A Bella Martha az egyik kedvenc gasztronómiai témájú filmem, tele van finom zenékkel és főzőjelenetekkel. Az eredetileg német alkotásnak hamarosan érkezik az amerikai remake-je is. Vajon az új változatban milyen lesz az egyik legjobb jelenet: Martha, a szomorú szakácsnő egy hajnalban gőzölgő lábasból és a jóképű olasz séf kanalából találgatja az összetevőket, bekötött szemmel? Szinte látni lehet az ízeket. Konyak, fehérbor, zeller, póréhagyma, bazsalikom, molto bene, végül a csók után elhangzik a dallamos varázsszó: csillagánizs.
Ez a csillag formájú, vörösesbarna fűszer a Távol-Keletről származik, ma a világ termelésének 90 százalékát Kína adja, további jelentősebb termelők Laosz, a Fülöp-szigetek és Jamaica. A leggyakrabban nyolcágú csillag (neve is a nyolcszögből származik) ágaiban ovális magok találhatók, aromája ánizs jellegű, ami főzött ételeknél szépen összeolvad a többi fűszerrel. Ma is leginkább a kínai konyha használja, vagy a híres ötfűszer-keverék alkotóelemeként (egyenlő arányban a fahéj, szegfűszeg, édeskömény és szecsuáni bors mellett), vagy hosszú órákon át párolt húsok szójaszószos, gyömbéres főzőlevének ízesítőjeként. Utóbbi elkészítési mód az ún. red-cooking, vagyis vörösre főzés technikája, amely Sanghaj környékén a legjellemzőbb. Kínán kívül használják például Vietnamban a pho, azaz a bivalyerős, édeskés marhahúsleves alapfűszereként. Európában kompótok vagy likőrök ízét egészítik ki vele.
Nemrég a világ óriási csillagánizshiánnyal küzdött, a gyógyszeripar ugyanis a madárinfluenza ellen kifejlesztett hatóanyaghoz vásárolta fel szinte az egész termést. A Washington Post 2005 novemberében hosszú cikket jelentetett meg egy kínai termelőről, akinek a forgalma egy év alatt megduplázódott. Ennél azért sokkal barátságosabb kontextusban ajánlom, a következő ételben:
Szójaszószos, ötfűszeres, omlós kacsacomb
Hozzávalók (2-4 személyre)
2 kacsacomb
4 szelet friss gyömbér
4 csillagánizs
1 egész fahéjrúd
2 fokhagymagerezd
0,6 dl sötét szójaszósz
0,6 dl világos szójaszósz
0,6 dl rizsbor (száraz sherryvel helyettesíthető)
4 dl húsleves
2 ek. barna cukor
2 tk. kínai ötfűszer-keverék
A kacsacombok bőrét átlósan bevagdossuk. A húst bedörzsöljük egy-egy ek.-nyi szójaszósszal és az ötfűszer-keverékkel, 30 percig állni hagyjuk. Felhevítünk egy serpenyőt, és egy ek. olajon a combokat bőrükkel lefelé megpirítjuk, ill. minél több zsírt kisütünk belőlük. A zsírt félretesszük. Egy lábasban összeöntjük a szójaszószt, rizsbort, húslevest, beletesszük a gyömbért, az egész fokhagymagerezdeket, a csillagánizsokat és a fahéjat. Felmelegítjük, és beletesszük a két kacsacombot. Felforraljuk, levesszük teljesen takarékra, és fedő alatt összesen 2,5-3 óráig főzzük. Néha megfordítjuk a combokat. A főzés végén a hús szó szerint leesik a csontról. A szósz önmagában kóstolva nagyon sósnak fog tűnni. De a húsba "beleissza" magát, és pont jó lesz. Rizzsel, vékonyra szeletelt újhagymával tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com