kulthírek

  • Narancs
  • 2005. szeptember 15.

Trafik

kulthírek
GYáSZ 81 éves korában elhunyt Clarence "Gatemouth" Brown: a country, blues, cajun, zydeco és jazz világában egyaránt otthonosan mozgó gitáros-énekest a texasi Orange-ben érte a halál, ahová a Katrina hurrikán elől menekült. Tüdőrákban és szívbetegségben szenvedett. A 40-es években kezdett pályáját az 1982-es Grammy-díj koronázta meg, ezt Allright Again! című albumáért kapta.

73 éves korában elhunyt Diósi Ágnes szociográfus, szociális munkás, a hazai cigányság életének egyik legjelentősebb kutatója. Dolgozott gyermekkönyvtárosként, népművelőként, nevelőtanárként és egyetemi előadóként, írásai számos tanulmánygyűjteményben jelentek meg. Önálló kötetei: Hetedíziglen (1984), Cigányút (1988), Szűz Mária zsebkendője (1990), "Várj, madárÉ" (1997), Szemtől szemben a magyarországi cigánysággal (2002), Szent Márton védencei: az 1946-47-es lakosságcsere dokumentumokban és szigetszentmártoniak emlékezetében (2004), s egy regényt is írt: Várj, madárÉ (1997).

TARR HONGKONGBAN Az ellenállás melankóliája - Tarr Béla filmjei címmel retrospektív sorozat kezdődött Hongkongban: a rendező nyolc filmjét négy moziban mutatják be, tizennyolc vetítésen.

LONDON NEM FÉL We Are Not Afraid címmel kiállítás nyílt a londoni Proud Galleryben, a Trafalgar Square közelében a www.werenotafraid.com című honlapon öszszegyűlt fotókból: a site-ot a júliusi terrortámadás után indította el Alfie Dennen, akinek a Kings Cross metróállomásról küldött egy robbanás utáni fotót egy barátja mobiltelefonon. A később Madridba, Kairóba, Bagdadba és New Yorkba utazó kiállítás célja, hogy százezer fonttal támogassa az áldozatokat és családjaikat segítő szervezeteket.

SZAB" HOLLANDIÁBAN Életműdíjjal és tíz alkotásából összeállított retrospektív programmal tiszteleg Szabó István előtt a hollandiai Vlissingenben rendezett Film by the Sea című fesztivál, melynek versenyprogramjában bemutatják Szabó állandó operatőre, Koltai Lajos első filmjét, a Sorstalanságot.

VELENCEI OROSZLÁNOK A tajvani születésű Ang Lee amerikai produkciója, a Brokeback Mountain nyerte a 62. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt: az Annie E. Proulx novellája és Larry McMurtry forgatókönyve alapján, Heath Ledger és Jake Gyllenhaal főszereplésével forgatott, 1963-ban játszódó film két fiatal cowboy szerelmének a tör-ténete. Arany Oroszlánt vehetett át életművéért Stefania Sandrelli olasz színésznő és Hayao Miyazaki japán rendező, Isabelle Huppert francia színésznő munkásságát pedig Különleges Oroszlánnal honorálták. A legjobb rendezésért járó Ezüst Oroszlánt Philippe Garrel nyerte (Les Amants réguliers), akinek operatőre, William Lubtchansky is díjjal térhetett haza. A zsűri különdíját Abel Ferrara kapta (Mary), a legjobb alakítást Giovanna Mezzogiorno (Cristina Comencini: La bestia nel cuore) és David Strathairn (George Clooney: Good Night and Good Luck) nyújtotta. A rövidfilmes mezőnybe meghívott Ballada, Iványi Marcell műve nem kapott dí-jat, nyert a tajvani Lin Chien-ping: Xiaozhan (Kis állomás).

REMBRANDT ÉS CARAVAGGIO Megkezdték a jegyárusítást a jövő évi kiállítási szezon egyik legnagyobb szenzációjának ígérkező amszterdami rendezvényre, a Van Gogh Museum és a Rijksmuseum együttműködésében megvalósuló Rembrandt-Caravaggio című kiállításra. Ez az első alkalom, hogy a két múzeum közös tárlatot szervez: február 24. és június 18. között huszonöt mesterművével "konfrontálódik" a barokk művészet két zsenije. Életükben nem találkoztak, hiszen Caravaggio 1610-ben, négy évvel Rembrandt születése után halt meg; 2006, Rembrandt születésének négyszázadik évfordulója adja a kiállítás apropóját. A helyszín a Van Gogh Museum lesz, de a Rijksmuseum se marad látványosság nélkül: január 26. és február 19. között bemutatja a gyűjteményében lévő összes Rembrandtot, március 9-től május 24-ig pedig azokat, amelyeket valaha a művésznek tulajdonítottak, de bebizonyosodott, hogy mások festették őket. Végül, június 2. és augusztus 6. között látható majd Peter Greenaway brit filmrendező installációja, melyet az Éjjeli őrjárat ihletett. Jegyelővétel: www.rembrandt-caravaggio.nl.

SZTORN" Befejezték a Közgáz Vizuális Brigád új filmjének forgatását, az ősz az utómunkálatoké: a Pálos György által rendezett Sztornó főszerepét Lovasi András, a Kispál és a Borz énekese alakítja. Ennek is szerepe lehetett abban, hogy az egy hónapon át tartó forgatás helyszínéül Pécset választották. A várossal való jó együttműködésre utal, hogy a premiert is Pécs kapja, várhatóan januárban, a főváros csak ezután, a filmszemlén következik majd. A Sztornó az eddig inkább lóbüdzsében utazó KVB eddigi legnagyobb (értsd: magyar viszonyok között rendes) költségvetésű filmje. Bővebb infó és fotók a kvb.hu és a sztorno.hu honlapon.

KIABÁLNAK, SZERVEZKEDNEK Ahogy Bozóki András miniszter negatív összefüggésben "javasolta" (Narancs, szeptember 1.), számos művészeti szervezet tiltakozó nyilatkozatot juttatott el Gyurcsány Ferencnek. A miniszter-elnök intézkedését kérik amiatt, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram egyaránt visszatartja a számukra megítélt összegeket (illetve azok egy részét), minek következtében működésképtelenné válnak, ellehetetlenülnek, programjaik elmaradnak.

BARBÁROK AZ OPERÁBAN Erfurtban mutatták be Philip Glass új operáját: A barbárokra várva a 2003-ban Nobel-díjjal kitüntetett dél-afrikai John Maxwell Coetzee hasonló című regénye alapján készült, librettóját Christopher Hampton írta. Dennis Russell Davies vezényelt, a két baritonfőszerepet a brit Richard Salter és az amerikai Eugene Perry énekelte, a díszletet az orosz Georgij Cipin, a jelmezeket a német Hans Irwin Kittel tervezte. Glass a színház megbízásából - és saját szavai szerint az amerikai kormány iraki háborújának kritikájaként - írta a 15 perces ovációval fogadott két és fél órás darabot, melyet a német városban hatszor adnak elő, s amerikai premierjét jövő év januárjára tervezik, a texasi Austinban. A 2003 szeptemberében megnyílt erfurti színház az első teátrum, amelyet 1960 óta Kelet-Németországban - és 1995 óta Németország egészében - építettek.

Figyelmébe ajánljuk