kulthírek

  • .
  • 2006. október 26.

Trafik

kulturális hírek

MAGYAR FILMEK VALENCIÁBAN Magyarország a díszvendége a 27. Mostra de Valencia elnevezésű filmfesztiválnak, ahol Goda Krisztina, Vranik Roland, Antal Nimród, Mispál Attila, Böszörményi Zsuzsa, Deák Krisztina, Gárdos Péter, Horváth Putyi és Pejo Robert Adrian egy-egy filmjét vetítik. Utóbbi alkotása, a Dallas Pashamende a fesztivál után kerül be a spanyol moziforgalmazásba.

MAN-BOOKER-DÍJ The Inheritance of Loss című regényével Kiran Desai nyerte az 50 ezer fonttal jutalmazott idei Man-Booker-díjat: az indiai születésű, 35 éves szerző a legfiatalabb nő, aki kiérdemelte a mindig komoly példányszám-emelkedést eredményező brit irodalmi elismerést. A jelenleg az amerikai Columbia egyetemen kreatív írás kurzusra járó szerzőnek nyolcévi munkája fekszik a könyvben, melyben szülőhazája elhagyásának tapasztalatait dolgozta fel. Kiran Desai édesanyja, Anita Desai is író, sőt három alkalommal ő is a díj közelébe került. Kiran Desai regénye az alábbiakat előzte meg: Kate Grenville: The Secret River; M. J. Hyland: Carry Me Down; Hisham Matar: In the Country of Men; Edward St Aubyn: Mother's Milk; Sarah Waters: The Night Watch.

TÜNTETÉS EGY NEONÁCI MELLETT Egy berlini börtön előtt mintegy hétszáz neonáci tüntetett Michael Regener rockénekes szabadon engedéséért, akit a bíróság által fajgyűlöletet terjesztő bűnszervezetként értékelt Landser együttes élén kifejtett tevékenységéért ítéltek el három éve. A legutóbbi regionális választások során előretört szélsőjobboldali párt, az NPD által támogatott demonstráció helyszínén náciellenes tüntetők is megjelentek, de atrocitásra nem került sor.

STEADMAN THOMPSONRÓL The Joke's Over: Memories Of Hunter S. Thompson címmel publikálta a gonzóújságírás atyjához fűződő emlékeit Ralph Steadman, aki maga is végigcsinált néhány félelemmel és reszketéssel teljes utazást a 2005-ben öngyilkosságot elkövető Thompsonnal, s akinek illusztrációi tökéletesen illeszkednek Thompson stílusához.

ÚJ SZERZEMÉNYEK 2002 és 2006 közötti új szerzeményeit mutatja be a Kassák Múzeum november 19-ig tartó kiállítása. Gadányi Jenő képünkön látható, 1950-es Kassák-portréja mellett megtalálhatók Tihanyi Lajos, Szittya Emil, Haár Ferenc, Reismann Mariann, Lossonczy Tamás, Méhes László, Maurer Dóra s a hazai MADI-mozgalomban aktív Saxon-Szász János és Dárdai Zsuzsa, a Narancs egykori munkatársa művei is. A Kassák Múzeum november 26-án ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját. Gyűjteményének induló anyagát a Kassák Lajosnéval 1975 júliusában kötött szerződés alapozta meg, a kollekcióban ma több mint 1600 képzőművészeti alkotás, 3000 fotó és 17 ezer levél, kézirat található.

A KÜLFÖLDI OSCARÉRT Rekordnak számító létszám, hatvanegy ország alkotói reménykednek, hogy bekerülnek a 79. Oscar-díj legjobb idegen nyelvű film kategóriájának öt jelöltje, végül pedig a szobrocska nyertesei közé. Január 23-án jelentik be, melyik az az öt, a díjátadó gálaest február 25-én lesz. Korábban ismeretessé vált, hogy Magyarországot a Fehér tenyér képviseli. Hajdú Szabolcsnak olyan konkurensei vannak, mint Rolf de Heer Ausztráliából (Ten Canoes), a kínai Zhang Yimou (Curse of the Golden Flower), a cseh Jan Svankmajer (Silení), a német Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen), a holland Paul Verhoeven (Zwartboek), az orosz Fjodor Bondarcsuk (9-ja Rota) vagy a spanyol Pedro Almodóvar (Volver). Finnország Aki Kaurismäki alkotását nevezte (Laitakaupungin valot), a rendező azonban közölte, hogy inkább visszalépne a versenytől, de erről még tárgyalnak.

MOHOLY-NAGY REKORD-ÁRON 20 millió forintos kikiáltási árról indulva 41 milliónál ütötték le, így jutalékkal együtt 49,2 millió forintért kelt el Moholy-Nagy László 1919-ben, még itthon festett akvarell Önarcképe a Kieselbach Galéria őszi árverésén. Mint az 520 millió fölötti összleütést generáló aukció néhány másik, sikeres tétele - így például Tihanyi Lajos itt látható, most előkerült műve, a 24 millióért gazdát cserélt Jacques De La Fregonniére-portré, a 43,2 millióba került Fürdőzők a szabadban című Vaszary János-kép, a 36,4 milliót érő Előkelő hölgy portréja, háttérben Budapest látképével, Batthyány Gyula műve, vagy Czóbel Béla 26,4 milliós rekordárat elérő, most hazakerült Nagy gyümölcscsendélete - is mutatja, a Moholy-vízfestmény áráért a magyar piacon nagyméretű olajképeket lehet vásárolni; a művész nemzetközi ismertsége ilyen mértékben nyomta fel az árát.

ÕRIZETLEN PÉNZ "Forradalmunk tisztasága megengedi, hogy így gyűjtsünk mártírjaink családjának" - e felirattal és a fölé ragasztott százassal helyeztek el egy-egy ládát Budapest legalább hat forgalmas pontján 1956 novembere első napjaiban. Az Erdély Miklós által kitalált, barátai segítségével megvalósított, s az Írószövetség által felkarolt akció során több mint 200 ezer forint gyűlt össze, aminek nagy részét a kitűzött célnak megfelelően fel is használták - a megosztottságot elutasító szellem érvényesüléseként kapott belőle a Köztársaság téri lincselés egyik áldozatának özvegye is, aki később népbíróként részt vett a második íróperben. E ma már művészeti kontextusban is emlegetett kezdeményezésről tartottak beszélgetést az ünnep előtt a Műcsarnokban, ahol az aktuális kiállításhoz kapcsolódva ezekben a napokban több filmvetítést és november 2-án egy irodalmi estet is rendeznek.

Figyelmébe ajánljuk