kulthírek

  • .
  • 2007. március 29.

Trafik

kulthírek

GYÁSZ Életének 47. évében elhunyt Kaszás Attila: a Nemzeti Színház művésze hétfőn, röviddel előadás előtt kapott agyvérzést, utána négy napig kómában feküdt. Halálát egy eddig nem ismert születési rendellenesség okozta. A Jászai Mari-díjas színész 1984-től a Vígszínház, 2003 óta a Nemzeti társulatának volt a tagja, de más fővárosi és vidéki színházakban és filmvásznon is szerepelt (Érzékek iskolája, Werckmeister harmóniák, Kútfejek).

PAMUK NÉMET KÖRÚTJA Májusban megtartja januárban elhalasztott német körútját Orhan Pamuk: a Nobel-díjas török író azt követően mondta le fellépéseit, hogy Isztambulban meggyilkolták barátját, Hrant Dink örmény származású török újságírót, akit hozzá hasonlóan a török nemzet megsértésével vádoltak, amiért a törökországi örmény genocídiumra merészeltek emlékeztetni. A gyilkosság gyanúsítottja azt mondta, jobb lesz, ha Pamuk is vigyáz magára. Orhan Pamuk Hamburgban, Berlinben, Stuttgartban és Kölnben találkozik majd olvasóival, Berlinben a Szabadegyetem díszdoktorává avatják.

ÁZSIAI FILMDÍJ Hongkongban első alkalommal rendezték meg az Ázsiai Filmdíjak Oscar-típusú gálaestjét. A legnagyobb nyertesnek a koreai Song Kang-Ho műve bizonyult: az angolul The Host címen futó produkciót öt díjra jelölték, ebből négyet meg is kapott (legjobb film, férfialakítás, operatőri teljesítmény és vizuális effektusok). A történet egy amerikai katonai halottasházból elszabadult szörnyetegről szól, aki/ami toxikus hulladékból kelt életre. A legjobb rendező díját a tavalyi velencei filmfesztiválon győztes kínai Still Life alkotója, Jia Zhangke nyerte.

MAGYAR MUSIC TV Az Index értesülése szerint októbertől indulhat a Music Tv magyar adása. A zenés csatorna tulajdonosa, a Viacom nemrég bejelentette: európai főhadiszállását Londonból hozzánk költözteti. A társasághoz tartozó, s a fiatalabb korcsoportokat megcélzó Vivához képest a Magyar MTV műsorát várhatóan a felnőttebb rétegek igényeihez igazítják majd.

50 ÉV EU Az Európai Unió alapját megteremtő - Olaszország, Franciaország, NSZK, Belgium, Hollandia és Luxemburg által aláírt - Római Szerződés ötvenedik évfordulója alkalmából a jelenlegi 27 tagállamot reprezentáló műkincsekből nyílt kiállítás a római elnöki palota, a Palazzo Quirinale nagyközönség elől általában zárt Salone dei Corazzieri nevű termében. A május 20-ig megtekinthető tárlaton Magyarországot Csontváry Kosztka Tivadar éppen száz éve festett Magányos cédrusa képviseli, olyan illusztris társaságban, mint Velázquez (itt látható, 1629-30 körüli képén a római Villa Medici kertje), Tiziano, Dürer, Mondrian, Schiele, Van Dyck vagy Turner. A kiállítás legrégebbi darabjával Málta szolgál: a képünkön látható, 25 centi magas, fej nélküli mészkőszobor időszámításunk előtt 3300-2500 évvel készült, s Földanya, illetve Kövér hölgy névvel illetik. Görögország egyrészt az Akropolisz egyik kincsét küldte Rómába (a két nézetben is látható fiatal nő 115 centi magas márványszobra Krisztus előtt 530-ban készült), másrészt egy i. e. 4. századi festett vázát Európa elrablásának képével - ezt műkincstolvajoktól szerezték vissza tavaly. A kiállítás legfiatalabb darabját, Per Kirkeby Velencei jóslat című, 1976-os festményét Dánia hozta. Az EU legújabb tagjai közül Bulgária 9-10. századi pravoszláv arany ékszerekkel és egy ikonnal, Románia pedig három 16. századi szentképpel mutatkozik be.

Az évfordulót a hétvégén az EU soros elnökségét adó Németország fővárosában is nagyszabású fesztivállal ünnepelték: A szépség éjszakája mottóval Berlin számos múzeuma, Európai klubéjszaka címmel pedig a város harmincöt szórakozóhelye kínált az alkalomhoz illő programot. Az ennek keretében meghívott dj-k és együttesek között kapott helyet a Kistehén Tánczenekar, melynek I'm in Love with Every Lady című lemezét az Eastblock nevű kiadó jelentette meg.

JÖN A STONES Július 20-án, a budapesti Puskás Ferenc Stadionban lép fel a Rolling Stones. A zenekar nyári európai turnéját bejelentő londoni sajtótájékoztató szerint a június 5-én, a belgiumi Werchterben kezdődő és augusztus 21-én, Londonban véget érő körút során Wight-szigetén is szerepelnek: több mint harminc éve ez az első alkalom, hogy brit fesztiválon lépnek színpadra. Budapestre Rómából érkeznek, s innen Brnóba utaznak tovább, emellett német, francia, spanyol, portugál, finn, svéd, dán, norvég, ír és orosz helyszínek szerepelnek menetrendjükben.

CSOMA NEW YORKBAN Szemző Tibor Az élet vendége - Csoma legendárium című alkotását meghívták az április 25. és május 6. között megrendezendő, hatodik Tribeca Filmfesztiválra, New Yorkba, melyet 2002-ben hívott életre Robert De Niro, Jane Rosenthal és Craig Hatkoff azzal a céllal, hogy a World Trade Center elleni terrortámadás után hozzájáruljanak Manhattan déli részének gazdasági és kulturális talpra állításához. A New York számára öt év alatt mintegy 325 millió dollár bevételt generáló fesztivál idei mezőnyét 4450 produkcióból válogatták ki: a 159 egész estés és 85 rövidfilm 41 országot képvisel. Szemző műve 12 ország 39 alkotása között, a Discovery-szekcióban kapott helyet.

A REMBRANDT-ÉV MÉRLEGE Minden idők legsikeresebb holland eseményeként vonták meg a Rembrandt születésének négyszázadik évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat mérlegét: a hivatalos programok 2,1 millió látogatója által hozott összbevételt 623 millió euróra teszik. A látogatók közel 70 százaléka külföldről, zömmel európai országokból érkezett, de a legtöbben, 200 ezer fölött, az Egyesült Államokból. Hollandia számára 10,6 millió beutazóval turisztikai rekordot jelentett a 2006-os esztendő.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.