kulthírek

  • Narancs
  • 2006. március 2.

Trafik

kulthírek

FRANCIA FILMDÍJ A De battre mon coeur s'est arreté című intellektuális thriller kapta a legjobb film, alkotója, Jacques Audiard pedig a legjobb rendező elismerését a César-díjak átadásán, sőt további hat kategóriában diadalmaskodván teljesen háttérbe szorította az osztrák Michael Haneke Cache című európai filmdíjas művét és a legjobb külföldi film Oscar-díjára nevezett Joyeux No‘lt, Christian Caron alkotását.

GYÁSZ 76 éves korában elhunyt Ray Barretto: a Puerto Ricó-i bevándorlócsaládban született dobos kulcsszerepet játszott a latin dzsessz kifejlődésében. Legnagyobb sikerét El Watusi című felvételének köszönhette, mely 1963-ban került a slágerlistára.

45 éves korában elhunyt Bohár András: filozófia szakon diplomázott Budapesten, a kultúraközvetítés filozófiai, antropológiai, etikai és esztétikai dimenzióit, az aktuális avantgárd hermeneutikai recepcióját kutatta. Főbb művei: Plótinosz álma (1990), Antropológiai és etikai vázlatok (1993), Filozófiai n.é.z.ő.p.o.n.t.o.k. (2002), Aktuális avantgárd: M. M. (2002), Papp Tibor (2002), Nyitott kultúra felé (2003).

CSEH FILMDÍJ Bohdan Slama volt a legnagyobb nyertese a cseh filmdíj prágai gálaestjének: a Stesti (angol címéről magyarítva: Valami boldogságféle) bizonyult a legjobb filmnek, ő pedig a legjobb rendezőnek és forgatókönyvírónak, megkapta a kritikusok és a közönség díját, s persze szereplői, Tatiana Vilhelmova, Pavel Liska és Anna Geislerova is díjjal távoztak.

BERNHARD: 75 LENNE Február 9-én töltötte volna be 75. életévét a háború utáni évtizedek legkényelmetlenebb osztrák írója, az 1989. február 12-én szívroham következtében elhunyt Thomas Bernhard. Az évfordulóról számos műsorban emlékeztek meg az osztrák rádió- és tévéadók, írásai megszólaltak többek között a bécsi Burgtheaterben és a linzi Stifterhausban. Végrendeletében kikötötte, hogy osztrák színpadon új előadásban nem játszhatják darabjait, s hogy addig publikálatlan művei sem jelenhetnek meg Ausztriában. Aki németül hallani szeretné, miket írt, most egy sor hangoskönyvből csemegézhet (www.buecher.de), de magyarul is számos műve olvasható: A Hold kardja alatt (versek); A színházcsináló (öt színmű); Kioltás: bomlásregény; A mészégető; Régi mesterek; In hora mortis; Korrektúra; Elkülönítés: a hideg; Egy hátraarc: a pince; Egy gyerek megindul; Egy okkal több; A menthetetlen; Nagy levegő: egy döntés; Beton; A túlélő följegyzése; Irtás: indulatmű.

ÚJÍT A VÖRÖSKERESZT Új emblémát kapott a Vöröskereszt és Vörös Félhold: decemberben, egy genfi diplomáciai tanácskozáson döntés született arról, hogy a nemzetközi mentőszervezet a vörös kereszt és a vörös félhold mellett harmadikként a középen látható vörös kristályt is hivatalossá teszi. Azért volt szükség a kiegészítésre, mert a keresztet és a félholdat bizonyos helyeken vallási szimbólumként félreértelmezik, ami megnehezíti a humanitárius segélynyújtást. Ezenkívül a muzulmán országok évtizedeken át megakadályozták, hogy Izrael csatlakozhasson a szervezethez, mert az a vörös Dávid-csillagot favorizálta. Az abszolút semleges új emblémát viszont ott is nyugodtan használhatják, ahol a kereszt, a félhold vagy a Dávid-csillag látványa ellenérzéseket gerjeszt. A vizuális változtatást a 183 tagú szervezet júniusi konferenciáján szentesítik.

BBC VILÁGZENEI DÍJAK Két kategóriában is Amadou et Mariam került ki győztesként a BBC 3 világzenei díjainak odaítélésénél: az 1980-ban színre lépett vak zenészpár Dimanche a Bamako című albuma lett az év lemeze, a mali duó pedig logikus módon az év legjobbja Afrikában. A többi kategória nyertesei: Ázsia: Sain Zahoor (Pakisztán), Észak- és Latin-Amerika: Ry Cooder (USA), Európa: Fanfare Ciocarlia (Románia), Közel-Kelet és Észak-Afrika: Souad Massi (Algéria), újonc: Konono No. 1 (Kongói Demokratikus Köztársaság), határátlépő: Nitin Sawhney (Nagy-Britannia/India), Globál Klub: DJ Shantel (Németország). A közönségdíj nyertese az Örmény Haditengerészet Zenekara, a tavalyi Szigeten látott olasz Enzo Avitabile & Bottari, az iraki Ilham Al Madfai és a brazil Seu Jorge valamelyike lesz - kiderül áprilisban, a londoni díjátadó koncert élő rádió- és tévéközvetítésekor.

TANYAHAJÓ Március 4-én az újpesti öbölben horgonyzó Tanyahajón, "félig nomád, félig posztindusztriális környezetben" lép fel az angol Simon Goss, aki 1989, a hajdani acid dzsessz aranykora óta házigazdája a londoni Wah Wah klubesteknek. Az underground eklektikus buli minden egyéb részletéről bővebben: www.tanyahajo.click.hu.

A SEX PISTOLS VISSZALÕ "A Sex Pistols mellett a rock and roll és ez a hírességek csarnoka egy húgyfolt. A ti múzeumotok. Vizelet borban. Nem jövünk." E stílusban mondta le a Rock and Roll Hall of Fame március 13-i beiktatási ceremóniájára szóló meghívást a Sex Pistols. Az itt látható üzenet a zenekar hivatalos honlapján jelent meg (www.thefilthandthefury.co.uk). Néhány más punkzenekar (Ramones, Clash) után most a Black Sabbath, a Blondie, Miles Davis, a Lynyrd Skynyrd, a popipar képviselői közül pedig Herb Alpert és Jerry Moss kerül be a halhatatlanok közé - meg persze a Pistols is, függetlenül attól, hogy nem teszik tiszteletüket a New York-i Waldorf Astoria hotelben. A Hollywood Reporter közli a Hall of Fame alapítvány vezetőjének kommentárját: "Botránykavaró punkokként cselekszenek, lévén azok - és ez rock'n'roll."

Figyelmébe ajánljuk