Tartalom

Narancs XVII. évf. 37. szám (2005-09-15)

Publicisztika

Publicisztika

Csak két torony látszik

Ha valakinek kétségei lettek volna, a hétfői parlamenti nyitány végképp meggyőzhette arról, hogy a következő élménydús hét-nyolc hónap a két kiváló státusférfi személyes küzdelmét hozza a kampánytémák, a közbeszéd hangsúlyai pedig aszerint rendeződnek majd, hogy ki tud a másiknak egy jókora gyomrost berámolni.

Publicisztika

A Magyar Beteg

A "mindenkit megillető, ingyenes, magas színvonalú egészségügyi ellátás" illúziója megdőlt. Ha valaki jó eséllyel akar meggyógyulni, akkor kétszer vagy többször kell fizetnie. Először a társadalombiztosításnak, utána az orvosnak vagy az orvosoknak. A hálapénz intézménye persze nem az orvosok eredendő gazságának következménye, hanem épp ennek az álságos rendszernek a szüleménye.

Publicisztika

Választóvonalak

Ha summázzuk mindazt, ami négy év alatt, a 2001. szeptember 11-i merényletek után történt, azzal kell megelégednünk, hogy mindenki maradt ott, ahol addig is volt.

Egotrip
Külpol

Külpol

Egy, előre - Elnökválasztás Egyiptomban

"Elég!" Az Egyiptomi Mozgalom a Változásért nevű, tavaly alakult csoportot becézi így népszerű jelszava után a helyi köznyelv. A csatakiáltásnak volt ugyan némi visszhangja, de áttörést nem hozott. A 77 éves Hoszni Mubarak így immár az ötödik hatéves mandátumának futhat neki.

Belpol

Belpol

Omlásveszély - Költségvetési zárolás vagy elvonás?

Összeomló közintézmények, ellehetetlenülő civil szervezetek, a túlélésért koldulni kényszerülő gazdasági vezetők: az utóbbi napok drámai nyilatkozatai alapján ehhez hasonló apokaliptikus fejleményekre számíthatunk a kormány - egyes kalkulációk szerint - 540 milliárd forintos takarékossági intézkedése nyomán.

Belpol

Államvasúti bökkenők X.: Tendernyomás

Ha szerdáig a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) nem kifogásolja, ahogyan és amiért a MÁV harmadszor is a svájci Stadlert hirdette ki a motorvonattender győztesének, hivatalosan lezárulhat az államvasutak eddigi legnagyobb járműbeszerzési pályázata. A felelősség kérdése azonban a levegőben marad.

Belpol

"A demokrácia egy izgalmas játék" - Örkény Antal szociológus

Agora. Egy közvélemény-kutatás, amely a vélemény-formálódás folyamatáról is tudósít, s egyben médiaesemény is. Az új szociológiai módszer hazai debütálását péntektől vasárnapig bárki nyomon követheti a köz-szolgálati tévén és rádión, valamint a T-online portálján. A CEU Open Society Institute által támogatott projekt-ről, melynek első témája a romakérdés, a főszervezőt kérdeztük.

Belpol

Ingoványos talajon - Gyógyszálló megaprojekt Hévízen

A hévízi Gyógy-tó közvetlen közelébe, védett területre tervezett ötcsillagos szálloda- és gyógyfürdőkomplexum sorsa egyelőre bizonytalan. A Hévízért Városvédő Egyesület és a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület fellebbezése nyomán az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) - az elsőfokú zöld hatósággal szemben - részletes hatásvizsgálatot vár a beruházótól. Az eljárás eredménye a tó körzetében a fejlesztési álmokat is orientálhatja. Az is kiderülhet, történt-e törvénytelenség az ügyben.

Belpol

Eltévedt levél - Göncz Kinga és az egyházak konfliktusa

A vatikáni szerződés módosítását javasolta Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter egy Gyurcsány Ferencnek írott levelében, melyet a Magyar Nemzet hozott nyilvánosságra. Utánajártunk, van-e alapja annak, hogy az önkormányzatok "tömegével" adják át idősotthonaikat egyházi kezelésbe.

Zene
Film

Film

Viszonyítani muszáj - Szabó Réka táncos

Matematikusnak indult, de 1997-ben visszavonhatatlanul a kortárs táncművészet javára döntött, amikor Szonáta című darabjával megnyerte az Inspiráció fesztivál koreográfiai fődíját. 1999-ben Javier de Frutos venezuelai koreográfus csapatában táncolt, közreműködött az ex-Dv8 táncos Milli Bitterli projektjeiben is. Idén nyáron két hazai díjat is kapott Karc című darabjáért.

Trafik
Képzőművészet

Képzőművészet

Korhatártalanul - Rémísztő előzetes a moziban

Van, aki szerint annyi értelmük sincs a korhatáros filmeknek, mint életkorhoz kötni a szex elkezdését. Bizonyos kor alatt egyik sem ajánlott, de ezt betartatni szinte lehetetlen, esélye talán csak a szülőnek lenne. Ha hagynák. Például a filmelőzeteseket bemutató mozisok.

Könyv

Könyv

Bálvány és botránykő - Vlagyimír Szorokin 50 éves

Az orosz kultúra legnagyobb mítoszával számol le Vlagyimir Szorokin, amikor a Négyek szíve című regényében módszeresen lemészároltatja négy főhősével egyikük anyját: villanyfűrésszel hasítják ketté a fejét, hogy a présgép az összes folyadékot könnyen kinyomja belőle, villanykéssel felaprózva, villany-darálóval pépesítik a testét, hogy abból is kicsapja a gyümölcscentrifuga azt, ami a lényeg: a nedvet.

Tudomány

Tudomány

A lélek vitaminja - Örömtréning

"A vidám elme jó orvosságul szolgál, a szomorú lélek pedig megszárasztja a csontokat" - tartja a mondás, s hogy ez menynyire így van, ma már kutatások százai bizonyítják. Egy magyar pszichiáter a pozitív szemléletmód jótékony hatását felismerve olyan módszert dolgozott ki, mely segít derűre hangolni szellemünket akkor is, ha az a bizonyos fény az alagút végén nagyon-nagyon távolinak tűnik.

Tudomány

Dobozba zárt szellem - Az iPod-mítosz

Amikor 2001 októberében Steve Jobs, a legendás Apple-guru bemutatta az iPod fantázianevű hordozható zenelejátszó 400 dolláros, első generációs verzióját, senki nem gondolta, hogy ez az érdekes kütyü átalakítja a digitális zenei piacot. Eddig 22 milliót adtak el belőle, kulturális ikonná, státusszimbólummá vált, embert is öltek érte.

Tranzit

Tranzit

Állomásról állomásra IX.: XIX. századi szabvány (Kisterenye)

A híres építész, Finta László azt nyilatkozta (Városközpontosítás, Magyar Narancs, 1998. július 2.), hogy művei közül csupán kettőre büszke fenntartások nélkül: a Teve utcai rendőrpalotára és Salgótarján városközpontjára. Persze ennél kevesebb is elég lett volna, hogy Nógrád megye székhelyének vasútállomását felkeressük. A kisterenyei objektum azonban utunkba állt.