Tartalom

Narancs XVIII. évf. 43. szám (2006-10-26)

Publicisztika

Publicisztika

Írók a szellemi jobbulásért

Van író, aki szeret politizálni, és van, aki nem. A Magyar Írószövetség (maradék) tagjai, úgy látszik, mind szeretnek, ugyanis a választmány 2006. október 16-án kihirdetett politikai nyilatkozata mindannyiuk nevében beszél.

Publicisztika

A mű forog (Sütő András és az erdélyi magyar politika)

Sütő András emlékének nemcsak az erdélyi, de a magyarországi politikai és kulturális élet is mély tisztelettel adózott. A gyászszertartáson Szili Katalin Lezsák Sándor és Csapody Miklós között foglalt helyet, az íróra való emlékezésben egymásra talált Németh Zsolt és Dávid Ibolya, a magyar baloldal és a magyar jobboldal.

Publicisztika

Új utakon

A Fidesz hétfőn bejelentett és kedden az Országos Választási Bizottságnak (OVB) már be is terjesztett népszavazási kezdeményezése egyrészt a korábbi taktika kudarcának beismerése, másrészt az eddigi stratégia folytatása új és ezúttal jobbnak tűnő eszközökkel.

Publicisztika

Dühöngők

Most talán vége lesz, egy darabig legalábbis. Kik és miért csinálták a hétfői balhét? Nehéz kérdés, nem véletlen, hogy a külföldi elemzők csak találgatnak. A "megszorító intézkedésekkel", vagy akár a megszorító intézkedésektől való félelemmel, netán az általános kelet-európai rosszkedvvel magyarázni azt, hogy miért vadul meg pár ezer ember egy napsütéses őszi hétfőn, az értelmetlenségig elnagyolt indoklásnak tűnik.

Egotrip
Külpol

Külpol

Reformtervek a nemzetközi labdarúgásban: A Platini-lemez

Michel Platini benyújtotta pályázatát a legrangosabb európai sportszövetség, az UEFA elnöki tisztségére. A másfél évtizede uralkodó első számú vezetőnek, a svéd Lennard Johanssonnak így hirtelen lett egy vetélytársa. A francia elképzelései alapjaiban alakítanák át az európai csúcsfutballt.

Külpol

Félidei választások az Egyesült Államokban: Bukóforduló

A második elnöki terminusát töltő Bush népszerűtlensége szinte páratlan, s a republikánusok által dominált törvényhozás is botrányról botrányra bukdácsolt az elmúlt két évben. November 7-én félidei választások lesznek az USA-ban, s noha a kampány még javában tart, a politikai madárjósok már a 2008-as elnökválasztás esélyeit lesik.

Belpol

Belpol

Az úgy hagyott Magyarország 4.: A megmaradás törvénye

A Balassagyarmattól 15 kilométerre eső Cserhátsurányból pár hete segélykérés érkezett. Egy hat gyermeket felnevelő, betegségei miatt önmaga ellátására is képtelen, ötvennégy éves asszony akarta közzétenni, hogy családja bármilyen segítséget elfogad. A faluban jártunk egy ugyancsak szegénységben élő, nem roma családnál is.

Belpol

Olaszliszka: Tragédia után

A múlt vasárnapi brutális olaszliszkai gyilkosság szörnyűségéhez csak az volt fogható, hogy - az előzetes félelmeket igazolva - a sajtó, majd a közvélemény nagy része is etnikai alapon, a "cigánybűnözés" mítoszának fényében látta és kezelte a tragédiát. A Narancs a borsodi településen azt próbálta megvizsgálni, hogy miért lincselhettek meg valakit 2006-ban Magyarországon minden különösebb ok nélkül.

Belpol

Újabb fordulat a Legfőbb Ügyészség kontra Tóth Károly perben: Elölről az egészet

Súlyos eljárási hiba miatt a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla a napokban új menetre kötelezte a Békés Megyei Bíróságot abban a perben, amelyet jó hírnevének megsértése miatt indított a Legfőbb Ügyészség (LÜ) Tóth Károly szocialista képviselő ellen, és amelyet a hivatal első fokon meg is nyert. Az eljárás a brókerügyben történt kiszivárogtatással kapcsolatos.

Belpol

Rohanás a semmibe (A Corvin köztől az Oktogonig)

Pedig úgy tűnt, hogy még csak terv sem volt. A Corvin közben dél körül összegyűlt egy-két ezer fős társulat tagjai - keresztény motorosok, harcias öregfiúk, dacos-bús középkorúak és pufogó fiatalok - azon őrlődtek, mit tegyenek. Időnként felharsant, hogy "menjünk a Kossuth térre", de ezt rendre lehurrogták.

Belpol

MSZP-kongresszus: Morgás a bajusz alatt

Nyílt és szervezett kritikát sem a miniszterelnök, sem a kormány egyensúlyi és reformprogramja nem kapott az MSZP hétvégi kongresszusán - burkoltat viszont annál többet. Az erőt mutatni próbáló Gyurcsány Ferencet nem követték hadak, csak a hű fegyverhordozók némelyike.

Belpol

Sikertelen próbálkozás a pártfinanszírozás átalakítására: Ráérnek arra még

Elakadt a parlamentben a párt- és kampányfinanszírozás gyökeres átszabását célzó előterjesztés. A kétharmados támogatást igénylő javaslatcsomag előírná a pártok számviteli kötelezettségét, biztosítaná a transzparenciát, és eltörölné a kampányra költhető pénzek limitjét. A kezdeti lelkesedés elültével sem az igazságügyi tárca, sem az MSZP nem mutat hajlandóságot a jogszabály keresztülvitelére.

Film

Film

"Ami több a szükségesnél" - Rabih Abou-Khalil (koncert)

Meghitt közelségben, szinte egymáshoz húzódva helyezkedik el az öt zenész az emiatt még hatalmasabbnak tűnő színpad közepén. Mintha nem is a hangszereket, hanem önmagukat hangolnák, tétova foszlányokból, az esetlegesség meggyőző látszatát keltve bontakozik ki az első két, töprenkedő darab.

Zene

Zene

Hansen úr kifőzdéje - Beck: The Information (lemez)

Mivel eddig még soha nem fordult elő, hogy soron következő lemeze könnyen egy kalap alá vehető lett volna az előzővel, volt mit várni Beck új anyagától. A Los Angeles-i zenész öntörvényű alak, nem tűri maga előtt a tiltótáblákat, és nem alkalmazkodik a zeneipar törvényeihez sem.

Zene

Nézetazonosság - Fényképes történetek 1956-ról (könyv)

A forradalom 50. évfordulója lehetővé tette, hogy eddig nem látott mennyiségben kerüljenek a nagyközönség elé az akkori események képei - kiállításokon és könyv formában is. Több kötet is tágabb idő- és képbeli összefüggésbe helyezi az októberi eseményeket.

Trafik
Tudomány
Lokál