jogszabálycsomagról, valamint a Magyar Államvasutak Rt. átalakításáról faggatta.

Belpol

Sokan, nem elegen - Választásireform-tervezetek

A kisebb parlament gondolata felettébb népszerű, de a kétharmados reform mikéntjéről máig nem sikerült megállapodni. A kisszerű taktikázás annak ellenére bénítja a négypárti megegyezést, hogy egy nagy (amúgy importált) ötlet szerint a közösen kiizzadandó változat csak 2010-ben lépne érvénybe. Mókás, ahogyan a felek egymás korábbi elképzelései mellett agitálnak, és mereven elutasítják egykori saját terveiket.

Zene
Film

Film

"Mi jobban csináljuk" - Nicke Andersson - The Hellacopters

Az idén harminchárom éves Andersson immár tizenöt éve a svéd rockszíntér meghatározó alakja: a 90-es évek elején a Stockholmtól Budapestig számos zenekart megihlető metálbanda, az Entombed nagyszerű dobosaként tűnt fel, 1995 óta pedig a The Hellacoptersben énekelve és gitározva menetel a skandináv rakendrollmozgalom élén.

Film

"Meg sem mozdul" - Vranik Roland filmrendező

A magyar filmszemle történetében először nyert elsőfilmes rendező munkája fődíjat. A Fekete kefe - melyet a zsűri a legjobb operatőri díjjal is kitüntetett - négy ide-oda sodródó kéményseprő és egy kecske huszonnégy óráját mutatja be feketén-fehéren.

Képzőművészet

Képzőművészet

Feheru uaru rea meneh - Föld alatti múzeum terve Székesfehérváron

Negyven méterrel a Nemzeti Emlékhely, az egykori koronázótemplom alatt tervezi a székesfehérvári önkormányzat a Magyar Királyok Panteonja kialakítását. A terv központi eleme egy tíz méter átmérőjű, Szent Korona alakú kiállítótér, de fontos szerep jut a mozgó, beszélő királyoknak és az animációs/holografikus technikákkal újjáépített középkori épületeknek is.

Trafik
Lokál

Lokál

Szivárvány a völgyben - Ozorai goaparty

Egyhangúak a völgyben a napok. Ettünk egy tál ételt a szervező Birkás család sátrában, majd leheveredtünk egy lankán.Ami-kor lement a nap,felvertük a sátrat, aztán indultunk a "Nagytemplomba" táncolni.

Lokál

Síppal, habbal - Budapest Parádé

A Csibi borozó bejárata köré már délelőtt kiakasztották a színes lufikat - harminc méterre az Andrássy út sarkától ennyit mindenképpen érdemes belefeccölni az egyszeri, ám remélhetőleg jelentős forgalomnövekedésbe.

Tudomány

Tudomány

Csináld magad! - FAB

Képzeljük el, hogy bármilyen használati tárgyat legyártunk magunknak. Például egy igazán jó túrabakancsot, ami egyedülálló a világon. Letöltünk a netről egy már bevált túrabakancs-specifikációt, átalakítjuk egy háromdimenziós tervezőprogram segítségével az elképzelésünk szerint, bemegyünk egy ún. FAB-laborba és elkészítjük. Ugyanezt eljátszhatjuk evőkészlettel vagy intelligens bútorral is.

Tudomány

Volt röhögni? - 3. Nemzetközi Militari Parádé, Csobánka

Kellemes "családi hétvége" talpig egyenruhában, állig fegyverben, a legkülönfélébb katonai járművek fedélzetén; kell-e ennél pompásabb szórakozás? A fővédnök Lamperth Mónika, a helyszín több mint bukolikus, a Vörösvárra vezető hadi út menti honvédségi gyakorlótér: a dolgozó népet szolgálom!